Страници

петък, 31 октомври 2014 г.

За другата гледна точка / Пай с тиква и карамелизирани кестени

Хелоуин. Преди да кажете: "Ооооооо и ти ли бе, Бруте", ща побързам да направя уточнението, че няма да ви занимавам с тиквени фенери и имитация на отрязани, окървавени пръсти  (вече съм публикувала разни неща тук и тук), нито ще ви залея с поредната доза хейт. Като повечето хора с близко до моето ЕГН (пък и не само) и аз не изпадам в умиление. От друга страна глобализацията си тече като процес и светът няма да спре, за да слезем. По тази причина, отбягвам да заемам и крайна позиция по темата, така че с небрежно махване на ръка, подминавам развихрилите се в  Интеренет дискусии по повод Хелоуин. И все пак една от гледните точки доста ми се наби на очи "Не на езическия празник" и "Не давайте децата си на сатаната, като почитате окултния и сатанински празник". Лично за мен, подобно невежество е малко по- страшно, от колкото и изпадането във възторг от прилепчета и тиквените фенери. Не за друго, а защото за пореден път се заклеймява, нещо което не се познава и не се разбира. Това, че е странно и чуждо не го прави непременно лошо. Само прави нас да изглеждаме лоши и озлобени, защото нали знаете: хората не са по- принцип  такива, но стават, когато ги е страх. А най ни е страх от неизвестното и различното. Затова нека си припомним. Първо, Вси Светии и Хелоуин не са едно и също нещо, макар че са на една дата. Вси Светии е католически празник, който почита паметта на всички мъченици и светци. Съвсем умишлено е направен по същото време, когато келтите са чествали своята нова година - Самайн (по принцип цялата християнска религия е приобщавала по този начин езически ритуали и празници).  Вярва ли са, че в нощта на нова година душите на починалите се връщат на земята, в търсене на нови тела. Затова се маскирали възможно най- страшно с животински кожи и рога, та  душите да не разберат че са живи хора и да се вселят в тях. Т.е. Хелоуин не преклонение пред окултното, а точно обратното - страх от него. Сега разбира се идва логичната и добре известна истина. За най- лесно, отваряме Уикипедия на статията за Кукерите. Седемте разлики между двата ритуала трудно се забелязват с просто око. Освен дата,  не са кой- знае колко много. ОК, нашите кукери си слагат звОнци, за да вдигат шум и да прогонят злите сили. Келтите са си загасяли огньовете и са пазили тишина.
Проблем с празнуването на Хелоуин има, но той не е в окултното, а в израждането, загубата на смисъл  и комерсиализирането. Но, ако привнасянето на тази част ви кара да си мислите, че празникът е тъп и изпразнен от съдържание (а той  в момента е), ще се радвам да си поговорим отново покрай Коледа и консуматорската истерия и дано и тогава да имате също такава принципна позиция. Ще си спомните ли отново за чисто българските традиции и ще прокламирате ли отново в духа на "подкрепете българското", като НЕ си подарите подаръци, направите с детето си сурвачка от естествени материал, заведете го да види сурвакарите и НЕ си украсите къщата с пластмасови топки и изкуствени елхи. Аз се опитвам частично, но откровено си признавам, че не мога да избягам от всичко. Може би и не трябва. Далеч по- важно е да създадеш смисъл, от колкото да забраниш или отречеш нещо.
Та така. Довечера, ние с Мартина ще правим  фенери, ще ядем печена тиква и тиквен пай с карамелизирани кестени и ще си разказваме за кукерите и келтите,  за Християнството, за езическите ритуали и как хората са хора, където и да са. И може би как всички нас ни е страх от нещо, но всъщност  най- страшното си остава невежеството, защото ни прави лоши.  След това, когато дойде януари, ще я заведе да гледа и кукери. Въпрос на гледна точка. Моята е, че борбата със злото и лошото, почва от борбата с незнанието, страха от непознатото и неприемането на различното и чуждото, а не с маските, звънците, тиквите и изкуствената кръв.  И с търсенето на смисъл. Във всичко!
 Край на лекцията:) Изяжте си пая, имате още време да направите един:)



Пай с тиква и карамелизирани кестени



Продукти за тестото

  • 1 1/2ч.ч бяло брашно
  • 1/4ч.л сол
  • 1с.л захар
  • 150г меко масло, нарязано на кубчета
  • 1-2с.л студена вода
  • 1 жълтък
 В дълбока купа се смесват брашното, солта, захарта и маслото. С вилица или ръце се намачкват до образуване трохи. Добавя се жълтъка и водата и набързо се омесва тесто. Не е задължително да е много гладко. Ключовата дума е бързо. Увива се в стреч фолио и се оставя в хладилника да престои поне 30 мин.


