понеделник, 19 ноември 2012 г.

Спомени от старите тетрадки: пържени филийки с ябълки и карамелен сос

Сещате ли се за вица за леко глухата златна рибка и двамата съседи? Онзи, в който единият си пожелал къщата му тъне в злато и се озовал в някакво блато, а другият се сдобил с огромен тенис, вместо с голям ..... Очевидно гадината наистина съществува. Не помня какво съм си пожелала, но със сигурност не получих точно това, което съм искала. Сега вече дори не знам какво искам, а и очевидно е твърде късно да обяснявам, че рибата се е объркала. Обикновено така се случва. Кръстила съм го синдрома на желанията и по мои наблюдения не съм изолиран случай. Пожелавате си нещо, а след това получавате  съвсем друго. Или още по- лошо - получавате, това което искате, но в последствие се оказвате, че давате мило и драго да се отървете от него. По просто казано - най- хубавите неща всъщност са неочакваните. И така, сега си живея без много амбиции и надежди. Според личната ми философия, така минимизирам риска от разочарования, но един познат скоро ми каза, че и това не е гаранция:) Радвам се на златната есен и се надявам, че ако не друго, то поне следващият път ще съм подготвената за срещата със златната рибка т.е. ще се постарая да я заобиколя от много далече.


Уикендите винаги са ми били любими, но сега се превърнаха в особено предпочитаната част от седмицата. Това е първата, от 5 години насам, в които събота сутринта сме свободни и можем да се насладим на дълга закуска. Вече имам поне 10 рецепти и различни интерпретации на тема палачинки - руски, немски, американски, катми, на фурна, с настъргани ябълки, с овесени ядки ... абе много са! Друга любима и бърза закуска са ни пържените филийки.


И те имат много вариации, но тази ми е любима - с ябълки, карамелен сос и обилно поръсени със захар и  канела. Абе кеф!

Ей така си живеем през уикенда.










Оказа се, че пържените филийки също си имат своите особености и нюанси на приготовление. Даже разбрах, че имало панирани филийки, като в сместа се слага брашно. 


Аз предпочитам по- класическата версия. Стават пухкави, сочни и не- много мазни.  После може да ги придружите със сладко или просто обилно да ги напудрите със захар и канела. Предлагам ви и малко по- различна опция- със задушени ябълки и карамелен сос.

За пържените филийки:

7-8 филии стар хляб
4 яйца
7-8 с.л течна сладкарска сметана
ванилия
1 ч.л захар
масло 

Яйцето и сметаната, ванилията и захарта се разбиват с вилица. Колкото по- стар е хлябът, толкова повече сметана може да сложите. Целта е да попие във филийките и да ги направи мекички. 
В тиган сгорещявате масло и пържите филийките по около минута от всяка страна.
Докато са още топли може да наръсите със захар и канела

По желание може да изрежете кората на хляба, преди да потопите филийките в яйцето. Аз не  винаги го правя, но ако ми дойде вдъхновението, после стават страхотни крутони  от коричките.



За задушените ябълки:

3 обелени и почистени от семките ябълки
50 гр. масло
2 с.л захар

Ябълките се нарязват на кубчета, поръсват се със захарта и се задушават в маслото за около 15 мин на слаб котлон

За карамеления сос:

2/3 ч.ч захар
1/2 ч.ч течна животинска сметана - над 20% масленост
50 гр масло

Захарта се сипва в суха тенджерка или касерола (НЕ трябва да е с тефлоново покритие). Оставя се да се разтопи без да се бърка. Небъркането е важно, за да не се образуват бучки:) След като се разтопи, може да се разклати и разбърка, за да не загори в центъра. Трябва да придобие приятен кафеникав, карамелен цвят. Сметаната се загрява до кипване. Тенджерата с карамела се маха от котлона и не веднъж се сипва горещата сметана, като се бърка непрекъснато. Котлонът се намалява и тенджерата се връща не него. Бърка се, докато всичко се стопи и стане хомогенна смес. Добавя се разтопеното масло и задушените ябълки. Сместа се оставя да се охлади за около 15 минути и е готова за изяждане върху филийките. 
Може да съхранявате до седмица в хладилника.





24 коментара:

  1. Ми то онази приказка с "Внимавай какво си пожелаваш", явно за хора като теб е измислена;)))
    Хубавата страна е, че явно точно тогава човек започва да цени онези неща с палачинките и пържените филийки в събота сутрин. И нещата си идват на мястото.
    Дано емоциите ти оттук нататък са само шарени и красиви като снимките ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама не съм си пожелавала нищо такова! Просто недочува гадината:) Но пък наистина ти идва вдъхновение за филийки после:)

      Изтриване
    2. Защото пожеланията се сбъдват. Мъхчето е права, Лулу, ама ти си оценила съботите вече :) Радвай им се. И нас радвай с красивите снимки.
      А гледам някой на коледен подарък се радва вече?

