четвъртък, 17 януари 2013 г.

Бърза кухня: Амнистия за пицата

Лежите си блажено в леглото четете книжка и отпивате глътка топъл чай. Навън е кучи студ. Остри, като иглички снежинки устремено следват забързаните пориви на вятъра. Наближава обяд и стомахът с жаловито прискърцване напомня, че от закуска са минали цели ...мммм.. три часа. Идеята за похапване постепенно превзема всяко кътче на съзнанието и прави почти невъзможно възприемането на 34-тата  страница от подробното описание на взаимоотношения на главния герой с майка му. Така, та сега въпросът ми е за каква храна ще си помечтаете в този момент. Киноа с тофу и зелени водорасли? Сурово, леко накиснато и трудно сдъвкаемо жито? Соев шейк? Ма защо не, бе хора! Много е полезно! Дано не всички сте като мен, но честно казано аз бих предпочела парче пица/сандвич/или някаква друга поругана и набедена за вредна храна.


Пък може всъщност да се окаже, че не е чак толкова отчайващо вредна и не нанася непоправимо пагубни  щети върху вечната диета. Днешната ми публикация е посветена на тънкостите около правенето на домашна пица и няколко идеи за това как може да замажете очите на будната ви съвест, която неуморно бди до кантара сутрин.




Та всъщност какъв и проблемът на пицата. В повечето случаи същия, като и на пастата - не толкова в самото тесто, колкото в допълнителните добавки. Обилно количество кашкавал, който оставя мазни локвички, солидна доза бекон/луканка/друг мазен салам, тук таме вариации със сметана, финален щрих със струйка зехтин - абе въобще ключовата дума е мазно.


В моят вариант тестото е с пълнозърнесто брашно, а самата пица е удобно разграфена на различни сектори в зависимост от вкусовите предпочитания и диетичната вманиаченост на феймилито.


За тестото:
(продукти за две пици с диаметър около 30 см. Не ги мерете с линийка, моля ви)
  • 100  гр бяло брашно
  • 200 - 250 гр пълнозърнесто брашно + още малко за омесването
  • 1/2 ч.л сол
  • 1 пълна ч.л захар
  • 1/2 пакетче суха мая (4 гр)
  • около 100 мл хладка вода
  • 2-3 с.л зехтин

Захарта, 2-3 с.л от бялото брашно и маята се смесват с хладка вода до получаване на рядка каша. Сместа се оставя 10 мин. да шупне.
Брашната се пресяват в купа, сместват се със солта и в средата се прави кладенче в което се сипва маяната смес и зехтина. Омесва се гладко тесто, което се оставя да почине около 30 минути. Опаковано в стреч фолио, може да се съхранява в хладилника до два дни.


  • Застелете голяма тава с хартия за печене. Аз ползвам тази, която е от фурната. 
  • Разточете тестото на тънък блат за пица. Няма да ви казвам колко дебел, защото тук е въпрос на лично предпочитание. Аз обичам пици с тъничко тесто.
  • Прехвърлете блата върху хартията за печене.
  • Намажете го с малко зехтин. Много важна стъпка, за да не подгизне после от останалите продукти.
  • Подредете импресионистично желаните продукти и съвсем лекичко завийте от края.
Децата ми я обичат с моцарела, домати и луканка. За Мъжа на Лулу освен моцарела, слагам лук и бекон. Понеже аз съм най- диетична от цялото семейство - за мен предвиждам парченце със сотирани гъби, мащерка и кедрови ядки. В моя раздел отсъстват сирената, като пагубни за психиката ми. После току виж толкова съм се депресирала от поглъщането на 10 калории повече, че накрая изям един шоколад от мъка.


Вие, разбира се, спокойно може да си измислите ваша си диетична версия. Горещо препоръчвам  със задушен спанак, кедрови ядки и няколко малки парченца козе сирене за разкош. Харесвам я и с тиква, орехи и няколко люспи пармезан. Като цяло отбягвайте големите количества кашкавал/моцарела.


