Страници

неделя, 21 декември 2014 г.

Кекс с бадеми, череши и тъмна бира

Никога не успявам да се организирам навреме и да си приготвя Английски коледен кейк или да речем класически щолен. И двете неща се правят поне месец преди Коледа, поливат се с уиски, завиват се, бае им се, говори им или с две думи казано - не е за мен. Жалко, защото обичам наситените плодови вкусове. Затова и всяка година измислям някакъв заместител. Представям ви номинираната рецепта за този сезон:



Кекс с череши, бадеми и тъмна бира.
Няма някаква голяма философия в правенето, но става разкошен влажен кекс с плътен вкус на бадеми и освежаваща нотка на череши.




Кекс с череши, бадеми и тъмна бира
  • 3 яйца 
  • 2ч.ч брашно
  • 1 бакпулвер
  • 50мл прясно мляко
  • 1ч.ч тъмна бира - за предпочитане черешова (ползвах такава на Ариана)
  • 50г смлени бадеми
  • 100г сушени череши, накиснати в някакъв ликьор
  • 2/3ч.ч захар
  • 1/3ч.ч. олио
  • 80г бадемов марципан


Яйцата се разбиват заедно със захарта. Добавя се прясното мляко, бирата и олиото. Брашното се смесва с бакпулвера и смлените бадеми и се разбърква с течните съставки. Черешите се отцеждат и също се смесват с кексовото тесто. Сместа се изсипва в подходяща форма за кекс, която предварително сте намазали с масло и сте поръсили с брашно (ако ползвате силиконова форма, може да пропуснете тази част). Марципанът се натрошава и се разпределя в тестото. 
Кексът се слага в предварително загрята на 180г фурна за 45 минути. След като се извади и се охлади напълно, може да се полее с бял шоколад или крема сирене разбито с няколко лъжици пудра захар. Аз ползвах маскарпоне, но стоеше по- течно от необходимото, така че ако ще го съхранявате няколко дни, по- добре се възползвайте от другите два варианта.


За утре съм ви подготвила страшно бърза солена рецепта, която аз лично мисля да сервирам на Коледа.

4 коментара:

  1. Леле каква комбинация..:))) а усеща ли се бирата?

    ОтговорИзтриване
  2. Отлично изглежда! Чакам с интерес и утрешната рецепта.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, с пълнозърнесто брашно ще стане ли? Че трети път до магазина не ми се припка :))) Прекрасна Нова Година!

    ОтговорИзтриване