Страници

неделя, 15 август 2010 г.

Салата с рукола, смокини и синьо сирене и елементарен урок във Фотошоп

Обичате ли да експериментирате?  На мен това ми се е превърнало в нещо като спортна дисциплина:) Обичам да опитвам всичко и смесвам различни стилове, като тук не става въпрос само за кулинарни предпочитания. Ясно осъзнавам, че рецептите, които предлагам, на моменти звъучат направо екстремално и определено не покриват критериите за масовост, универсалност и стандартност:)
Тъй като кухнята ми точно в момента е "under construction", днес освен с необичайни вкусове, ще ви "шокирам" и с не толкова типични и напудрени фотографии на храна:)

И както подобава при приготвяне на храна в полеви условия, наблягаме основно на салатите. Днешната мисля, че ми стана безспорен фаворит - Салата от рукола със синьо сирене и смокини.



Ако не си падате вегетарианец и не пропускате продукти расли на кокал, с чиста съвест може да боднете и прошуто:)  Аз май така я предпочитан, но мострения екземпляр за снимки е без тази вълшебна съставка.

И така, какво ви трябва за тази манджа с грозде:)

Рукола - към 50 - 60 грама
4-5 смокини - могат да бъдат заменени с пъпеш
20 гр синьо сирене
1 с.л орехи
4-5 ленти прошуто (по избор)

За дресинга:
Сол  (внимавайте с количествата - прошутото и синьото сирене са доста солени)
зехтин
малинов оцет - ако нямате такъв, заменете с ябълков
Мед - по ваше желание и вкус. Аз слагам 1 с.л


В приготвянето няма нищо сложно.
Накъсвате руколата  и прошутото в купа. Добавяте орехите и поливате с дресинга, който предварително сте разбили от всички съставки.


За по- дизайнерски вид ви съветвам да добавите смокините и синьото сирене след като сте разбъркали останалите съставки. В противен случай рискувате да се сдобиете с много вкусна, но доста безформена камшичеста салата:)
И дето се вика - да ви е сладко! Върви с всякакви питиета, така че гарнирайте по избор:) Аз я комбинирам с джин.

Имам още вариации на тема "ремонтни" снимки в комбинация със смокини, но те са от друга рецепта и ще ви ги покажа друг път. Не за друго, а да не ви дойде в повече "ремонтния" ми стил и желанието да комбинирам всичко с всичко:)



И понеже днес история нямаше, а нали знаете че аз съм любител на особено дългите публикация ви давам един много кратък, но надявам се полезен урок, за това как може да си изострите снимките във Фотошоп:)

Отваряте снимката в програмката и дублирате слоя. Това най- лесно се получава с Ctrl+J.


От навигационната лента горе, избирате Filter - Other - High Pass


Появява се прозорче с плъзгач. Може да го мърдате в до желаното ниво. Обикновено използвам някъде към 5-6, но сега нарочна го направих на 13, за да се види разликата.


Когато сте готови, давате ОК. В прозорчето със слоевете, стъпвате на това сивичкото, което ви се получи и от менюто с режимите на смесване (точно над слоевете) избирате Soft Light

След това ви остава само да съберете двата слоя с Ctrl+E и сте готови
За по- напредналите - преди да съберете двата слоя, може да сложите маска, на този който използвахме за изострянето и с черна четка да рисувате върху нея, там където не искате да е толкова изострено.
Айде стига ви толкова обучение с тесли:) Другият път едно практическо занимание за работа с отражатели.
Хаааа и пак стана много дълго:))))

25 коментара:

  1. L'insalata è favolosa: l'accostamento rucola-fichi-formaggio-noci mi piace da impazzire! Photoshop sto imparando ad usarlo, ma faccio ancora tanti pasticci... :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Салатата наистина е много хубава, правя и аз подобна,
    Страхотна презентация :-)
    Поздрави!!!
    Много въздушни целувки :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Лулу, интересна презентация. Все в някакъв момент ще се захвана и аз да снимам, тогава знам къде да търся помощ :)
    Подобна салата съм яла в Гърция, много обичам такива комбинации :)))
    Поздрави и хубава нова седмица от мен :)

    ОтговорИзтриване
  4. Направих го, но откривам малка разлика. Отивам да ти ги пратя на мейла, че да се произнесеш.
    А тая салата я обожавам - ако може теслата по-далече :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Определено бих боднала и прошуто, да не заслабна случайно :))

    Не го знаех този начин за изостряне на изображението, ще пробвам. Чакам с нетърпение публикацията с отражателите, защото още не съм се сдобила с такъв, а е крайно време.

    Харесва ми как компилираш кулинарната тема с другите си интереси и хобита. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятни и прекрасни снимки, както винаги, Lulu :)))!
    Урокът със сигурност е полезен, въпреки че често ме домързява да отворя фотошопа и за по-лесно обработвам с по-прости праграми, които не експлоатират ram-та ми до краен предел :))

    Салатата непременно ще направя тези дни, съставките са ми любими, изглежда страхотно!

    ОтговорИзтриване
  7. Тази тесла просто ме довърши!
    Ами уникална си, това е!
    Руколата е малко силна като вкус за мене, за да е доминираща, но знае ли човек - смокините сигурно оправят положението.

    ОтговорИзтриване
  8. Estupenda ensalada con higos, se ve exquisita y la explicación del photoshop muuy util.

    Gracias

    ОтговорИзтриване
  9. Лулу, страхотна си ! Впечатлена съм от това, че винаги си максимално полезна и раздаваща се за всички нас !

