понеделник, 17 декември 2012 г.

Eксперимент

Преди известно време с мен се свързаха от Хармоника с молба да изпробвам и  споделя впечатления от корите за баница, които пуснаха на пазара съвсем на скоро. Аз принципно съм голям фен на тази марка, след като преди известно време установих, че произвеждат боза с кафява захар, вместо с традиционния напоследък аспартам или друга гадост като подсладител. В общи линии това изигра решаваща роля, за да приема поканата.  Получих си пратката от два пакета кори, яйца и сирене и настана голямото чудене какво да приготвя. Първото, което ми хрумна е баница със сирене, но самоотхвърлих идеята си, като прекалено стандартна. Минах през няколко други опции, които по една или друга причина бяха оценени като неподходящи. Така или иначе, накрая приготвих нещо, което технически погледнато попада в семейството на баниците. Може би някакъв далечен роднина.




На пръв поглед е унаследил безформените черти на тиквеника, но това е само привидно. В действителност няма нищо общо с тиквите.


Става въпрос за баница с крем, стафиди и орехи.



По желание може да разнообразите вкуса с няколко парченца плод от компот. Аз сложих праскови.


Продукти

  • 1 пакет кори - нека не ви звучи като реклама, но аз наистина останах много доволна от тези на Хармоника. По надолу ще споделя конкретни впечатления.
  • 400 + 100 мл прясно мляко
  • 100 гр брашно
  • 4 жълтъка
  • ванилия
  • 100 + 30 + 80 масло
  • 100 гр захар
  • 50 гр едро смлени орехи
  • 50 гр стафиди - предварително накиснати в ром и отцедени
  • по желание - 2 праскови от компот

 Първо пригответе крема.

400 мл мляко се сипват в тенджера с дебело дъно и се слагат на котлона. Брашното се разтваря в останалите 100 мл студено мляко. Яйцата и захарта се разбиват с тел и се сипват при брашнената каша. На тънка струйка и непрекъснато бъркана сместа се добавя към вече сгорещеното мляко на котлона. Добавете ванилията и продължете да бъркате с тел, докато кремът се сгъсти. Махнете от котлона, добавете 30 гр масло и ситно нарязаните парченца праскова. Охладете поне час. След като изстине се сгъстява още. Трябва да е почти с консистенцията на пудинг.


Разтопете 80 гр масло. 
Вземете кора, намажете с масло и отгоре покрийте с друга. Разпределете 1-2 големи лъжици крем, поръсете със стафиди и орехи и навийте на руло. Нарежете на пънчета с височина около 10 см и подреждайте в намаслена тава. Повторете упражнението до изчерпването на крема и корите. 
Залейте баницата с 80 гр разтопено масло и печете на 200 градуса за около 30 - 40 минути. 
Като поизстине я поръсете с пудра захар и сервирайте.


И като така и така тествах корите, бих искала съвсем откровено да споделя впечатленията си от тях.

Предимства:

  • Биопродукт
  • тънки - може би ще дойдат съвсем малко по- дебели от стандартните фини кори за баница, които се намират във всеки супермаркет. На мен са ми идеални и за баклава и за баница
  • еластични - отчитам това, като огромно предимство! Стандартните фини кори обикновено се късат на прегъвките, които се получават при седенето в пакета. При тези го няма този проблем. Дори и след няколко дни стоене в хладилника почти не загубиха еластичност и не се натрошиха лед изваждане
 Недостатъци

Почти няма такива. Бих споменала единствено, че имаше няколко броя, които бяха накъсани (не от стоенето в пакета, а по- скоро при самото пакетиране). В случай че правите вита баница, те ще бъдат почти неизползваеми.








35 коментара:

  1. Руми, супер звучащ експеримент! :) Изглежда нещо средно между баница и кремпита и трашно ми допада. Определено ще ти заема идеята :).
    Всъщност, откакто преди време прочетох тази статия - http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2011/02/17/1045643_banitsa_v_barselona/ - започнах да гледам на баницата с други очи :)
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да тази статия я четох и аз и освен това имах възможността да опитам тези невероятни баници в Барселона. Наистина имат много интересни предложения.

      Изтриване
  2. Благодаря за предложението Лулу! И аз съм фен на био бозата им (в стъклените бутилки:)) ), миналата година доста дълго време това беше основната ми храна поради неспособността ми за дъвчене...
    Може ли да ми кажеш колко броя кори има в пакета и дали корите са като прясно разточени(еластичността от това, че са прясно точени ли е)?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мащерке, да не те излъжа, но мисля, че корите са към 12 броя (май...). Сега като отворя втория пакет ще ги преброя точно.
      Корите стоят по- скоро като прясно точени, макар и не съвсем. Във всички случи нямат нищо общо с продуктите по пазара, които носят етикета точени кори. Това, с което се бях сблъсквала до сега са доста по- дебели и трошливи кори. Пробвай ги, мисля че няма да съжаляваш. Аз съм решила да направя баклава с един пакет. Мисля, че ще са супер подходящи!

