Страници

вторник, 26 май 2015 г.

Храна на открито: Вечер на плажа

Пролетта винаги се е славела с непостоянното време. Дъжд, гръмотевици  и градушки. Все неща, не особено подходящи, ако сте решили да прекарате уикенд сред природата. За сметка на това морето винаги притежава собствен климат и там прогнозата на Емо Чолаков просто не важи. Колкото по на юг, толкова по- добре.


Всъщност колкото и да е странно, много обичам нашето Черноморие. С малкото уточнение, че го харесвам само извън сезона. Понеже той вече наближава, решихме че е подходящо да го навестим, преди да е връхлетяла вълната от сергии, прах, лудница, мръсотия, царевица на плажа и изобилие от чалга и евтин алкохол . Оказахме се на все още пустия плаж някъде на юг.


Менюто: Рибна супа с бяло вино, средиземноморско пиле, задушен зелен боб в масло и салата от сурови спагети от тиквички с два вида песто.




Децата откачиха от кеф. В някакъв момент просто ни омръзна да крещим по тях. Мартина развяваше неопънатата палатка като знаме и крещеше с цяло гърло, че е Райна Кабаиванска:) След като палатката беше разпъната по предназначение, крясъците продължиха с пръчка и байрак от тоалетна хартия. Предполагам имаше предвид, че е Райна Попгеоргиева, но така и не ми даде сърце да й спра ентусиазма с излишни поправки.










Сега по същество. Готвенето на открит огън не е никак трудно. Понеже получих редица повтарящи се въпроси,си дадох сметка, че някои очевидни за мен неща не са толкова очевидни за други. Ще ме прощавате за лаишките обяснения, но ето няколко елементарни правила:
1. Готвите на жарава, а не директно в самия огън
2. Ако разчитате на събрани дърва, гледайте да са сухи. Не сечете живи клони - дървесината им е мокра, не гори, не прави жарава, но за сметка на това пуши отвратително. В този сезон дърветата събрани от земята най- вероятно също са влажни от дъждовете. Най- подходящи са изсъхнали клони, които са си още по дърветата.
3. Ако не сте се вживели в епизод на Беар Грилс и нямате достъп до много сухи клони, може просто да си купите брикети. Разпалете огън, колкото да ги загреете и да започнат да тлеят.
4. След като огънят образува жарава, извадете част от нея в страни, заравнете и сложете съдовете за готвене върху нея. 
5. Ако имате скара на крачета или триножник, на който може да закачите котле, може да се пробвате да готвите и директно над огъня, но макар и по- бърз, този метод си остава по- рисков за храната заради непостоянната и неконтролируема температура. Във всеки случай, ако сте стигнали до там да си купите триножник или стойка, най- вероятно отдавна сте на "ти" за правилата по- горе:) За тези които нямат подобно съоръжение - ей това представлява


 Аз лично се оправям чудесно и без него, но го давам така, за някой по- голям ентусиаст:)




Разбира се, цялото това упражнение може да бъде сведено до газово котлонче, но някак си не е същото. Липсва тръпката и най- вече миризмата на пушек, която се пропива във всяка фибра на дрехите ви:) За кафе и вариантът с примуса не е никак лош.







Другото основно нещо, което  разбрах за готвенето на открито е че е добре да се придържам към максимално прости рецепти, които не са много капризни по отношение на температурата на приготвяне и не отнемат много време. Не са необходими и много подправки. Самият пушек от огъня достатъчно допринася за вкуса на ястието. Използването на консерви или предварително сварени и и стерилизирани зеленчуци също могат доста да ви улеснят живота. И задължително се примирите с факта, че в храната ви ще имам известно количество пепел. Ако сте на плажа - и пясък:)




Средиземноморско пиле

Продукти за 4 порции

2 броя пилешки гърди, разрязани на половина
2 скилидки чесън
1 клонче розмарин
50мл бяло вино
около 10 чери доматчета
зехтин, сол, черен пипер

В тигана се сипва зехтин и се оставя на жаравата, заедно със скилидките чесън, така като са необелени. Парчетата пиле се разполовяват по дължина и също се слагат в тигана. Когато хванат загар от едната страна се обръщат и се добавят доматчетата и розмарина. За да е съвсем натуралистично, добавете чери доматите направо с клончето. Посолете о поръсете с черен пипер. Добавете бялото вино и оставете още 5-6 минути.