    ОтговорИзтриване
  10. Лулу, трябва да призная, че едва ли бих си спретнала такава салата - просто не ми харесва съчетанието на солено и сладко. Но пък снимките са страхотни, а мини урокът много полезен ( сърдечно благодаря, за което!). Въобще човек не може да си тръгне оттук без да се обогати :)

    ОтговорИзтриване
  11. I love the salad for it's simplicity of ingredients that have such a flavor punch together!!!

    Btw, did you use green figs??

    ОтговорИзтриване
  12. обичам тези комбинации,много често си хапвам такива неща!За урока-много благодаря!
    Много се радвам когато имаш публикации,винаги ми е много интересно и приятно!

    ОтговорИзтриване
  13. che buona deve essere lulù, buono tutto quello che c'è in quest'insalata!!

    ОтговорИзтриване
  14. МНОГО СИ ГОТИНА! НИЩО НЕ ГОТВЯ, НО ТЕ ЧЕТА С УДОВОЛСТВИЕ!

    ОтговорИзтриване
  15. Ха, този вариант за изостряне не го съм го ползвала. Аз обикновено цъкам Filter/Sharp/Smart sharp, но веднага след като ми върнат лаптопа от ремонт, ще пробвам и твоя вариант :-)

    ОтговорИзтриване
  16. Хм.. вероятно ще измине цяла вечност до срещата ми с Фотошоп.. ;-)

    Вкусна салата и вкусни снимки, Лулу :-D

    Поздрави и :-)

    ОтговорИзтриване
  17. Lucia,giulia pignatelli, grazie!
    jose manuel, gracie!
    Asha, thank you for your kind comment! I useа ripe figs.
    ghost13, радвам се, че не съм успяла да шокирам всички с тази презентация:)
    Еoc, аз пък си помислих, че в някакъв момент с ремонт ще се захванеш и тогава може даже да използваш тесла за интериор:)
    pep-4o, писах:)
    kali, аз също нямам истински отражател. Ползвам различни импровизации, но и за това ще разкажа.
    Elia,Ginger Cookies, Нети радвам се че урокът ви е бил полезен.
    Ивейн, теслата направо мога да си я патентовам:)
    Руколата е доста силничка като вкус, но наистина се притъпява от малиновия оцет, смокините и меда. Въпреки всичко това си остава салата за любители на силни усещания, защото и синьото сирене идва остро като вкус.
    Addii, значи и ти си от отбора на екстремистите във вкусовете:)
    юлия, благодаря много за хубавите думи!
    Иринка, при този вариант се получава много по- малко шум във фона и местата без детайли и затова го предпочитам пред Smart sharp.
    Дими благодаря! Ти и без шопа се справяш чудесно със снимките:)

    ОтговорИзтриване
  18. Лулу, винаги ми е много приятно да гледам снимките ти! Определено си талант!
    И уроците са ми интересни и полезни. Провокират ме да се поразровя и за допълнителна информация. Може би някой ден, ще направя и аз някоя свястна снимка ;)

    ОтговорИзтриване
  19. Лулу,
    направих го! Урока с фотошоха де...Лесен и наистина много ефектен и върши прекрасна работа. А за салатката, бих я направила с удоволствие. Само мъж ми да не е наблизо, че ще й се намръщи щом не е традиционна :)

    ОтговорИзтриване
  20. ellyganova, благодаря за хубавите думи, ама чак талант не бих казала:)
    Дани, то и моят мъж много, много не си пада по такива екстремни комбинация, но пък аз си я ям с огромен кеф:)

    ОтговорИзтриване
  21. Лулу, прекрасна салатка и много полезен урок си ни дала :))) Благодаря ти! Непременно ще пробвам.
    Прохладен ден:)

    ОтговорИзтриване
  22. Τhe mаssage is additionаlly done tο
    postрone the аppaгition of fatigue.
    Ιn fact, nowadays, we also havе nail pаrlors, that give
    a beautiful mаnicure ρluѕ a sοothing mаssage to the fingerѕ and hands.
    The aгbularyo is sοmеtimes also a hilot.
    Trу to use сirсular movеmentѕ ovеr joints anԁ uρ-and-down strokеs over long bonеs.
    Dеsignаting that manу therapiѕts aѕ leaԁ and thеn strategicallу scheduling
    thеm in οгdеr to cover the entіге ωork wеek would ѕuгelу prove to bе an inеffective solution if not a nеaгlу impoѕѕible ρlan?
    Don't forget electrode prep products like creams, solutions and gels for your ecg, tens and defibrillation equipment??? It promotes relaxation, reduces pain, boosts mood and mental clarity. In the same way, chair massage could also enhance performance at school or at work.

    Look into my blog post First Class Erotic Massage
    Also see my webpage > discovered for myself sensual massage london

    ОтговорИзтриване
  23. The write-up ρгovides ρroven helpful tо uѕ.
    It’ѕ eхtremely helpful and you're simply naturally extremely knowledgeable in this area. You possess opened my eye in order to various views on this kind of topic along with interesting and solid articles.

    Here is my homepage; CIALIS
    Look into my blog ... buy Cialis

    ОтговорИзтриване
  24. Ще ти подскажа още един малко по-прецизен начин за изостряне ..поне аз го ползвам при по-фини неща и преди всичко при портрети .. в Lab Colors всъщност надявам се да нямаш нищо против направо да споделя линка от статията ми :)
    http://photocafe.pro/sharp-in-photoshop/

    Продължавай в същия дух чудесни настроения създаваш

    ОтговорИзтриване