      Изтриване
    2. Благодаря ти много за информацията :) Ще ги пробвам:) и ще докладвам :)

      Изтриване
  3. Благодаря за чудно предложение. Честно казано не знаех за съществуването на био листи за баница. Обезателно ще ги издиря. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз също го бях пропуснала този момент, но сега се надявам да ги пуснат в по- масова продажба. Сиренето и млякото на Хармоника може да бъде намерено и в някои супермаркети. Надявам си на тези кори да им е такъв случая.

      Изтриване
  4. Ее, спечели ме с добавените парченца компотна праскова :) !
    Много ми хареса идеята и веднага я добавям в списъка с неща, които искам да сготвя. На моите съквартирантки им дадох да опитат баница с локум и тиквеник и първо супер съмнително ги гледаха, а после на другия ден ме питаха дали има останало още :)) .

    Благодаря ти за споделените впечатления, реших какво ще купя на баща ми за Коледа - боза!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абе, дай един адрес да ти пусна два буркана компот за Коледа:))))

      Изтриване
    2. Аз след 4 дни се прибирам вкъщи и съм заръчала още на летището да ме чакат с един буркан компот, па и ги предупредих няколко пъти да проверят дали е от праскови, че не искам да ме прецакат с дюлев ;р .
      След празниците пък ще си отида на село за няколко дни, с което пак изумих всички, понеже там зимата вода няма, ама сериозно, каква ти вода, аз компоти ще пия!

      Наумила съм си да правя твоя канелен венец от миналата година и да почерпя из село малкото останали там хора през зимата :)) .

      Лека вечер!

      Изтриване
  5. И стандартна баница да беше приготвила, пак щеше да е нестандартно привлекателна! Разтапяш ми сърцето! Благодаря за хроничното вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай я тази. Ще видиш, че очарованието няма да бъде само в снимките:)

      Изтриване
  6. Много са сладки, остават ли си кремчести след печенето пак? Аз доста често прибягвам до готови кори, когато няма време, и само експериментирам с плънката. Жени

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да остава. Има и подобрена версия на рецептата, при която преди да сложа баницата да се пече я полях с няколко супени лъжици прясно мляко. Стана много сочна.

      Изтриване
  7. Приказно и много красиво, Лу! Умирам от удоволствие да те чета и да се наслаждавам на великолептните ти снимки! :)
    Приятна предпразнична подготовка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дани! Вдъхновяваща подготовка и на теб ти желая:)

      Изтриване
  8. Страхотно предложение Руми :) И снимките ти ... ах тези снимки :)
    П.с. Какво става с блогър само аз ли имам проблем и виждам по странен начин публикациите и не виждам блог рола си!?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аха сега видях, че има и уеб версия, странно :)

      Изтриване
    2. Тези дни и аз бях изпаднала в някакво недоумение с тази мобилна версия, но така и не можах да подкарам блогрола си:(

      Изтриване
  9. Невероятна баница! Благодаря за рецептата, Руми. Другият път добави нарязан локум, няма значение какъв ... и ще кажеш как е. Усмихна ме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо задължително ще пробвам и с локум! Обожавам!

      Изтриване
  10. Руми, ще се прави. Обожавам всичко, що е сладко и що е баница. Просто не мога да устоя. И после как да ходя и да отричам, че не съм чревоугодник.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти кажа и аз все обяснявам, че не съм чревоугодник и изобщо не мога да разбера защо хората не ми вярват:)

      Изтриване
  11. красива и нестандратна рецепта. Интересното е, че точно вчера загледах корите на Хармоника.
    Кашкавалената им извара е страхотна. Иска ми се да я видя на друго място освен в биомагазините.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва да опитам изварата... Аз съм пробвала само кашкавала и сиренето.

      Изтриване
  12. Прекрасна идея!!! Ще я пробвам точно на Коледа! За съжаление няма да мога да използувам препоръчаните кори, защото не живея в България, но поне рецептата ще е от българка... и то талантлива и духовита! Поздравления за прекрасните снимки, ако има как, бих влязла в тях, толкова настроение и уют носят.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за хубавите думи!
      Мисля, че баницата ще се получи и с други кори. Ако са ти по- дебели, полей я с няколко лъжици прясно мляко, преди да я сложиш да се пече.

      Изтриване
  13. Много обичаме у дома такива кремести неща!Често правя крем пита с готови кори, но такъв вариант на пънчета не ми е хрумвал!Благодаря за споделеното!Снимките са прекрасни!поздрав и хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  14. Много добре изглежда това "рошавото" прекрасно нещо :)
    Снимките както винаги са един път, абе царица си, знаеш го.
    Хубави, весели настъпващи празници!

    ОтговорИзтриване
  15. Разкош,хем баница,хем със крем!
    Този експеримент направо го патентовай:)
    изглежда адски изкушаващо,а снимките са убийствени!
    Поздрави и успешна седмица

    ОтговорИзтриване
  16. Звучи вкусно!А едно от предимствата, които си изтъкнала ме заинтригува- еластичността на корите, биха ми свършили страхотна работа за разни неща, които ми хрумнаха, като прочетох коментара ти.Ще трябва да ги потърся.

    ОтговорИзтриване
  17. Страхотно звучи: баница с крем. Сега по празниците имам кори и ще я пробвам рецептата.
    Благодаря за инфото за биокорите и бозата - не го знаех.
    Успех!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...