Страници

вторник, 28 декември 2010 г.

Новогодиншно предложение - руло от свинско с ябълки и бяло вино

Коледа вече отмина, наред е посрещането на Новата Година. По повод поканата на Драго, за гостуване във  вкусния форум My Worlds се спрях на една не особено трудна, но ефектна рецепта, която може да ви влезе в употреба в близките дни (Задължително посетете форумчето - много приятно кулинарно местенце!!!). Какво по- емблематично ястие за новогодишната маса от печено прасенце, захапало ябълка:) Е, в днешно време някак си не си представям точно да нарамя прасчото, да го метна в тавичката, заедно с китно подредени ябълки и да го мушна във фурната да се пече половин ден на вентилатор:) Някак повече му отива да се врътка на бавен огън, не на инфрачервена лампа:) Предлагам малко по осъвременен вариант, който е  особено подходящ заместител, особено ако празнувате в по- тесен кръг и не се налага да изхранвате народ, колкото за войнишко изпращане:)
 
 Като вече споменах в заглавието (леле като никога), днешната рецепта е Руло от свинско с ябълки и бяло вино.

събота, 25 декември 2010 г.

Happy end!

Happy e защото Коледа дойде и аз обичам този празник! Еnd, защото просто щях да се довърша:) Всеки уважаващ себе си food blogger знае, че по това време на годината е най- натоварено и е добре да изпреварва събитията:) Аз, обаче, ги проспах:) Днес е празник и не трябва да мрънкам, така че няма да ви разказвам, защо цялата подготовка вчера започна едва в 3 следобед. Няма да ви разказвам, че за фурната имаше строен график и за малко тиквеника да остане недопечен (обаче си остана несниман). Няма да ви обяснявам и как бях опънала прожектора и 6 човека се спъваха в него, докато аз снимах:) Няма да ви казвам и че заспах в 9 вечерта:) По обясними причини ще слея публикациите за Коледа и Бъдни вечер в едно и просто ще ви покажа резултата:)


сряда, 22 декември 2010 г.

На кафе: Малка спретната къщурка

Искахте торта - направих ви торта! Искахте сладки - направих ви сладки! Искахте къщичка - и къщичка ви направих! Сега да съм ви била обяснявала целият процес на строително монтажните работи! Е стига де, малката е болна, аз киснах до 9 на работа, обещах за утре да направя баница за офиса, а мъжът ми всеки момент ще се прибере от коледно парти и ще направи кисела физиономия, че пак за колегите имало, а за него не:) Предлагам ви нещо друго - аз отивам да точа корите за баницата (за сефте ще ми е), а конструирането на къщичката ще го оставя на някой, който много го бива в тези сладкарски произведения. Сега, като видите нейната къщичка и всичко, което сте виждали до момента на тази тема, ще ви се стори като барачка:)


Ако обичате да се разхождате по блоговете, със сигурност вече сте разпознали неповторимият бонбонен стил на Кали:)

вторник, 21 декември 2010 г.

Ако още не ви е омръзнало:)

От всеки блог и всеки сайт наднича коледна украса, джинджифилови и медени бисквити, идеи за декорация, картички, опаковки на подаръци и какво ли още не, под общ надслов Коледа:) Почна ли да ви омръзва? Честно казано на мен не:) Омръзва ми от комерсиализъм, от подаръчна треска, от фалшива благотворителност и от истерията, която се пропагандира по медиите. От предколедната подготовка и усещането за уют няма как да ми омръзне:) Все пак Коледа е веднъж в годината и ако се абстрахирате от суматохата, може би ще успеете някак по детски да се зарадвате на празника.


Какво съм подготвила ли? Нищо кой знае какво. Просто малко коледни джуджета, доза настроение и порция сладка снежна буря за повдигане на настроението:)

понеделник, 20 декември 2010 г.

На кафе: Вкус и цвят в дигитален формат

Както вече обещах, този месец съм решила да съм особено гостоприемна и съм си напоканила (хм, май няма  такава дума) бая народ да ми прави компания:) Днешният гост е малко по- различен от другите. От една страна защото я познавам лично и в огромното ми обкръжение от познати, тя е една от малкото, които бих нарекла приятел. Освен това тя реши, че не може да влезе в шаблона на тази рубрика и категорично отказа  да пише за себе си. Остави описателната част на мен, така че сега аз ще ви разкажа за Ивелина Чолакова (Ив, после да не кажеш, че не си била предупредена:).


събота, 18 декември 2010 г.

