сряда, 27 октомври 2010 г.

Мизерията

Не се заблуждавайте от заглавието, няма да пиша по някоя злободневна тема! Ще си останем на кулинарна тематика с една много простичка, лесна и невероятно вкусна рецепта.


Всъщност Мизерията е партизанското име на едно заведение (ако изобщо може да го наречем така:)))
Ясно осъзнавам, че рецептите, които обикновено публикувам, не винаги са за всеки вкус. Понякога са трудно изпълними, а понякога използвам продукти, които част от аудиторията даже не е чувала. Не се заблуждавайте, че у нас ядем само такива странни или възвишени неща. Мусаката  и кьопоолуто   са си на почит и уважение, на на вас едва ли ще ви е много интересно да четете такива рецепти.
И за да ви илюстрирам по- нагледно, че нищо земно не ми е чуждо, ще ви споделя как някои индивиди успяха да ме заведат на обяд във въпросната ...Мизерия...
Може би да започнем по ред на номерата.
Местонахождение: Позиционирали са заведението на удобно и достъпно място в елитен квартал, като сградата и интериора са добре обмислени, така че да пасват изцяло на вкуса на редовната аудитория. С две думи - един трафопост до гараж Земляне:) Както казвам гараж, разбирайте, че е на самият вход за автобусите.
Посетители:  свеждат се до редовния контингент от автомонтьори и шофьори. Нищо лошо, но когато имаш подобна професия, работното облекло е задължително, а машинното масло, намазано до ушите е част от ежедневието:)
Обстановка и обзавеждане: Както казах, обстановката пасва идеално на посетителите и заведението е обзаведено с "кокетни" масички изостанали от соцреалистическите заводски столове:) Ако не се сещате, става въпрос за онези с плот от едропресована плоскост с метални крачета. Отгоре са застлани с покривки на каренца. Всъщност били са някога, но от тогава е изтекло доста време, петната и дупките от цигари са станали толкова много, че отгоре се е наложило да заковат балатум:) Столчетата също не са за пренебрегване. Те са като едно време в училище, само дето са доста изпочупени.
Обслужването: направо ви оставя без дъх! Подреждате се на стройна стегната опашка, взимате си пластмасова табличка, но която вече не и личи цвета, обзавеждате се с пластмасово панерче за хляб и чинно изчаквате да ви дойде реда на гишето. Там ви очаква менюто, написано на ръка с има - няма 2-3 правописни грешки. Храната, която сте си поръчали се сервира в пъстра, весела смесица от пластмасови китайски чинийки и метални купички от едно време. Като съвестен посетител, след като се наядете, имате честта да си отсервирате масата на посочения за целта шублер:)
Озвучение: Ако сте жена, ще се насладите на бодрите подсвирквания на всички служители на автопарка:) Моля ви проявете разбиране! Най- вероятно сте единствената жена през последния месец, която се осмелява да стъпи там:)
Храната: След всичко описано до тук, мислех да пропусна тази част:) С известно притеснение си избърсах столчето и се полях с разтвор за дезинфекциране. Щях да запазя състояние на пълен покой и минимум излишни движения, ако един от колегите, които ме завлякаха там не каза че се познава със собственика. След като имах възможността да посетя кухнята с радост установих, че изглежда прилично чисто и подредено и очакванията, да бъда изядена от странни твари не се оправдаха. В крайна сметка се престраших да изям един боб със салата и крем карамел. Ако искайте ми вярвайте, но никога през живота си не бях яла толкова вкусен боб и такъв невероятен крем карамел! Не съм сигурна, че ще отида пак там, но във всеки случай не пропускам възможност да си поръчам храна за офиса :) А този крем- карамел просто го сънувам:)

Рецепта за боб няма да ви дам, а и мисля че всички се справяте с крем карамела:) За сметка на това ще пусна едни пилешки бутчета, по много лесна и вкусна рецепта.

Печени пилешки бутчета в марината


Продукти:

10 долни пилешки бутчета и крилца (все пак зависи и от размера)
80 мл. кетчуп (около 10 с.л)
80 мл сос за барбекю  - аз ползвам с аромат на пушек
50 мл. едрозърнеста горчица
20 мл. балсамов оцет
4-5 с.л мед
черен пипер, сол на вкус

Разбъркайте всички съставки в купа и намажете мосото добре с ръце. Оставете го да се маринова няколко часа. Подредете в тавичка върху хартия за печене.

Разпределете маринатата от купата върху всяко парче месо.
Печете около 1-1,5 часа на 180 градуса, като в началото покриете с алуминиево фолио. Стават много вкусни, а и определено попадат в категорията на лесните рецепти.

