понеделник, 25 октомври 2010 г.

Pop - up!

Обичате ли еклери и понички:
а) то пък кой не обича
б) обичам, но не правя често, защото е сложно и дълго, аз се изнервям и после всички в къщи се крият зад дивана
в) обичам, но не съществува абсолютно никакъв шанс да ме накараш да ги направя, та ако ще да покажеш най- великите снимки на света!
Всъщност, която и опция да  сте избрали, няма съществено значение, защото няма да си говорим нито за понички, нито за еклери. Преди да сте си помислили, че тази сутрин пак съм пропуснала да си пия хапчетата от сушени жаби, бързам да кажа, че все пак тези кулинарни произведения имат някаква връзка с днешния постинг и тя  се нарича popovers



  
Не харесвам много американската кухня, но това е едно от интересните и попадения. Ако не сте чували за тези неща, сега е моментът да поправите този пропуск.

 
Според американците, това са вид понички.Всъщност това е американската версия на Йоркширския пудинг, който фигурира в традиционната английска кухня от близо 4 века.
Лично моето мнение е че  по- скоро се доближават до еклерите, но без суетнята около пареното тесто.  Всъщност тази рецепта е изключително лесна за изпълнение и от вас не се очаква да сте виртуоз в кухнята, за да постигнете добър резултат. 
Името Popover само по себе си говори за това, какво ви очаква:
pop- изпуквам
over - над, върху
Основната идея е, че тесто подобно на палачинковото се пече и точно като разпукващи се пуканки се надува и излиза над ръба на чашката. Вътре остава кухо и въздушно и много подходящо за напълване.

Какво ви трябва?


2 яйца
250 мл прясно мляко (1 ч.ч.)
130 гр бяло брашно  (около 2/3 ч.ч)
40 гр масло + още малко за намазване
Щипка сол, щипка захар

Всички съставки + разтопеното масло се изсипват в дълбока купа и се разбиват с тел или миксер до получаване на хомогенна смес с гъстотата на боза.



От тук нататък имате две възможности – да изпечете „поничките“ във форма за мъфини/ крем карамел или да изненадате цялото домочадие плюс всички придошли приятели с произведения в чашка. Аз избрах вторият метод и пожънах огромен успех при децата ми:)


 
Трябва да спазвате няколко прости правила.
1. Всички продукти трябва да са със стайна температура!
2. Намазвате всяка формичка много добре с масло. Гледайте по дъното да има обилно количество, иначе няма как да ги отлепите, без да ги повредите.
3. Пълните всяка чашка на 2/3-ти със сместа. Не прекалявайте с количеството!
1.      4. Печете 15 минути на 200 градуса и след това намалявате фурната на 180 градуса за още 10 минути. Изключете фурната и оставете чашките още 10 минути вътре.
5.   5. Най- важното правило е да не отваряте фурната в нито един момент от процеса на печене. 



След това вадите от фурната, оставяте да се охладят, като може леко да ги отлепите от стените на чашката, за да може да излезе парата и де избегнете овлажняване.Вече са готови за изяждане:) Вътре са кухи и може да напълните с плънка по избор. Това  ще го оставя на вашето въображение. Вариантите са толкова много – крем, сладко, шоколад, масло, някаква салата, та ако щете даже и късчета задушено месо. Нашите бяха унищожени в три варианта - масло и сладко от арония; мед; сирене филаделфия със сушени кайсии и орехи.

Адаптирано от: http://www.marthastewart.com/recipe/perfect-popovers
Други български блогове, в които е описано приготвянето на popovers:
Готвенето е забавно
Вкусно с Йоли

27 коментара:

  1. Ооо, откога им се каня на тези Popovers :)
    Ще взема вече да ги направя, от твоите обяснения не изглеждат никак сложно, напротив.

    Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни са, Руми!
    И аз много ги харесвам, използвам рецепатата Julia Child's Popovers.
    За снимките си знаеш,
    поздрав и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Гледах ги преди време при Диди, тя ги беше приготвила с едно страхотно ягодово масло и много ме изкушиха. Сега ти ме подсещаш, ще се правят, то се е видяло:-))

    ОтговорИзтриване
  4. И аз съм им "хвърлила око" при Диди, но идва ли ред?
    Много ми харесва този начин на представяне не продуктите - рецепта в картинки, а твоята интерпретация дълго ще ми е пред очите - шрифт, бод...прекрасно! Снимките са грабващи!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох,че хубавки са ти станалиии, тц, тц, ей сега как щеше да ми дойде добре едно такова пухче. :))
    А цветовете на снимките ти направо ме побъркаха, толкова бонбонесто и весело, направо ме заредиха позитивно за цял ден !:))
    Сега вече съвсем ме накара да ги направя и аз , благодаря ти, Лулу, за хубавата рецепта и за прекрасната презентация ! :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Какви са пухкави и изкусителни! Вълшебни снимки! Страхотна презентация, Лулу!

