Оригиналната рецепта взех от тук. Първият проблем, с който се сблъсках е тиквеното пюре. В България не се продава готово, а и предпочитам да си го направя аз. Проблемът е че няма как да докарате точното водно съдържание като на консерва, която дори не сте опитвали, от където количеството брашно може доста да варира.
Може да започнете подготовката с тиквеното пюре. Ползвам тиква тип Цигулка, защото са по- сладки. Обелвам и нарязвам на едри парчета. Сварявам я на пара, за да не се разводни прекалено много. Оставих около час да се отцеди и охлади и пасирах.
Ако пюрето ви стане прекалено воднисто, може да го сгъстите в дълбока касерола на умерен котлон. Моята тиква беше умерено водниста и не се наложи.
Тиквени хлебчета
- 2/3 пакетче суха мая
- 100 мл прясно мляко
- 60 г кафява захар
- 150 г тиквено пюре
- 1 яйце + 1 жълтък за намазване
- 510 г брашно
- 1/4 ч.л. сол
- 80 г разтопено масло
- 1/2 ч.л. куркума за цвят
- подправки според вкуса ви - в моя случай канела, кориандър, джинджифил, кардамон, карамфил, индийско орехче (жокер - в DM има готов микс в момента. Покрай празниците пускат и в Lidl. Ползвам ги и за греяно вино и кафе)
- Нарязани орехи или кашу за дръжки. Аз ползвах небелено кашу
Започнете с маята. Загрейте съвсем леко млякото - нека бъде хладко, но не и студено, като от хладилника. Разтворете в него маята, 1ч.л. захар и 2 с.л. брашно, докато стане каша с консистенция на боза. Оставете го на топло за 5-6 минути, докато образува балончета.
Песейте брашното в дълбока купа, сложете останалите продукти за тестото, заедно с подправките и пасираната тиква. Най- накрая добавете кашата с маята. Може да запазите част от маслото за намазване. Омесете гладко и сравнително твърдо тесто. Трябва да е нещо такова като на видеото. Малко издевателствам над него, за да може да се види каква е консистенцията.
Оставете на топло да втаса, докато удвои обема си. Най- добре се получава, като го оставите във фурната или микровълновата (без да ги пускате). За да оформите тиквите, изсипете тестото върху добре набрашнена повърхност, оформете на топка и разделете на равни части. В моя случай оформих 12 топчета. От тук нататък имате две опции. Може да оформите с ножица, както е дадено тук. Другият вариант е да увиете с конец. Аз предпочетох вторият вариант, защото дава по- реалистична визия накрая, но пък е доста по- пипкав.
Оставете тиквите да втасат отново за 15 минути. Печете 25 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна. Колкото по- малки сте направили тиквите, толкова по- малко време за изпичане им трябва.
След като изстинат напълно, срежете конците отгоре и отдолу и издърпайте внимателно. Сложете ядка за дръжка и сте готови.
Като имате предвид, че направих две дози една след друга, заради едните снимки, сега цяла седмица ще се замеряме с тиквени хлебчета у нас😁
Напоследък рядко публикувам рецепти тук, но ако още не сте го направили, може да ме последвате в Инстаграм, където съм доста по- активна.
Чудесна публикация... С интерес я прочетох! Пожелавам Ви успех с развитието на този блог!
ОтговорИзтриванеА ти интересуваш ли се от Дигитален маркетинг? Имаме решение за ВАС! Запчонете от тук:
VISEO
Поздравления и успех с развитието на блога! Ще се радваме,
ОтговорИзтриванеако разгледате и нашият проект, за повече кликнете ╰┈➤ ① тук
╰┈➤ ① тук