      Изтриване
    3. Цъ, подготвяхме материал за едно списание и пакетирахме празни кутии:)

      Изтриване
  2. Имало две нещастия, да не получиш това, което искаш и да го получиш...
    Филийките са супер, бих била щастлива ако получа една две :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Му ха хаааа, даааам някой много мъдър човек го е измислил:)

      Изтриване
  3. Хахаха Руми ... това защо ми е някак познато ... аз от едно известно време насам страшно внимавам със "златната рибка" т.е. заобикалям я тихомълком, че аха аха и после се чудя аз това ли си поисках ... то никак не изглежда както в моите представи ... :)))
    Но пък уикенда ви изглежда пъстър, сладък, ароматен, наситен с усмивки и доволни детски муцунки, какво по зареждащо от това :)
    Страхотни снимки ( да не пропусна да си кажа) !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иве, само дано не чете и мисли:) Може пък да е изпълнила някакво друго мое желание свързано с уикендите, а останалото да е просто инструмент за получаването му:)

      Изтриване
  4. Майка ми, като си мисли за мен,брат ми и сестра ми, винаги ни пожелава "това, което е най-добре за вас."
    Искаш да те приемат в еди-кой-си университет, искаш да си в отбора по фурбол, да имаш не знам си какво - мама все уточнява, че тя не иска нищо от тези неща за нас, понеже няма как да бъде сигурна дали ще са "за добро" .
    Често, когато сме много гласни за желанията си /така де, аз моите съм ги обявила сааамо на цялото интернет пространство/, ни предупреждава, че щом сме толкова конкретни, трябва да сме готови и за последствията, които не са винаги очакваните.
    И в същото време постоянно ни говори за силата на думите и как най-доброто начало по пътя към постигането на тооолкова исканото нещо е просто да го кажеш на глас - ей така, за теб самия и "вселената" .
    Нея много я бива на мъдри мисли, странно ли е, че понякога ми се иска и тя да имаше блог? Колкото и специален да е фактът, че си е "наша", някак си е много егоистично да я пазим само за себе си.
    И малко по тематично, и на пържени филийки я бива, ама винаги слага и брашно, аз днес за сефте научих, че другите хора не слагат :) .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снимките са много красиви! Имам почти същата метална кошничка като тази, в която си подредила ябълките, та си припомних аз как нареждах едни къдрави листа от маруля в моята.
      Чрез твоя блог и снимки и аз съпреживях златната есен в България, благодаря ти!

      Изтриване
    2. Щеше да бъде наистина интересно, ако вселената си имаше блог:) Не съм сигурна, че сме достатъчно големи, за да можем да го понесем:)

      Изтриване
  5. Руми, както много неща са менте, май и със златната рибка се е случило!
    Както се казва, не че Господ ни е забравил, но не иска да ни даде точно това :)
    Ето виж как имате хубав уикенд!
    А моето желание да се насладя на красивите ти снимки се сбъдна!
    В очакване и на останалите предложения!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Философски погледнато, може би наистина е така. Обикновено като се обърнем назад и си казваме, ейййй добре, че тогава стана така:)

      Изтриване
  6. Лулу:) Тя златната рибка си има свой начин за изпълнение на желанията, ще стигне и до твоето, ама първо ще ти поднесе разни изненадки, като тази красива съботна утрин примерно:). Много красиви уйкенди си правите, страхотни сте! Великолепни снимки, както винаги! Филийките са разкош!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По- скоро си има свои желание за изпълнение, но рано или късно ние започваме да им се радваме:)
      И благодаря:)!

      Изтриване
  7. И аз мисля, че трябва да си пожелаваме което е най-добро за нас. Макар че никога няма да знаем дали ни се е изпълнило желанието. Но пък от друга страна можем винаги да вярваме, че то се е изпълнило :)
    Топли снимки, Лу, чак ми се разтопи невидим карамел върху езика :)
    И мисля, че трябва още да снимаш черно-бяло, страшно ти се получава. Аз си пожелавам да мога някой ден да снимам поне наполовина добре като теб... стига това да е добро за мен :)
    И ти желая повече съботни свободни сутрини... а това Е добро за теб! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това за черно бялото от много време се каня. И все на шарения ме избива. Абе луд на шарено се радва:)

      Изтриване
  8. С нетърпение очаквам списанието за да видя какво си творила :) Страхотно настроение и шарени чувства създават снимките...
    По повод желанията ще се опитам да обясня нещо...
    Господ (или Вселената, или кой в каквото вярва или отрича)казва "Да." и изпълнява желанието ти, казва "изчакай малко" и ти дава нещо по-добро, казва "не" и ти дава най-доброто...
    :) Филийките, мекиците, палачинките и закуските приготвени с любов са най-хубавите ми спомени от закуските у дома :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Списанието ще е другият месец и задължително ще покажа после и снимки, които са зад кадър и около основните кадри.

      Изтриване
  9. Абе незнам дали съществува тази златка рибка, но определено има нещо което ни насочва по един или друг път, който поемаме, говори ни...така че, спокойно. Важното е, че има кой да ни води!
    Уикендите са най-прекрасното нещо споделени с любими хора. Ти ги имаш. Наслаждавай им се.
    А с такава закуска, още по-добре - пълна къща с добри приятели :)

    ОтговорИзтриване
  10. Влюбих се в тази рецепта. И в снимките, най-вече. Ще се пробва много скоро, няма как да не ми подобри уикенда!

    http://lafoienvous.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотни снимки, и моля те, моля те, не снимай само в черпо-бяло.И те са страхотни, но цветовете...цветовете носят особено настроение и наслада...
    Каквото и да прави рибката, не може да ти отнеме страхотното чувство за хумор и това, което умееш да правиш-уют, красота и усмивки!
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
  12. Лулу, страхотни снимки, особено черно белите...върха си!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...