понеделник, 1 октомври 2012 г.

Ееее - ееее и замириса на чушле

Много глупаво заглавие. Но пък толкова натуралистично и реалистично. Каква е вашата асоциация за есен? Оранжеви листа, жълта трева, слънчеви, прохладни утрини с коси слънчеви лъчи?!


  Или ако живеете в някой от панелните жилищни квартали, може би включва и уханието на печени чушки. Свежият есенен полъх разнася миризмата от балкон на балкон. Леко я навява през отворените прозорци, набива я в килима и пропива с нея прането на всека непредвидлива домакиня, имала недалновидността  да го простре навън. Идилия! Спретнати чувалчета с червени пиперки се разтоварват от багажниците на прилично скъпите коли на паркинга. От мазета и тавани се вадят чушкопеците (колко звучна дума само) и  цял слънчев уикенд тече нещо като национално първенство. Някои се усамотяват дискретно на неостъклените тераси, други развиват социалните си взаимоотношения, като сядат пред входа с други съмишленици, чоплят семки, пият бира и обсъждат вчерашния мач/филм/проблема с карбуратора на колата. Дрес кода обикновено включва потник. Чушкопекът задължително е включен към разклонител, провисен от 5-тия етаж. Специална разработка с много дълъг кабел и спадащ към списъка със семейните ценности. Много е удобен. Може да се ползва и рано сутрин в събота, за да се включи прахосмукачката докато се чисти колата, запушила пътеката пред входа. Докато децата са при баба поне да се свърши някоя и друга работа. На  бученето, което буди всички съседи може да се гледа само като на възпитателна мярка. Има толкова много народни мъдрости по темата: От сън спомен няма, Залудо работи, залудо не лежи и т.н.
Та за чушките ставаше въпрос. Много ги обичам. Печени на жар върху тенекия. По възможност не пред блока:) Обикновено запасите ги подсигурява майка ми, с което напълно ме лишава от възможността да се включа в този национален спорт. Обаче ей така, от едната спортна злоба, всяка година правя по един буркан с пукани люти чушлета. После не мога да ги ям, но процесът много ме забавлява.


 Рецептата е доста ориентировъчна и с пожелателен характер.
За ей тоз буркан от снимката отидоха към килограм люти чушлета, които са известни под народното име Шипки.
На първо и основно място, трябва да ги "пукнете" на скара или силен котлон. Хубаво и от двете страни.


Още топли - топли ги натиквате в буркана, като между тях редите едро нарязан чесън и клончета розмарин и клончета магданоз.
Отделно кипвате марината от 1 чаша оцет, 1 чаша вода, 2-3 с.л зехтин, 1 и  1/2 ч.л сол и 1 и 1/2 с.л захар.


Заливате чушлетата с маринатата и затваряте плътно буркана. В този вид издържа до края на сезона.


Честит октомври и слънчева седмица:)




29 коментара:

  1. Мммммммм, и аз не обичам люти чушлета, но миризмата на печени чушки винаги ме докарва до обилно слюноотделяне :)))
    Честит Октомври и на теб :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Истината е, че обожавам печени чушки, но наистина не мога да възприема тази традиция да ги пекат по балконите:))) Иначе с удоволствие и аз бих го правила, но по възможност са вилата или някъде в гората:)

      Изтриване
  2. Чудесни снимки, а и определено ми замириса на чушлета :-) Весел Октомври и от мен.

    ОтговорИзтриване
  3. Любим зеленнчук ми е, особено печен с оцетец и олийце, мммм:)Честита есенна идилия :)

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасни и зареждащи с емоция снимки! Скоро и ние ще правим люти чушлета. Обикновенно слагаме целина, но пък не е късно и да пробваме с розмарин.. рецептата звучи много интересно!

    Хубава седмица Лулу!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък бих пробвала и с целина. Както казах, обикновено само си ги правя и после оставям някой друг да ги изяде, но от време на време мога да опитам по мъничко. Проблемът ми не е, че не обичам люто, а че не трябва да го ям.

      Изтриване
    2. Ооо вкъщи правим две версии люти чушки - едните чупят скалата на Сковил, а другите са по като за мен, почти не лютят.. понеже обикновенно след няколко изядени много люти чушки има съответните оплаквания

      Изтриване
  5. Онзи ден, когато Светли ти подари китката, бях на косъм да ти вземем саксийка люти чушлета :) Имаше едни червени, чаровни, усмихнати, свежо наежени и леееко пиперлви, точно като за теб :))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, умирам точно за такива китки с чушлета. Което всъщност ме навежда на мисълта, че за снимките тази седмица можем да купим.

      Изтриване
  6. Обожавам миризмата и вкусът на печени чушки! На люти също, а за да е пълно удоволствието, ги предпочитам чорбаджийски в подобна марината.
    Като човек, който следи продажбите на разни сезонни артикули, мога да потвърдя, че чушкопекът е в топ 20 по продажби всяка година по това време ;) Явно много се чупи или дефектира;))

    Снимките са- добре дошла, прекрасна Есен!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "...Явно много се чупи или дефектира;)) "
      Има още една версия: някой като мойто мило си забравя онази кука за ваденето на чушките вътре,пуска го да се нагрее за следващото печене,пластмасата се разтопява,става мазало,кратко тюхкане и мърморене на себе си,и после...търчи за нов кушкопек :) .