Топли идеи за студени зимни дни

Тази седмица се оказа доста натоварена и изнервена. и много, много, много изтрещях !  Онези които познават особеностите на пиперливия ми характер, побързаха да залегнат ниско и на прибежки да се изнесат от полезрението ми:) Имаше няколко случая на хора, които не успяха да се ориентират добре в обстановката и паднаха невинни жертви... Най- тежко пострадаха, тези които решиха, че това е най- подходящия момент да ми обясняват принципите на живота и да правят чупки в кръста. Даже да предположим, че точно в този момент съм била  в състояние на пълен ментален покой (не че се случва), пак нямаше как да им се получи. Наложи се да оцеляват във военна обстановка, под засилен артилерийски обстрел:) Хубавата новина е че може и да ми мине по някое време:)))) Предлагам ви 3 съвсем елементарни идеи за стоплящи напитки,  които потушават  стреса и  осигуряват 10 минути удоволствие.



сряда, 15 декември 2010 г.

На кафе: Светът на Ели

Сега е сезонът на празниците, гостите и подаръците. По отношение на внедряването на празнична атмосфера в блога, мисля, че вече доста се постарах. Време е да наваксам със следващите две неща и понеже хич няма време, ще карам и  накуп:) Началото на днешната публикация беше една от най- трудните. Не защото не знаех какво да напиша, а защото исках да напиша и да покажа толкова много неща!

Може би вече сте разпознали нещата на Ели от 100 Овце.

неделя, 12 декември 2010 г.

Коледен кекс

Продължавам с коледните публикации, макар че днес ми идваше да се самоубия. Първо на първо, един ден почивка, просто си е за никъде. Да се чуди човек кое по- напред да захване... Второ, пазаруването, дори и на най- елементарни неща от първо необходимост, се явява нещо като изпитание, за психическата и физическа издръжливост и изисква сериозна предварителна подготовка:) Тълпи народ, са превзели всеки сантиметър търговска площ, в търсене на коледни подаръци и трескава подготовка на празника. Просто не ми се мисли, какво ще бъде другата седмица:) Като прибавите и две хлапета и получавате перфектната комбинация за един изнервен ден:) Все пак не мисля, че битовизми от от този сорт следва да ни помрачават настроението и продължавам с коледните приготовления. Както се сещате от заглавието, тази публикация е за коледния ни сладкиш


сряда, 8 декември 2010 г.

Вярвате ли в чудеса?

Казват, че на Коледа стават чудеса. Аз не вярвам в чудесата. Казват, че има Дядо Коледа, който се промъква през комина и оставя подаръци под елхата. Аз не вярвах на това като дете, не вярвам и сега, когато подаръците се намират в магазина зад елхата в МОЛа. Казват, че Дядо Коледа имал работилница, в която мънички джуджета правят най- невероятните играчки. Аз не вярвам, защото всяко дете знае, че джуджетата не са инженери и не могат да направят играчка с чип и дистанционно. И тогава много странно как, но някой всяка нощ наминава през нас и оставя лакомства и дребни джунджурийки в две мънички коледни чорапчета, които висят на стената в детската стая. Едно мъничко джудже всяка сутрин става и ровичка в неговото чорапче, за да открие поредното съкровище:) Едно малко по- голямо джудже гледа скептично и с насмешка, но тайничко наднича за изненадата в неговото. Никой не пита какво ще му донесе Дядо Коледа, но пък с огромно нетърпение се чака изваждането на кашона с коледната украса. Всички помагаха при правенето на коледните лакомства, та даже и в последвалото почистване. Всички помагаха в опаковането и прибирането на сладките в кутиите. Странно как, но по много мистериозен начин  бавно, но сигурно медените звездички изчезват една по една, ден след ден. И някак много мистериозно едно мъничко джудже редовно има пудра захар и сладко в косата:) Аз не вярвам в чудеса. Ние живеем в тях. Просто ви  трябва малко време, за да се научите да ги виждате:)
Преди да са изчезнали всичките сладкарски произведения, ще побързам да публикувам нашите меденки:)


понеделник, 6 декември 2010 г.

Морско с шаран

Никулден е и разбира се няма как да го пропусна!
1) на леля мишока днес има имен ден
2) обичам морето
3) когато имаш кулинарен блог, тези празници трябва да се отбележат подобаващо:)
Традиционно празникът се чества с шаран и като никога мисля да се придържам към традицията

петък, 3 декември 2010 г.

Ябълков щрудел

Добре де, ясно, още не ви е съвсем коледно! Странно защо? Може би защото сутринта беше 17 градуса... или пък защото вчера грееше слънце и вечерта синоптиците въодушевено показваха картата на България с нацъканите температурни рекорди?! Каквато и да е причината, за сега ще оставя следващата партида коледни сладки за другата седмица. Ориентирам се към по- плавен преход между сезоните с един ябълков щрудел с карамелен топинг