понеделник, 10 декември 2012 г.

Мини ябълкови пайове ♥ Мъхести свещници

Споменавала съм, че много обичам пай, нали?! Тогава едва ли ще ви изненадам, че когато преди няколко седмици видях тази статия, не мирясах, докато накрая не си направих  няколко мини пая.


Подходът ми беше много традиционен - ябълки с орехи, стафиди и мнооооооооого канела. Изяждането им също беше много знаменателно. След като бдях над тях почти цяло денонощие с едничката идея да ги предпазя от някакви малки и не чак толкова малки хищници, накрая ги ликвидирахме в приятна компания, под акомпанимента бутилка вино и коледна музика. И правейки някакви сладки. Последните трябваше да са само за украса, но много малка част оцеляха и преминаха критичните 2 часа от опичането. Колкото за един гирлянд от Джинджъри и 5-6 звездички за снимки, стигнаха.


Друг много съществен елемент от правилното конструиране на коледна украса е наличието на достатъчно количество свещи и лампички. Важи дълбокомисленото правило "колкото повече - толкова повече". Като любител на натуралистичната визия и тази година наблегнах на естествените материали, мъх, шишарки, шипки и тенеке.




Да го карам хронологично - ставаше въпрос за пайовете.  Тук би следвало да дам някаква рецепта и поучително да обясня как точно да си отгледате масленото тесто.  Истината е, че няма да мога.


Истината е че имам ужасния навик да готвя по усет, без да спазвам пропорции и точни мерки. Обичам да опитвам храната, да помириша аромата и да я усетя с ръце. Особено, когато става въпрос за тесто. Когато изпробвам нова рецепта, никога не бъркам с миксер, не ползвам кухненски робот и не пускам хлебопекарната. Предпочитам да меся с ръце за да  усетя консистенцията. Това е хубавата страна на аматьорските изпълнения:)



И докато за тестото имам изпитана рецепта, която е пробвана и с измервания, за плънката на пая ще трябва да го карате малко на око. Не мисля, че ще е много фатално.


За тестото

  • 2 1/2  ч.ч.  брашно
  • 2  с.л захар
  • щипка сол
  • 200 гр студено масло
  • 2 големи яйца + 1 белтък - запазете жълтъка за намазване
  • 1/4 ч.ч студена вода
Брашното се смесва със захарта и солта. Добавя се студеното масло, нарязано на кубчета. Всичко се стрива с пръсти до получаване на едри трохи.  Слагат се яйцата и студената вода. Размесва се гладко тесто, което се увива в стреч фолио и се слага в хладилника за около час.


За плънката

5-6 ябълки - измити, обелени, почистени от семките и нарязани на едри кубчета
1/2 ч.ч кафява захар
1/3 ч.ч бяла захар
1/2 ч.ч орехи - счукани на едро
1/2 ч.ч стафиди - предварително накиснати в бренди, коняк или ром и отцедени
2 с.л овесени ядки
около 30 гр масло
канела, ванилия, индийско орехче, карамфил.

Всички продукти се смесват в дълбока тенджера и се задушават на слаб огън за около 5-6 минути.

Тестото се разточва на кора с дебелина около 0.5 см. С помощтта на остър нож се изрязват кръгове с диаметър малко по- голям от формичката, в която ще печете пая. С него застилате формата, като покривате и стените. Слагате от ябълковия пълнеж, като натъпквате сравнително добре и правите връх. Изрязвате втори кръг от тесто, с който покривате пая и притискате добре краищата, за да запечатате пълнежа. С вилица надупчвате на няколко места, за да може да излиза горещия въздух. Вместо това, може да украсите с помощта на формички (какъвто е моят случай) или да направите декорация от преплетени ленти (и такъв има на снимката).



Намажете с жълтък  и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.  Аз лично на 20- тата минута включих да се пече само отдолу с вентилатор. Тези пайове са малки и стават сравнително бързо, като не е необходимо предварително да запичате долната кора.

Цялата къща замирисва на канела, ябълки и масло.


Смятах да разделя публикацията на два пъти, но нямам никаква идея, дали ще мога да пусна нещо в скоро време, за това просто показвам и мъхестите ми горски свещници.


Миналата година си отглеждах мъха в буркани и стъклени вази. Тази година прилежно го натъпках на няколко слоя в тенекиени кофички, купени от Джъмбо.


В първия момент изглежда малко неугледно и мърляво, но след около ден, тази твар има навика да се намества и израства, докато не заеме цялото пространство. След два - три дни ви оставя с впечатлението,  все едно цял живот си е расла там.

В общи линии всичко което трябва да направите е да отидете до най- близката горичка и да остържете половин торба мъх. Слагате висока свещ в тенекиена кофичка или друг подходящ съд и натпъпквате мъха около нея, като гледате все пак зелената му част да остава отгоре. Поливате и забравяте за няколко дни. Добре е от време на време да изнасяте на терасата, защото иначе прораства от топлото и  много бързо и изсъхва.




9 коментара:

  1. Много ми харесва статията ти Руми, снимките ти отново са завладяващи и естетични. (Когато гледам твоите, разбирам колко са недобри моите, хихихи.) Имам същата ламаринена кофичка от Джъмбо, но не съм я ползвала още, давам я на щерката да я разнася из дома. А аз ползвам една порцеланова в кухнята, пълня я с ядки, а не със свещи. :):)

    ОтговорИзтриване
  2. Пайовете са чудни, но тези свещници .... направо се влюбих в тях разкошни са!
    Руми наскоро открих, че всичко което правя точно по рецепта не ми се получава толкова вкусно, колкото, когато импровизирам и аз да си призная често незнам точните мерили .... малко на око :))
    Много коледно и ароматно настроение :)

    ОтговорИзтриване
  3. БРАВО, много красиво, вдъхновяващо, коледно, абе прекрасно настроение ми създаде :) Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Ура, пак съм ти на гости;)
    И аз си отглеждам мъх у дома, имам си няколко модела от различни места и сезони. Последният ми е един бял;)
    Празниците при теб са много красиви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъх, извиниме, че се намесвам под коментара ти, но като видях мъхът на Лулу, и се сетих за ТЕБ. За какви неща мисля и аз - нали?....хихихи.

      Изтриване
    2. :) Тя Лулу от миналата година ме ползва за декорация, но пък съм толкова красива при нея;)
      И усещането е страхотно, като видиш тези красиви снимки тук.
      И аз се извинявам, че се повтарям.

      Изтриване
  5. Прекрасен пост! И ах, тези снимки... Ще се връщам да ти чета публликациите за фотографията :)

    ОтговорИзтриване
  6. Как да кажа, Руми, колко ги харесвам?! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Лулу, чудесна декорация, а пайовете ти ухаят фантастично!
    Много, много красиви снимки!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...