      Изтриване
    2. Ммм да, чорбаджийските и на мен са ми любими, че не са толкова люти.
      Роси тази версия, на драмата с чушкопека съм я играла и аз:)

      Изтриване
  7. Ех,че хубаво си го описала и този път,Руми!
    То хубаво избягах от тази картинка,но и тук,на село има кой да те озвучава-я с лаещо до припадък куче,я с косачката по никое време,кеф ти ъглошлайф за някой спонтанен ремонт,кеф ти резачка за дърва...тази последната стърже много яко и ежедневно в тази част на сезона,всякой реже и трупа дърва като за минимум две зими една след друга.
    Миризмата на печени чушки не липсва и у нас,моя тази година пощръкля и ден през ден се прибира с по една партида,пече и бели с голям мерак,без никой да го кара,да му се не надЕваш :)) .
    Мнооого се отплеснах,но ти ме предразположи...чушлета обичам,средно люти,а снимките ти както винаги са ги направили от класика-шедьовър!
    Хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абе идеално щастие няма:) Кучетата ги има на всякъде, но като ходим на вилата наистина го има момента с дърворезачките, косачките, ъглошлайфа, банцика и всякакви други инструменти, на които не им знам наименованието, но знам, че вдигат много шум.

      Изтриване
  8. :) заглавието силно привлича ;) а публикацията ме кара да остана за по-дълго:). Много ги обичам тези чушлета, а поста ти е толкова весел! "Пукани шипки" им казват при нас:):):) Приятен и усмихнат ден, Лулу!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заглавието наистина кърти мивки с идиотщина, обаче да ти кажа честно, онзи ден много и бях набрала на тази квартална действителност и това много се връзваше с усещането.

      Изтриване
  9. Чудесен пост, прекрасни снимки, традиционна рецепта (и не чак толкова, че розмаринът ми е новост) и усмивка от начало до край. Така хубаво си описала "задружието" на блока :), че всичко беше все едно пред очите ми. Благодаря ти, че усмихна деня ми и хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
  10. Руми, както се казва, с шеги и закачки, с чоплене на семки и в името на националния спорт, мнозинството се е втурнало да подготвя зимнина и пече чушки - тези есенни аромати са ми любими и много приятни. Добре че го има чушкоправенето, за да усетим есента и по миризмата! Снимките ти са страхотни, както и бурканчето с "пукнатите" чушлета! Хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Поздрави за хубавата публикация!
    Прекрасна есен ти желая!

    ОтговорИзтриване
  12. А аз се подлъгах по заглавието и си помислих, че ще ни покажеш едни такива, характерни за него и сезона градински истории с големи, червени, та чак почернени чушки, абе типичната всенародна идилия. А ти само едно бурканче! Ама пък като за ценители :) И тревата, толкова златна! Усеща се настроението, което ти е придал кварталният есенен спорт, Руми! И защо ли си помислих, че и прането забравено на простора, и килима са твои ;) При нас по неписан закон някак си правят всичко това сутрин рано, кучешки лай нямаме, но едни котета ми маучат цяла нощ и тази луна... Въпреки всичко, чудна есен е! Нека да е!
    Приятен следобед!

    ОтговорИзтриване
  13. Много ме забавлява начина по който си описала чушкопеченето :))) И аз обожавам печени чушки, но да не са люти:) Снимките и идеята както винаги са супер!

    ОтговорИзтриване
  14. О, Лулу, без тези чушчици не-мо-га...:)
    Атмосферата, която си описала е ....боже все едно съм там, и тук.... абсолютно точна и понякога затварям всички прозорци и врати, а понякога събирам прането за второ изпиране ,хе-хе...
    Страхотна идея за розмарина, ще пробвам...ще правя отново,нещо взеха да свършват нашите.Дъщеря ми ми направи забележка, че ги ям като бонбони..А и ми се ходи на село този уикенд...
    Заглавието не знам, но снимките ти са къртещите мивки :)

    ОтговорИзтриване
  15. това беше страхотно :)

    ОтговорИзтриване
  16. Currently around 200,000 customers are successfully being served by Wiltshire farm foods on a regular basis.
    The one significant aspect is that the total number
    of bitcoins will be capped and held at a strict and abitrary expansion rate.

    Subway is the largest sandwich franchise in the world, with 30,476 franchises in 87 countries.


    my weblog ... check this out

    ОтговорИзтриване
  17. With a 60 day maturity, turnips need to be in the ground by August 15.

    Place organic kitchen waste, as well as yard waste such as grass clippings,
    leaves, and the like into a compost bin. Starting Your
    Very First Flower Garden Preventing Pests and Diseases in the Perennial Garden
    Gardening Tips from Fellow Gardeners.

    Check out my web blog mulching

    ОтговорИзтриване
  18. If one innocently applies an insufficient amount of sealer
    on a very porous concrete material, the said material may not be effective at all.

    Concrete finishing is very much like smoothing out frosting on a birthday cake.
    This Wednesday night there is a lot going
    on in Atlanta.

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...