вторник, 29 януари 2013 г.

За безсмислените неща

От октомври в колата имам някакъв диск. Цикля една и съща песен непрекъснато. Не ми писва. Може защото имам нужда от някаква сигурност. От нещо познато. Излизаш от входа, сънено си намираш колата, размразяваш врата , влизаш,  палиш , изтъргваш леда и пускаш музиката. Познатият път. Познатото задръстване. Мрънкането и караницата от задната седалка. Познатия регулировчик пред народното събрание. Няма изненада. Всичко е до болка познато, почти инстинктивно. Повтаря се по един и същи начин всяка сутрин.  Не мислиш, не чувстваш. Толкова приятно и сигурно. После следва  пълен хаос. Опитвам се да се адаптирам към промените. Опитвам се да свикна, че на английски нямам същия размах, като на български и че очевидно ще трябва да се науча да споря с по- ограничен речник. И всъщност, че изобщо трябва да споря. Опитвам се да свикна с това, че нещата могат да бъдат и само черно бели, без особено много нюанси между двата полюса. Опитвам се да свикна, че хората могат да бъдат различни. Много различни. Винаги съм го знаела, но никога не съм изпитвала челния сблъсък върху себе си. Бях се вживяла в ролята на високоскоростен експрес, когато се натресох на тежкотоварния влак срещу мен. И така няколко пъти. Опитвам се да свикна с това да нямам планове. Преди половин година имах начертана стройна схема за следващата петилетка. Сега и следващите 5 месеца са под въпрос. Отдавна излязох от зоната си на комфорт. Будех се нощно време с усещането, че съществена част от мен я няма. Че мен ме няма. Че някъде съм се загубила. И в един момент просто преминах някаква критична точка на пренасищане. Просто се събудих с ясната идея, че знам къде съм. Тук! На който му трябвам ще ме намери. Усещането да станеш сутрин, да настъпиш конструктор,  да установиш, че са ти ударили колата на паркинга, да се сетиш, че не си залепил стикера за гражданската, чак когато те спре КАТ и да не ти дреме е просто.. ами велико:) Нали разбирате, аз съм от онзи тип хора, които винаги намират за какво да се тревожат. Ей така, могат да си умрат с чувство на тревожност.  Сега изведнъж не ми пука. За първи път от толкова време, правих разни неща, просто защото много ми се правеха. Eй такива един безсмислени. Дето после се чудиш, за какво са ти и защо си си загубил времето. Страшен кеф.


Та в тази връзка да ви питам яли ли сте маршмелоу? Същата безсмислица. Абсолютно и напълно НЕзабележителен вкус. Ядеш ги не защото ти харесват или не ти харесват, а заради гумено - дунапренената консистенция. Е направих ги. Не че изпадам в някакъв екстаз от тези бонбони, но силно ме заинтригува приготвянето им в домашни условия и последващото им изпичане на огън. Нали се сещате - забучени на клечка, като по американските филми. Всъщност там ги пекат на открит лагерен огън, което нямаше как да се случи в софийския ми апартамент, освен ако не накладем паркета в средата на хола. Спаси го само факта, че е ламинат и няма да гори хубаво. Както и да е - примуса от фондюто свърши прекрасна работа. И без това не го ползваме по предназначение.




Приготвянето на бонбоните не се отличава с някаква кой знае каква сложност, но си има някои специфични особености. Като това, че задължително трябва да притежавате термометър и да не ви пука особено от лепнещ под, белтък по тавана, облаци от нишесте и пудра захар и полуразтопени бонбони из цялата къща.


Рецептата и обясненията взех от сайта на Дейвид Лебовиц http://www.davidlebovitz.com/2011/07/marshmallow-recipe-candymaking/

Продукти


  • 20 гр желатин
  • 1/2 ч.ч. + 1/3 ч.ч студена вода
  • 1 ч.ч. захар
  • 1/3 ч.ч царевичен сироп. Не намерих такъв и го заместих с глюкоза
  • 4 белтъка
  • щипка сол
  • ванилия

За овалване
  • 1 част царевично нишесте
  • 1 част пудра захар 



В купа сипете желатина и 1/2 ч.ч студена вода. Оставете да набъбне.
В малка тенджера смесете захарта с царевичния сироп и остатъка от водата (1/3 ч.ч). Сложете на слаб огън.
Сложете белтъците в дълбока купа и започнете да биете с миксер дълго и упорито.
С термометър проверете температурата на захарта. Когато достигне 118 градуса, сипете при белтъците, като продължавате да бъркате. Температурата се оказа много ключов момент, защото е индикатор за достигане на определена гъстота на захарната смес. Докато е рядка, не може да развие нужните градуси. Ако я сгъстите прекалено много, температурата се качва над оказаната стойност.