    ОтговорИзтриване
  7. Поздравления отново! интересно, млякото със шишето ли купуваш? Хареса ми шишето:)

    ОтговорИзтриване
  8. Да, и аз първо при Диди ги видях и си ги харесах много! И тези тук само ми напомнят, на колко много неща се каня :)))
    Поздрави, Лулу!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотни изглеждат, Лулу! Още ми нагарча от провала ми с тази рецепта. Че поп-наха, поп-наха, но като ги извадих от фурната спаднаха за секунда:(

    ОтговорИзтриване
  10. Лулу, изглеждат наистина невероятно примамливо и вкусни, отдавна им се каня и аз - страхотна неделна закуска :) Според теб дали ще се получат в силиконови форми за мъфини (хем и по-лесно изваждане), тъкмо си взех нова и ми се ще да я изпробвам?

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря за хубавите коментари!
    @abaca шишето е друга бира:) Любимо ми е, но за магазина от където се снабдявам ще има отделен постинг:)
    @Daenaris и аз изах един неуспешен опит. Първо не ги допеках, защото не намалих фурната, те покафеняха отгоре и ги изключих преждевременно. И второ не ги оставих да си починат 10 мин във фурната. При следващия опит спазих всичко стъпка по стъпка и нямаше проблем.
    @Alia стават във силиконова форма. Все пак препоръчвам да я намажеш с масло, въпреки че е незалепваща.

    ОтговорИзтриване
  12. Лулу, мен ме впечатли представянето на продуктите!
    Иначе тези "кухи" вкуснотии са ефектни!

    ОтговорИзтриване
  13. popovers!!!! I love them! baking in these cups is soo cool! I have to try it out soon!

    ОтговорИзтриване
  14. Лулу, страхотни са! :) Покрай теб и Диди ще се навия да ги пробвам (нали си падам по англо-американската кухня, лол!). Още повече, щом стават във формички за мъфини :).
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  15. От много време съм се наканила да ги пробвам тези "нещица". Твоите изгеждат чудесно, Лулу!

    ОтговорИзтриване
  16. Руми - страхотно както винаги!

    ОтговорИзтриване
  17. Много добре изглеждат,а и в тези чашки съвсем!

    Харесвам ги,стават бързо,но на наша територия са си непознати.

    ОтговорИзтриване
  18. Ma che carini!!!!!! Molto belli, Lulu, brava:)) Le foto sono molto molto molto belle!
    Bacione

    ОтговорИзтриване
  19. Хе, не съм си опитвала тези мъничета. Предполагам няма да се получат в микровълнова фурна, щом от печенето зависи всичко?
    А рецептата и представянето са на ниво. Много, много прекрасно, Лулу. Напълни ми очите и отивам да сънувам изящни картини :)

    ОтговорИзтриване
  20. Румка, ще имам да черпя Дамянти,че благодарение на нея те откривам в друга светлина@!!!

    Еми

    ОтговорИзтриване
  21. Много обичам еклери, но твоите popovers определено привлякоха вниманието ми :)

    ОтговорИзтриване
  22. Скъпа Лулу, отдавна те забелязах в моя блог и не мога да повярвам, че не съм открила досега този твой вълшебен сайт! Тук е пълно с вълшебство и любов. В търсене на рецепта за popovers попадам тук и няма сила, която да ме помръдне от твоето толкова красиво и вкусно място! Ще използвам случая да те попитам нещо. Имаш ли конкретни места, от които купуваш тези чаши например, салфетките, лъжичките...

    ОтговорИзтриване
  23. Получиха ми се страхотни! Всъщност моята майка прави по същата рецепта (явно е същата, ако се съди по вкуса) голяма палачинка, или поне така й казваме вкъщи. В голяма тава, в която разтопява масло и след това режем на парчета. Това е любимата ни закуска, макар че в чашките е къде-къде по-ефектно. И толкова вкусно, че не дочака да ме майсторим пълнеж :))

    ОтговорИзтриване
  24. Мила, много се радвам, че са се получили!
    Това са тавата е идея! Ще взема и аз да го пробвам:)

    ОтговорИзтриване
  25. Ох, пропуснах предишния ти коментар. Напоследък много често пазарувам от Buttlers в The Mall. От време на време си нося и нещо от чужбина. Конкретно тези чашки са купени от Sky. Салфетките са от колекцията на дъщеря ми:)))) Редовно я експлоатирам. А лъжичките си ги правих аз от Фимо. Писала съм тук http://luluto.blogspot.com/2010/07/blog-post_14.html

    ОтговорИзтриване
  26. Благодаря ти от сърце за отговора! Лошата новина е, че май Buttlers го затварят - всичко е с намалена цена, но почти нищо не е останало. Сега се пренасям на лъжичките :)

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...