Страници

вторник, 5 октомври 2010 г.

Eсенни листа

Обичам циганското лято! Тази есен застудя от рано, но мисля че все пак това не е повод да се обвием в мрачна мъгла и да наденем мрачната дъждовна сивота:) Обичам да се разхождам рано сутрин или привечер из парка. Не ми се отдава често, но все пак е хубаво! Харесвам есенните цветове!


Жълто, оранжево, червено, топло кафяво... Използвах всичките тези нюанси в последната торта, която правих по случай днешния рожден ден на две колежки




Дъждът провали един от плановете ми да се разходя из планината да снимам, но мисля да проявя търпение и да отложа еднодневното мероприятие за нещо по- продължително... примерно цяла седмица:)
До тогава ще се задоволя със няколко откраднати снимки в малкото свободно време.

 Не са кой знае какво, но все пак най- интересната част от сезона те първа предстои:)

 Водни капчици, жълъди, кестени, самотни есенни листа и празни пейки в парка:)



 Банално но неостаряващо...


 Настроена на есенна тематика, реших да се възползвам от идеята в днешната торта.


 Бо, Вале, Честит Рожден Ден! От сърце ви желая всичко най- хубаво, много усмивки и много сбъднати желания!

Не успях да ви купя цветя, но ще използвам като оправдание, факта че цяла вечер правих торта и накрая се успях:) Пък и всички знаем, че толкова рано  цветарницата не работи:) После вече не беше интересно:)


След това лирическо отклонение, можем да се върнем на темата за самата торта. Като се има предвид, че я правя след работа, се постарах да не е нещо много сложно.

Трябваше да я направя с малко повече крем, така че пропорциите, които ще дам сега са съобразени с факта, че по мое лично виждане се нуждаеше от малко повече сочност.

И така, ето я моята торта с бял шоколад, бадеми, крема сирене и горски плодове:



Пандишпанови блатове

Направих 4 бр. Продуктите за всеки един от тях са следните:

2 яйца
2с.л. брашно
2с.л. захар
В два от блатовете сложих и 2 с.л ситно смлени бадеми

Отделят се белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват с миксера, докато почнат да образуват връхчета. Добавя се захарта и се бие до твърда пяна. При непрекъснато бъркане на ниски обороти се сипват един по един жълтъците. Най- накрая се слага брашното, като се разбърква внимателно с шпатула. В този момент се слагат и двете супени лъжици смлени бадеми за два от блатовете. Пече се в загрята на 180 градуса фурна в тавичка, застлана с предварително изрязан кръг от хартия за печене. Необходими са между 10 и 15 минути. След като се извадят, блатовете се оставят да изстинат върху решетка и тогава се отлепя хартията. Внимание: ако стоят прекалено меки, определено не ви препоръчвам да ги слагате в порцеланова чиния. Един от моите даде фира точно по този начин:) Изяде се на друг вид десерт, но все пак ми се наложи да правя още един допълнителен блат за тортата.

Кремът с бял шоколад, крема сирене и горски плодове

Продукти:

600 гр маскарпоне

1,5 кофички заквасена сметана (300 гр)
80 гр. сирене Филаделфия
150 грама конфитюр от горски плодове. Аз използвах малиновото желе, което правих преди известно време
150 гр бял шоколад
80 мл. прясно мляко
захар по желание. Аз не слагах допълнително заради малиновото желе, но ако на вас не ви е достатъчно сладко може да си добавите още.

Слагате на котлона прясното мляко. Добавяте белият шоколад и бъркате непрекъснато до пълното му разтваряне. Дърпате от котлона, оставяте го да се поохлади леко и докато е още топло изсипвате маскарпонето и сиренето Филаделфия. Разбърквате до хомогенна смес и прибавяте заквасената сметана, заедно със сладкото и захарта. Прибирате в хладилника за поне 2 часа.


Сглобяването е елементарно, като редувате блат с крем. Най отгоре украсих с малиново желе, което разтворих на котлона с марсала. Смесих го с желатин и го изсипах върху тортата. Отстрани украсих със сладко от горски плодове. За борда използвах котешки езичета и елементарна декорация от захарен фондан. Вие може да използвате въображението си и да направите нещо друго!


Може да използвате този крем за значително по- прост десерт с бишкоти. Също става много, много вкусно!

21 коментара:

  1. Лулу, голям жест си направила за приятелките, трябва да са ти много благодарни! Относно крема, звучи интересен и вкусен. Харесва ми и нестандартната есенна декорация! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Bella torta, Lulu!!! Molto molto bella! Complimenti:))
    Un bacione

    ОтговорИзтриване
  3. както винаги страхотна публикация,а крема на тортата ще го изпробвам

    ОтговорИзтриване
  4. Тортата е като есенна гора.Много е красива и някак приказно изглежда - горско и елфическо:)
    И снимките,отново разкошни!
    Поздрави,Лулу:-)

    ОтговорИзтриване
  5. Тортата е много живописна и красива . Снимките - невероятни ! С твоя помощ може и да погледна по-ведро на есента :)Поздрави

    ОтговорИзтриване
  6. Обичам есента, Лулу, и настроението ми не е мрачно и потиснато - напротив даже :) Но при всеки е различно.
    Снимките ти отново са чудесни! А за тортата каво да кажа - есплозия от аромати и вкусове. Така ми се прииска една хапка поне с кафето :) За събота бях планирала една торта, но ти ме разколеба с това предложение.

    Сърдечни поздрави с пожелание за усмихнати и изпълнени с много настроение есенни дни :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна торта! А за снимките - нямам думи! Фантастични са!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Лулу, приятелките ти са големи късметлийки :)
    Тортата която си направила за тях е чудесна.
    Снимките ти са прекрасни :)
    Желая ти хубав ден!
    Изпращам ти много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  9. Руми, това беше най- вкусната торта, която си правила! И една от най- красивите!
    С нетърпение чакам моята торта - котка :))))

    Теди

    ОтговорИзтриване
  10. прекрасни багри и вкусен крем!!!!!!!!отново поздравления! как намираш време за снимане, да ни би да си ходиш с фотоапарата на работа:))

    ОтговорИзтриване
  11. E'una torta da sogno, bellissima ♥♥♥ e tanti auguri alla persona ate cara

    ОтговорИзтриване
  12. Приказна торта! Лулу, ти май си колежка-мечта.....

    ОтговорИзтриване
  13. Oh! what a beauty!!!! I wish I was your colleague!! Love the fall theme cake!!

    ОтговорИзтриване
  14. Lulu , както винаги си ненадмината зад обектива , а тортата ти е много изкушаваща и красива !
    Чак ми се прииска да съм там , когато сте я разрязали !:))
    Поздрави ! :))

    ОтговорИзтриване
  15. Честито на рожденичките :)
    Малко им завиждам, че имат такава колежка :))) Искам и аз :)))

    Какво и да напиша, все ще е малко за удоволствието, което доставяш :)

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря на всички за хубаните коментари!
    Теди, много се радвам, че ви хареса:) Трябваше да я снимаме и в разрез, но както обикновено не ни остана време:)
    abaca, няма шанс да я снимам в офиса:) Снимам си ги вечерно време в къщи:)

    ОтговорИзтриване
  17. Eeeeх.. разкош!!!

    Поздрави и много :-))), Лулу!

    пп. .. де да можех да снимам като теб.. :-)

    ОтговорИзтриване
  18. Ей, Лулу,
    прекрасен подарък за твоите колежки. Късметлийки са да те имат. Тортата е много интересна като цветове, нюанси, тонове.
    Just perfect!

    ОтговорИзтриване