Ключът на хубавата пица е в печенето. Загрявате фурната на максимална температура. Моята е до 250 градуса, но ако вашата поддържа 300 настройте я на толкова. Аз включвам само долният реотан + вентилатор. Слагате тавата с пицата възможно най- долу (най- добре на дъното на печката). Затваряте и печете около 10-15 мин. Ако сте сложили моцарела или кашкавал, следите момента, в който получава приятни кафяви точки (мнооого тъпо обяснение).
Вадите, мажете крайчетата със зехтин и да речем може да я напръскате с още няколко капки отгоре. Ей така за блясък и заблуда на врага. Мазно сочно и порочно:)


На практика, ако имате готово тесто, пицата може да се превърне в изключително удобство след работа. За около 20 минути се сдобивате с вечеря, на която гарантирано няма да ви се мусят.



19 коментара:

  1. е сложи й малко моцарелка на тази твоята част с гъбите де, нищо няма да ти стане :) На нас вкъщи една пица не ни стига, правим си отделно за всеки (blush)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нас да речем, че две ни оправят. Аз и малката не ядем много, останалото бива заграбено от голямата ми дъщеря. За Мъжо - каквото остане:)

      Изтриване
  2. Тестото за колко пици стига? Защото гледам има две различни :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За две. Наистина е важно уточнение. Сега ще го добавя.

      Изтриване
  3. Лулу, прекрасни снимки :)/ не е чудо, просто тези ми допадат наистина; що се отнася до съдържанието винаги съм харесвала класическата трицветна италианска - домати, рукола и моцарела;

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абе аз нещо не се спогодих с руколата върху пица, макар, че има един вариант с прошуто (сурово) и рукола, който ми допадна много. Обаче с удоволствие бих сложила босилек за цвят и разкош.

      Изтриване
  4. Тъкмо тези дни ми се въртеше идеята за тънка, хрупкава пица, много подходящ за мене пост. Благодаря :)
    Цитат на деня: "...После току виж толкова съм се депресирала от поглъщането на 10 калории повече, че накрая изям един шоколад от мъка.
    "

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е кажи сега, не е ли така в действителност:))))

      Изтриване
    2. Много вярно и е точно валидно за мен :))

      Изтриване
  5. Хехе, Лулуто, точно със сиренето имам големи проблеми, мн го обичам...
    мн ми харесват снимките

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така и после уж случайно не успявам да си отрежа само гъбената част за мен:)

      Изтриване
  6. Как обичам пица! И хич не ми пука какво мисли кантарът! Обаче най-важното е, че страшно сладко си го написала. Ха, наздраве сега! (казах аз и преглътнах постната салатка с рукола на бюрото си :))

    ОтговорИзтриване
  7. Хи хи и за мен пица, все мрънкам с това коремче, но без моцарела немога :))) Тези диетичните и засуканите храни никога не ми се получават вкусни :) Аз си правя тестото в пекарната за да съм сигурна, че ще се получи. Сега ако ми пристигне пекарната през уикенда ще направя една като твоята :)
    Страхотна вкусотия :)

    ОтговорИзтриване
  8. Аз нещо не съм по пиците (не че не ям), но пък за сметка на това искрено се забавлявах докато четях :) Свежа глътка за душата в безвкусния работен ден.

    ОтговорИзтриване
  9. Пицата ни е сред любимите храни през седмицата- бързо, лесно и има различни вариации по темата. Също ги правя с пълнозърнесто брашно и тънки, и с повечко моцарела:) (обикновено игнорирам показанията на кантара)

    ОтговорИзтриване
  10. Много изкусителни са всичките варианти! На нас фаворит ни е песто, спанак и фета.

    ОтговорИзтриване
  11. Ха! Ами как няма да я амнистираш като изглежда толкова разкошно вкусно! Аз, честно казано, при пицата не мога да се лиша от разните там кашкавали...Мноооого апетитни снимки (както винаги) - подтикващи слабохарактерните да се втурнат и пак да си хапнат нещо...
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. UFS mining shelters include the Rapid-Span, Supa-Span, and Alu-Span range of products, these structures are all easily disassembled
    and cartable making them excellent for interim facilities with resale
    options. It also happens sometimes that your character will say
    something silly. Data mining is mostly a relatively new term that
    represents the process by that predictive patterns are made from information.

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...