Рибена супа с бяло вино

Продукти за 4-6 порции

1 консерва миди (250г)
400г бяла риба - в нашия случай треска
1 глава лук
1 морков
1 домат
2 скилидки чесън
1 лайм
150мл бяло вино
няколко стръка прясна мащерка и пресен риган
черен пипер, сол, девисил, пушен червен пипер

 

 Лукът, чесъна, моркова и домата се нарязват на кубчета и се задушават за 1-2 минути в зехтина. Добавя се солта, черния пипер, рибата и отцедените миди от консерва. Почти веднага след това следва виното и подправките. Долейте вода (около 800мл) и оставете да поври 5-8 минути. Добавете лайма нарязан на едри парчета и пресните подправки, така както са на клончета, за да може да ги извадите лесно след това. Супата ври 7-8 минути и е готова за сервиране. Добре е преди това да извадите клончетата с пресните подправки.


Салата със спагети от тиквички и два вида песто

Продукти за 4 порции

2 малки тиквички
сокът на половин лимон
зехтин
1 пълна супена лъжица чушково песто
1 пълна супена лъжица босилково песто
няколко чери разполовени чери доматчета
2-3 стръка пресен лук


Бях публикувала рецепта за подобна салата тук http://luluto.blogspot.com/2015/05/blog-post_13.html. В случая не махнах треската и на нейно място добавих чушково песто. Моето е купено готово, но може да направите подобно, като блендирате 2 червени чушки, 1 люта зелена чушка, зехтин и пермазан.


Всичкото това нещо може да бъде приготвено и вкъщи на котлон, разбира се! Вкусът ще е подобен, но ще загубите усещането от времето, прекарано заедно и разбира се.....миризмата на пушек:)


Предполагам, че няма смисъл да давам рецепта за зелен боб. Масло, чесън, зелен боб. Стига толкова.



На примус, на огън или на котлон - изборът е ваш. За мен няма голямо значени, стига компанията да си заслужава:)









12 коментара:

  1. Благодаря, че го сподели с нас! Рецептите ще ги пробвам вкъщи, но плажът ще го наобиколя скоро;)

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, пренесох се и аз там на плажа, край огъня, даже си сипах и от хубавото винце ...

    ОтговорИзтриване
  3. Бялото био вино ми е много любимо. :)
    Къде намерихте емайлираните съдове, изглеждат нови?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съвсем нови, макар че много ми се искаше да изглеждат по- стари. На Женския пазар в София има доста магазини, които продават емайлирани съдове. Тези конкретно са шуменско производство. Малко груба изработка са. В Амазон има по- качествени, но пък цената тук е несравнимо по- ниска (чашките бяха по 1,50лв:)

      Изтриване
  4. Страхотен пост, снимки и споделено преживяване - направо ми замириса на дим, море и супа от миди..... Мммм, разкош!

    ОтговорИзтриване
  5. Супер! Палаткуването е чудесно изживяване, когато не се прекалява с него ( на 6-тия ден обикновено имам нужда от капка течаща от душ вода)
    Очаквам скоро публикация в стил:какво да приготвим набързо на пустинен остров;)

    ОтговорИзтриване
  6. Много позитивизъм и дъх на истинска ваканция лъха от поста ти Руми! Да ти споделя честно на огън освен скара друго не съм правила ;) Печени зеленчуци и овкусено месо. Но пък изживяването определено е несравнимо. Благодаря ти, че сподели. Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  7. Мда, като човек от морето и аз съм любител на Черноморието,
    преди да го накацат всякакви "гларуси" ;)

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасни снимки, добри съвети за пикник и вкусни ястия! И в тази публикация и в онази с цъфналите дръвчета ... просто приказка :)
    Ама наистина ли разрешават по нашите плажове да се палят огньове? Някъде по света това удоволствие излиза доста солено и скъпо ....

    ОтговорИзтриване
  9. Може ли да се поизложа, но все пак да попитам за рецептата на зеления боб?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То няма точна рецепта. Боб, масло, чесън, малко зехтин, сол и черен пипер. Важното е да не ги слагаш на много силен огън, за да не загори боба и да не запуши мазнината.

      Изтриване
  10. Всичко е чудесно! Аз понеже съм любител на оня плоския и дълъг зелен фасул, имам една малка джаджа,през която като прекараш фасула, от другата страна излиза на тънки ивици. И един ехнологичен въпрос - като сготвим на плажа, жаравата какво да я правим? 1. Да я заровим в дюната? 2. Да я депозираме в морето, или 3. Да си я нагребем в торбичка и да си я носим дома?

    ОтговорИзтриване