 В същата тенджера, в която направихте захарния сироп, сложете желатина и го върнете на изключен котлон, колкото да се разтопи от остатъчната топлина. Сипете  при белтъците.
Продължавайте да биете с миксер, докато сместа изстине НАПЪЛНО!!! Това се случва за около 7-8 минути. Това е вторият важен момент. Ако белтъците не са студени, после се образува конденз и бонбоните стават влажни от долната страна.
 В купа смесете нишестето с пудрата захар.
Застелете голяма правоъгълна тава с хартия за печене. Разпределете половината от сместа с нишестето. Трябва да се образува хубав плътен слой, без дупчици. Необходимо е, за да не залепнат бонбоните.
Разпределете белтъците и заравнете с шпатула или нож. Наръсете с остатъка от нишестето и пудрата захар.


 Оставете в хладилника (или както в моя случай - на замръзналата ми тераса) за една нощ. Нарежете бонбоните в желаната форма.
Аз използвах формички за сладки. Оваляйте ги пак в пудра захар и нишесте. Изтупайте излишното количество и наредете в чиния или купа.



Много добре се получава, ако после ги изпечете на огън (свещ или малък примус вършат работа) или ги топнете в горещото си какао.


Всъщност, сега ако ме питате, не мога да ви кажа защо точно ги направих и не съм 100% сигурна, че пак бих причинила това упражнение на кухнята си.


Както вече казах, напоследък има някакви неща, които ги правя само заради процеса на правене, без да се вълнувам особено от крайния резултат.


39 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Когато се тревожиш непрестанно(например се обриваш цялата, ако не си си научила стихотворението за пионерчето)сякаш, ако не го правиш нещо няма да е както трябва и изведнъж, незнайно как те обземе абсолютен непукизъм............. О, това е неописуемо, трябва само да се почувства! Лулу, големи безгрижни усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много им се кефя на хората, на които не им пука по рождение:)

      Изтриване
  3. Ох Руми тези твои мисли са ми така близки и познати, особено онова дето се трябва за нещо да се тревожа, ужасно е когато видя и някои от децата да стават такива :) Знам, че ти е много трудно ( половинът на няколко пъти сподели за какво иде реч) ... но ... сдъвчеш оня :) Много ти стискам палци, защото ако има нещо, което може да ме скъса от яд ... това е да видя, как някой с лека ръка съсипва, нещо градено с години и работещо, успех с гадината!
    И да знаеш ... понякога много ми липсва всичко онова ... познатото и да се движа на автопилот, сега го оценявам и осъзнавам, колко трудно решение е да излезеш от удобната зона на комфорт :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иве, при мен голямата е такава - вечно тревожна. На малката не и пука от нищо:) На някои хора за сега успешно успяваме да им опънем нервите до краен предел. Вече не смеят да ми звънят. Карат някой друг да ми пише:) Очевидно много ми е паднало пердето, за да го добутаме до този начин на комуникация:)

      Изтриване
    2. Странно и при нас голямата е много тревожна, а особено сега, милото чак ми се къса сърцето :) Малката е по непукис за сега :)

      Изтриване
  4. Добро утро Лулу,
    Кефиш :) (това е безмислен коментар, но исках да ти го споделя)...:)

    ОтговорИзтриване
  5. Не може да не ти пука и да правиш такива красоти :)
    Хубаво е да ти пука за такива дребни неща които правят живота ни сладък, а не за злободневните малки проблемчета.
    Нали знаеш, че те обичам и ми дължиш една среща :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо на дребните неща винаги съм обръщала голямо внимание. Особено тези, които правят всичко да изглежда цветно:)
      Да дължа ти! Задължително трябва да се видим!

      Изтриване
  6. ще ти пратя линк към едно помощно средство, ама на лично съобщение, че е много рано сутрин още :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Му ха ха:) Давай го! Рецепта ще ми трябва ли:)

      Изтриване
  7. Ако това да предизвикаш усмивка на лицето на една много тревожна и много перманентно тревожна 36-годишна жена, която само зърва, че си писала, че си снимала, че нещо има от Лулуто тук, ако това е безсмислено,... ами не, не е. Това да направиш нещо безсмислено като тези лепкавини и пак да произведеш радост и вълнение у един осивял януарски човек, това е талант, Лу! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва да се съберем пак да си се потревожим:)

      Изтриване
  8. Ще си призная, че следенето на 130 блога рядко ми оставя време да изчитам в дълбочина постовете, но понякога рано сутрин, докато за откраднатите 20-тина минути се опитвам на индексирам последните ... 50 рецепти в Блоговодител (което е напълно невъзможно!), попадам на бисери като твоят пост днес... Хубаво е, когато човек открие, че не е сам на тази планета :) Завиждам ти за постигнатото (временно, не си прави илюзии) просветление в непукизма - дръж го колкото можеш по-дълго. Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ило, имам някаква слаба наченка на опасение, че това е нещо като затишие пред буря:) Дано не се окажа права.