Продукти за карамелизираните кестени
  • 150г. сварени и обелени кестени
  • 100г захар
  • 50г масло
  • щипка сол
  • 1-2с.л сметана
Аз ползвам готови кестени, защото нямам кой знае колко търпение да ги беля. Купувам ги в буркан от Карфур.
В дълбока касерола слагате захарта, докато се разтопи и почне да се карамелизира. Дърпате от котлона, добавяте разтопеното, горещо масло и сметана и бъркате до гомогена смес. Връщате на котлона, добавяте кестените и оставяте за още минутка на слаб огън.
Честно казано, може да залеете кестените с готов тофи сос от тази рецепта и да сложите на котлона за 2-3 минути, колкото да поемат сладостта.


Продукти за тиквената плънка

  • 300г тиквено пюре* - отново от тази рецепта
  • 2 жълтъка + 2 белтъка
  • 80г кафява захар
  • 50г обикновена захар
  • 80мл сметана
  • подправки: канела, карамфил, индийско орехче, черен пипер, кардамон
Всички продукти се смесват в дълбока купа и се разбъркват, докато се разтопи захарта.
Би следвало да ви е останал един свободен жълтък (един вече отиде в тестото), с който по- късно да намажете пая за блясък.


Дойде моментът да сглобите всичко в едно.
Изведете тестото от хладилника и го разточете върху малко нишесте. Застелете форма за пече (около 25см), като покриете и стените. Изрежете излишното количество тесто, ако е необходимо. Най- отдолу сипете карамелизираните кестени. Залейте с тиквената смес. От остатъка от тестото изрежете формички и декорирайте ръба на пая. Намажете с жълтъка и печете 50 мин на 160г.  Слагам пая почти най- отдолу на фурната, за да може да се изпече по- добре кората.





11 коментара:

  1. Здрава логика :) Допада ми, макар да се разминава с моята в частта за комерсиализацията. Генерално считам, че всеки повод да бъдем креативни, градивни, да се смеем и да изразяваме себе си различно от типичното с навъсени лица и мърморене, трябва да се приветства. От години празнувам всичко, за което ми остане време, даже Денят на благодарността с пуйка. Празниците са по-яки от "празнотата", която ни заобикаля :) Забавно да ви е и много вкусно тази вечер.

    ОтговорИзтриване
  2. Аз пристигам на пай:)! Винаги покрай Хелоуин и 8 март и Св. Валентин се появяват едни такива дълги дискусии, че чак на човек му стане кофти, че е решил да изяде една ябълка, примерно:))) Аз съм за, забавленията, нещата, които ни носят усмивки и ни разведряват по някакъв начин. Не смятам, че празнувам този празник, дори не познавам традициите му, но не ми пречи, да организирам нещо в този стил и да се повеселим с децата. Празнуваме си българските празници също и не сме ги забравили. А да не говорим, че за един фууд блогър, това си е нещо като сърбене по пръстите:))). А пък колко българи има по света, ами в Америка?... Не съм попадала на тези изречения и дискусии в интернет, които ти си споменала, но звучат много страшно, направо, бррр!
    Паят е разкошен, Лулу и фенерите ще са, сигурна съм. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда много вкусно, а съмнения, че е няма никакви!
    Приятна събота и неделя:)
    Р.Дамянова.

    ОтговорИзтриване
  4. Пропуск:Излязла е нова книга на Т.Пратчет-"Невиждани Академици"- преведена на български...
    И понеже знам, че много обичаш чай- има някакъв нов-"Какаов чай", още не съм го отворила, но мирише вкусно!
    Р.Дамянова.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази на Тери Пратчет вече я прочетох:) Този какаов чай от къде го взимаш? Преди време бях опитвала подобен и много ми хареса.

      Изтриване
    2. Магазинът се казва "Еди", някакъв за пилешки неща...Не знам дали ще го има и при вас, може да провериш примерно в някакъв индийски магазин, там имат какви ли не!

      Изтриване
  5. Руми, докато четох имах чувството, че си ми прочела мислите. На 100% споделям твоето мнение по темата за чуждите празници и традиции. За пая ще кажа че определено ми допада :)

    ОтговорИзтриване
  6. Напълно съм съгласен! Празниците са измислени от хората по света и са хубави, защото са повод за завръщане към човешкото в човека. Трябва да се възползваме от прекрасния шанс да опознаваме чуждите празници и да обогатяваме ежедневието и културата си. Здравко Минчев

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасно казано и синтезирано! Няма какво да добавя!

    Упс, има! Понеже всичките ми съседи правят пай, аз пък им правя тиквеник насред Америка. И всички много му се радват и на тиквеника и на хубавото парти, което става у нас! Все още чакам да ми каже някой "ти защо ни натрапваш чужда манджа и традиция, като си дошла да живееш тук ще следваш само местните обичаи" ;)

    ОтговорИзтриване
  8. Изглежда страшно апетитно! Поздравления за презентацията и блога Ви !

    ОтговорИзтриване