Страници

понеделник, 19 октомври 2015 г.

Храна на открито: Вечеря за двама

Времето все още не е толкова студено за да си позволите да се застоявате вкъщи. Ако имате желание, но не сте чак такъв ентусиаст, за да опънете палатка, може да се пробвате с някой и друг пикник. Ако и това ви се струва повече, няма проблем да приготвите рецептите вкъщи. Ама да знаете, че дори и вкусът да е подобен всъщност изобщо  не е същото:) Тази вечеря си я организирахме с Мъжът на Лулу без никакъв фонов шум, причинен от глутница квичащи деца, но истината е, че някак не беше завършено. Колкото и да е приятно, мисля че си предпочитам шумната сбирщина от досадни, вечно искащи нещо и пречкащи се деца. Прекаленото спокойствие може да бъде много изнервящо. Много е странно да имаш цялото време на света да си снимаш храната и никой от страни да не се опитва да отмъкне нещо от подредбата, обяснявайки и фъфлейки с пълна уста, че не може да изтърпи повече.


Менюто включваше агнешки кюфтенца и пюре от грах с мента, печена царевица с масло, салата от домати, бурата и босилек, както и карпачо.


На пръв поглед изглежда сложно, но всъщност всичко е много лесно за приготвяне.


Карпачо

Карпачото е италианско предястие. Първоначално се предлага в едно особено емблематично венецианско заведение - Harry’s Bar, често посещаван от Хемингуей и Скот Фицджералд. 

 
Оригиналният вариант  е от сурово телешко бонфиле, но в последствие "карпачо" става нарицателно за всякакви предястия със сурово месо. В нашия случай, приготвих класическия вариант с говеждо. Единственото и основно изискване е месото да е изключително прясно и да е нарязано на много тънки, почти прозрачни парченца. 
  • 150 г говеждо бонфиле
  • връзка рукола
  • 50г пармезан
  •  лимон и зехтин
  •  сол и черен пипер
Измитата и изсушена рукола се слага най- отдолу в чинията. Върху нея се  подреждат парчетата телешко. Овкусяват се със сол и черен пипер и се поръсват с лимон и щедро количество от възможно най- качествения зехтин. Оставя се за 5 минути да поеме ароматите и точно преди сервиране добавете пармазан на големи люспи. Не го стържете. Най- добре се получава с картофобелачката.




Агнешки кюфтета с пюре от грах и мента

За кюфтетата:
  • 800г смляно агнешко месо
  • 1 глава лук
  • 4с.л. галета
  • 2-3 стръка мента
  • 1ч.л. сушен джоджен
  • 1 скилидка чесън
  •  1 яйце
  •  1/4ч.л  канела
  • 1/4ч.л кимион 
  • щипка смлян кардамон
  • сол и черен пипер на вкус
  • по желание 1-2 люти чушки 





Обикновено предпочитам да си мелям каймата заедно с подправките. В конкретния случай това месото ми беше предварително подготвено, така че просто смесих всички изброени съставки и направих кюфтета. Ние ги обичаме съвсем леко алангле, за да останат максимално сочни, но това е въпрос на вкус.




Въпросните кюфтенца изключително много си подхождат с гарнитура от грах и мента, която се приготвя изключително лесно и не ви трябват повече от 5 минути.


 За пюрето от грах:

  • 1 консерва грах (400г)
  • 1-2 скилидки чесън
  • 50г масло
  • 2-3 стръка прясна мента
  • сол и черен пипер

Консервата грах се отцежда от течността и се изсипва в касерола и някакъв друг подходящ дълбок съд, който може да сложите на скарата или примуса. Добавя се бучка масло и чесъна. Подправя се със сол и черен пипер. След 2-3 минути се дърпа от огъня  и грахът се намачква с вилица или се слагат в миксер, заедно с прясната мента, докато всичко стане на не особено гладко пюре. Когато готвя на открито, обикновено си нося малък ръчен блендер, който ми е просто незаменим за такива ситуации.




Мисля, че не се нуждаете от рецепта за салата от домати и печена царевица. Мога да ви дам само две идеи.

  • Царевицата става разкошна, ако я намажете обилно с масло, посолите и увиете във фолио. Така може да приготвите както на огъня, така и вкъщи във фурната или на тиган. Става наистина фантастична и не се изсушава толкова, колкото ако я сложите неопакована.
  •  Ако ви остане доматена салата, винаги може да приготвите от излишното количество доматен сос.






9 коментара:

  1. Изглежда много красиво, вкусно и ужасно романтично :)

    ОтговорИзтриване
  2. Няма какво повече да кажа, освен че ми прилича на приказка и е уникално красиво и естетско!
    Непременно ще пробвам кюфтенцата и пюрето :)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна вечеря на откирто сте организирали. И храната и атмосферата са невероятни. Понякога човек има необходимост точно от тези моменти на усамотение, за да усети, че именно без онази специална шумотевица не може:)

    ОтговорИзтриване
  4. Вкусно, красиво и много романтично.Мечта за днешното ни забързано ежедневие.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти за тези пълни с красота публикации и за идеите, които напълно промениха концепцията ми за пикник :)!

    ОтговорИзтриване
  6. Това е толкова хубаво, че как ми изглежда нереално. Храна за всички сетива и заразяваща радост от живота!

    ОтговорИзтриване
  7. Това е като идиличните картини, които съм гледала едно време в списание "Бурда", един мечтан във въображението ми живот. Прекрасно е човек да може да го осъществи!

    ОтговорИзтриване
  8. Beautiful photos! The food looks delicious! Hello from Montreal, Canada! :)

    ОтговорИзтриване