      Изтриване
  9. Лулу,просто ти се отдава с лекота да правиш чудеса от "безмислените" ти неща. А чашките-ягодки са истински забавни! Този януари доста хора са в летаргия,познато!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Купих си 3 пакета чай, които изобщо не ми трябваха, за да се сдобия с чашката ягода, която вървеше в комплект с тях:) Много ми се прииска нещо лятно и шарено вече.

      Изтриване
  10. Това да не ти пука е най-прекрасното нещо,
    което човек може да осъзнае!
    И колкото по-рано, толкова по-добре!
    Радвам се, че си го осъзнала и трябва да положиш всички усилия
    да го задържиш!
    В същото време има едни дреболии на пръв поглед,
    за които трябва да му пука на човек!
    Но, хич да не ти пука, както някога си казваме :)
    Бонбоните са чудесни, макар че няма да ги направя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Факт:) Обаче това с непукането предполагам, че е някакво временно явление и ще психясъм много скоро.

      Изтриване
  11. Здравей, Лулу! Опитвала съм маршмелоу, леко разтопен на огън, набучен на пръчка и после поставен между две бисквити, обвити в шоколад, който после се разтапя от топлината на дунапренената бонбонка. Прекрасно е! Препоръчвам на всеки любител на сладкото да опита. Много усмивки! :3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз както споменах не съм някакъв супер фен, но това със сигурност много ще се хареса на децата ми!

      Изтриване
  12. щастието било път, а не крайна цел :) така че...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бе и аз така съм чувала, така че си куцукам още:)

      Изтриване
  13. Руми, спечелила си две големи битки. Първата, и много Важна и Голяма битка- да спреш да се тревожиш за щяло и не щяло. Втората- да направиш маршмелоу в домашни условия:) А скоро пак ще преливаш от енергия.
    Успешен и спокоен остатък от работната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даааа втората беше много важна:) Всъщност аз не мога да каже че нямам енергия. Само престана да ми пука за крайния резултат:)

      Изтриване
  14. ау, Руми, какво размазващо боке вади новият ти апарат! супер :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали:) Напоследък снимам само за да направя някаква мазня във фона отзад:)

      Изтриване
  15. Това да не ти пука за резултата е състояние на духа, в което знаеш, че си направила каквото трябва,..и както казват...пък да става каквото ще!
    А тези маршмелоу бонбонки, са точно такива каквито ги описваш, въпреки, че твоята презентация може да накара човек да се влюби в тях!

    ОтговорИзтриване
  16. Dont let the packaging fool you into buying something that may
    damage your hair. Comb the excess oil through the dampened hair, making sure to cover the ends of the hair.
    These can be expressed in a number of ways: straight hair, slightly wavy hair,
    or curly hair. When choosing a treatment for your own hair,
    pick something organically grown or natural as opposed to something fabricated.

    Low self-esteem, hair fall, itching in scalp and facial skin infections are common
    side effects due to dandruff problems.

    Have a look at my web blog - olive oil for hair

    ОтговорИзтриване
  17. If you are like me and love garlic, you are already too late.

    Blotches or tunnels usually mean your plant has leaf miners.
    Wood can be used as long as it's not treated with chemicals.

    Feel free to visit my site; efficacious

    ОтговорИзтриване
  18. Step Three Coat your hair Comb your hair into
    small sections. Amla is used in the preparation of a
    highly effective natural shampoo by mixing 100 g each of amla, nuts and Shikakai soap
    in two quarts of water, the mixture is boiled for half an hour to simmer and then can be used as shampoo for one month for all hair treatment throughout
    the year. These can be expressed in a number of ways: straight hair, slightly wavy hair, or curly hair.
    However, this solution is chemical free and some people find
    natural products more appealing. Basil and bergamot help your hair grow thicker and fuller.


    Visit my web page beauty products

    ОтговорИзтриване
  19. After application the hair is simply dried, either naturally or using a drier.
    Right away register your GHD curly hair straightener concerning the GHD webpage so that you just can enact the 2-year ensure as well as to look at to make certainyours is genuine.
    Generally, these products are more expensive than their watered-down counterparts, but
    you can find a few affordable pure silicone hair products (see below).

    ОтговорИзтриване
  20. In contrast, the non-organic gardener is more likely to use chemically created fertilizers.
    5 will decrease the availability of lead from your soil.
    This will give them time to acclimate to their new environment, avoiding stress and shock often associated
    with transplanting, ensuring a healthy start.

    Feel free to surf to my website; empurpled

    ОтговорИзтриване
  21. I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites
    really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your website to come back later. Cheers

    Look at my homepage; como fazer o cabelo crescer mais rapido

    ОтговорИзтриване
  22. You can increase your lean muscleman orangenesses, red grapefruits, and lemon trees are known for their detoxing belongings.
    I know there are will help oneself you get more
    than confidence,build a intelligent body organization while inactive
    losing those spare fats and becoming in shape. Give Up developping
    with high may be inviting, try telling some healthier options!


    Feel free to surf to my homepage; truth about abs

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...