23 коментара:

  1. E, как го описа (само както ти си можеш де) та все едно аз съм била. Казваш вкусно беше? :)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни! Мятам ги при първа възможност (време за готвене де) Не съм пекла пилешко поне 5 дни :)

    ОтговорИзтриване
  3. This is one of the most beautiful blogs I follow.
    Your photos leave me breathless. Greetings from Zagreb.

    ОтговорИзтриване
  4. Хехе, разсмя ме Луис! Еми има такива трафопостове, гаражи, но ако готвят читави хора там, всичко е наред. Пък и работниците не искат бели покривки, а само топла храна :)

    Хубави бутчета и аз имам една рецепта за нещо подобно и много ги харесвам :)
    Лека и уютна вечер :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ellerinize sağlık. Çok beğendim. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılarımla.

    ОтговорИзтриване
  6. Lulu.. this looks fabulous!! what an interesting name for a restaurant!!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасно разказана история :))), а рецептата - подозирам, че доста ще експлоатирам) :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Ох, с тези хррррррупкави бутчета ми бръкна в жива рана!!! Мариновах и аз едни такива и само поръчах " Мушни ги във фурната и нагласи таймера на 1 час". Да, ама някой ги оставил във фурната добре завити с фолиото, та ядохме варени на фурна бутчета и сега жално подсмърчам на твоите хрррррупкавки, печнки...Ех, мъка,мъка...All the best!

    ОтговорИзтриване
  9. Развесели ме ,обикновено по такива места се готви вкусно..
    Бутчетата са много апетитни

    ОтговорИзтриване
  10. Eee, сега, не може всичко да е фюжън и гурме:-))Обикновено на тези места сме най-гладни и ни се струва най-вкусно. А пък и човек не е обременен с мисълта дали цената и качеството отговарят на предлаганото. За едно заведение според мен, най-важното е дали отговаря на концепцията си.
    Отдавна не сме консумирали пиле, след тези бутчета се замислям ;-))

    ОтговорИзтриване
  11. Печени бутчета употребявам и унищожавам с всякакви подправки. Много бързо и лесно се приготвят и търпят много комбинации.

    ОтговорИзтриване
  12. Хайде,да се втурнем ,партизански изгладнели, на бутчетатаааа!А защо и работниците да не обичат нещо по-така?Хубав ден,с бутчета,или без!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Разказът ти ме развесели. Напомни ми как преди години колеги ме замъкнаха в едно заведение зад една бензиностанция по магистралата, което посещаваха само тираджии, но като хапнах от манджата, още я помня. Оказа се турска кухня. Нещата, като и хората, не винаги се познават по дрехите.
    Вкусна рецепта за пиле предлагаш. Ще я имам предвид. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Това е любимата ми твоя публикация ! :)) Харесва ми колко автентично си пресъздала атмосферата, в която мен ако питаш, пак има някакъв чар . :))
    Месцето няма какво да го коментирам, то си изглежда достатъчно вкусно и снимките казват всичко! :)))

    ОтговорИзтриване
  15. Лулу, искрено ме разсмя с тази публикация.
    А бутчетата са вкусни, правя подобни, но без соса, ще пробвам и така.

    ОтговорИзтриване
  16. Хихиххи, това ми напомни за случката, когато за първи път се престраших да ям в стола (точно стол си е :))) горе на Алеко. И точно боб чорба с някаква много странна смесица от чесън, оцет и бог знае още какво имаше, + крем карамел ядох :)))

    Пиленцата са приказни, но ти си знаеш :))

    ОтговорИзтриване
  17. Развесели ме, Лулу :-) Толкова живописно си пресъздала атмосферата, че все едно съм била вече там :-) А пилешкото изглежда божествено!

    ОтговорИзтриване
  18. Напомни ми за едно подобно култово "Весело кебапче" :) в родния град, с най-вкусната агнешка чорба, което почти не пропускаме да посетим при редките пътувания до там.
    Хвърли ме в размисъл-крилце или кълка? :)))

    ОтговорИзтриване
  19. Лулу, невероятно описание! Но май точно в такива непретенциозни заведения се хапват най-вкусните манджи :) Пилето изглежда много примамливо, да се зачуди човек кое да си вземе - крилце или кълка :D.
    Поздрави и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  20. Хехе, Лулу :) Чувала съм за това място :)
    Страхотно пиленце си приготвила :)

    ОтговорИзтриване
  21. Una squisita marinata...sapore sublime, grazie per questa ricetta♥ mi piace molto ! ciao

    ОтговорИзтриване
  22. Имах чувството че аз съм ти, тоест че аз си избърсвам столчето преди да седна в такъв вид заведение.
    Все едно бях заедно с теб на масата, само дето нямам и идея колко вкусни са били гозбите.
    Пиленцето изглежда много апетитно.

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...