Страници

сряда, 10 февруари 2016 г.

Зимна храна - няколко варианта на домашна майонеза

Зимата не е от най- силните ми сезони, признавам си. Харесвам я заради възможността да покарам ски и заради снега, но напоследък нито имам възможност да се кача по пистите, нито пък снегът е чак в такова изобилие. Да не говорим, че заради курсовете и уроците на Марти и Ина, нещо твърде много се заседяхме в София. За сметка на това организмът ми неизменно се адаптира към по- студеното време, като тихичко, но натрапчиво нашепва, че само с едната гола салата няма как да мине. Правя някакви жалки опити да се противопоставям, като гледам да не се поддавам изцяло на изкушението за нещо мазно, сочно и порочно, но някак си салатата Капрезе, постепенно бива изместена от Оливие (по известна у нас, като Руска) и патладжани с майонеза . Само като кажа майонеза и вените ми се затлачват. Оставам на страна калоричността. Яйчен прах, модифицирано нишесте Е1422, захар,  Е412, Е415,  Е330, Е202, все прекрасни съставки, които може да откриете върху опаковките на купешките продукти. От друга страна, ако знаете колко елементарно е да си я направите, никога няма да посегнете към опаковките с готова майонеза по рафтовете в магазина. Освен това има различни варианти, така че дори да я направите полезна. 



Е, не ниско  калорична и диетична, но пък все пак е зима. Компенсирайте със порт и разходки в гората:)))) Повярвайте ми, влаченето на кошница и оборудване за пикник, може да бъде доста енергоемко занимание, което заслужено да финишира с парче хляб и майонезена салата







Някога майонезата е била сложно занимание. Едно биене на ръка, едно чудо - с часове. Днес има пасатори. Упражнението е с продължителност около 20 секунди. За сметка на това, едно време храната е била истинска, включително и яйцата. Сега не може да се каже същото. Ако ще си правите класическа домашна майонеза, просто забравете за купешките яйца от супермаркета. Намерете си домашни, по възможност от свободни кокошки. 


Обикновено майонезата се прави със слънчогледово олио. Ако искате да я направите малко по- полезна, може да го заместите със зехтин или шарлан (нерафинирано слънчогледово олио). Вкусът е малко по- различен от стандартния, но лично на мен ми харесва много повече.

Класическа майонеза със зехтин

  • 1 яйца 
  • 250мл зехтин
  • 1 с.л. лимонов соко
  • подправки на вкус (черен пипер, чесън, горчица)
Всички продукти трябва да са със стайна температура. Сипват се във висок и тесен съд, взимате пасатора и изтегляте нагоре в съда. Майонезата става буквално за секунди.

Може да я съхранявате до 2-3 дни в бурканче в хладилника и да я използвате като основа за салата Оливие/Руска.




Разбира се, има огромна вероятност да не се снабдите с домашни яйца. Това също има своето решение и то е да си направите млечна майонеза без яйца.


Млечна майонеза

  • 125мл прясно мляко
  • 250мл зехтин
  • 1с.л лимонов сок или натурален ябълков оцет
  • 1с.л. мека горчица
  • сол, черен пипер


Тук си правих експеримента и опитах да направя майонеза с кисело мляко. Става доста по- рядка от тази с прясно. Като цяло, тази с прясното ми хареса повече. Като цяло, технологията е абсолютно аналогична на горната, като ми отнема малко повече време разбиване с пасатора (около 1 минута)


С нея става най- фантастичната салата с патладжан и орехи.



 

Последният, най- полезен и малко калоричен вариант е млечната майонеза с авокадо. Вкусът не е същия, като на останалите варианти, но въпреки всичко на мен ми харесва и си имате своите преимущества. Понеже е доста по- лека, може спокойно да си я намажете на парче прясно опечена багета, без да страдате от особен угризения на съвестта.



Лека млечна майонеза с авокадо

  • 1 авокадо
  • 125мл прясно мляко
  • 125мл зехтин
  • 1с.л. лимонов сок
  • сол, черен пипер и горчица по желание


Надявам се няма смисъл да казвам, че авокадото трябва да е обелено и отделено от костилката. Иначе, повтаряте действието от рецепта 1.





12 коментара:

  1. Чудесни рецепти, Лулу! Виждам и шефа на Таперуер:) Сега на промо е Спиди шеф, който разбива за секунди не само майонеза, но и белтъци, мус и каквото още се сетиш. Препоръчвам ти го, защото си ценител на тези неща:)Страхотни снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поръчах го, поръчах го вече:) чакам да ми го донесат. Първото което ще пробвам е майонеза.

      Изтриване
  2. Винаги с удоволствие чета всеки твой пост! Аз самата правих домашна майонеза наскоро и съм и голям фен!
    Наистина си права, че е много важно яйцата да са домашни и най вече от щастливи кокошки, а оше по-добре и от щастливи гледачи! Просто някак си се усеща разликата във вкуса! До сега съм правила класическата майонеза, но ме заинтригува и мисля да пробвам и другите!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. la maionese fatta in casa è sana e golosa e poi un pic ninc così è magico

    ОтговорИзтриване
  4. Да добавя, че е важно яйцата да са пресни, с престоелите известно време не се получава същата майонеза. Ние добавяме и копър, много е вкусна и се консумира в доволни количества от всички вкъщи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тия "доволни количества" са единственото, което ме въздържа от по- честото правене на майонеза:)

      Изтриване
  5. Поста е страхотен. Мисля, че е добре структуриран и написан. Снимките са страхотни. Много ми допада стилът ти. :)
    Между другото на мен домашна майонеза ми се е получавала само веднъж. Обикновенно ми е много течна и не успявам да я докарам на вкус. :) Мисля скоро пак да пробвам, да видим дали ще ми се получи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добави още олио докато разбиваш и ще се сгъсти

      Изтриване
  6. Мен са ме учили така: В бурканче от лютеница (от старите) се слага едно яйце и отгоре се слага олио (аз слагам зехтин) до средата на бурканчето (т.е. съотношението на височина да е 2:1 в полза на мазнината), съответно сол и лимонов сок и съответно пасатор. Но обикновено става много течна, на вкус иначе е супер! Забелязала съм, че ако сложе повечко мазнина, става по-гъста.

    ОтговорИзтриване
  7. изглежда страхотно. иска ми се да беше по-здравословно :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравословно е много относително понятие:) Това е доста калорично, но като цяло яйца и зехтин не са фатални, ако не пазите чак толкова много енергийни ограничения:)

      Изтриване
  8. Няма нищо по-вкусно от домашно приготвената майонеза. Тези, които се продават по магазините са много далече от вкуса на домашно приготвената. Рецептата ти е супер!

    ОтговорИзтриване