Страници

събота, 20 декември 2014 г.

Пържоли с бира и ябълки

Традиционно на Коледа приготвяме пържоли. Не че не сме се пробвали и с други неща, но някак си пържолите си останаха особено любими. Ако и при вас свинското е на почит и уважение, а още не сте се спрели на нещо конкретно, мога да ви предложа тази рецепта.


Правя я в Crock Pot, но при липса на такъв 1) може да си я направите във фурната и 2) може освен рецепта, да сте се сдобили с идея за подарък или нещо, с което да се снабдите за следващата година.




Приготовлението за тази рецепта е точно 3 минути. Другото е въпрос на печене. С Crock Pot отнема около 7 часа на бавна степен и 4,5 на по- силната т.е. може да ги заредите или вечерта или рано сутринта, за да се сдобиете с празничен обяд без каквито и да било усилия.


Всъщност това важи за която и да било друга рецепта готвена на бавен огън.


Свинско с бира и ябълки
Продукти за 4 порции

  • 4 вратни пържоли с кост
  • 2 ябълки
  • 1ч.ч тъмна бира1с.л мед
  • сол и черен пипер
  • бучка масло за намазване (може да пропуснете)


Пържолите се посоляват и поръсват с черен пипер. На дъното на  Крок Пота (или в обикновен глинен съд с капак) се слагат едро нарязаните ябълки. Отгоре се подреждат пържолите и се сипва бирата, в която е разтворена лъжицата мед. Ми това е. Сега остава само да включите уреда за бавно готвено на избраната степен и да си нагласите таймера: 7-8 часа на бавна или 4,5 на силна. По желание накрая може да ги намажете с бучка масло и да запечете за 10 мин на 220 градуса, колкото да придобият препечен "загар".
В случай, че готвите в обикновен глинен съд, печете 40 минути на 220 градуса и още 30 минути на 160г. Внимавайте да не ви изври течността и ако е необходимо долейте още малко бира.


Сервирам ги с пюре от картофи и пащърнак, но вървят с почти всякаква друга гарнитура.


16 коментара:

  1. страхотни! И на снимка и на вкус, вярвам ти :)
    Весели празници, Лулу!

    ОтговорИзтриване
  2. Така вкусно и замириса....
    Весели празници, Руми!

    ОтговорИзтриване
  3. На Коледа ще сме при свекърите, но на тези пържоли няма да им простя и то още преди Нова година.
    Записвам рецептата и пращам благоверния за тъмна бира :)
    Хубави предколедни дни, Руми!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте! Горещо се интересувам с какъв апарат боравите ?
    Благодаря ! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За снимките от тази публикация ползвах телефон Nokia 1020 (пържолите с поглед отгоре). Тези на детайлите са с Nikon D800. Въпросът не е в апарата:)

      Изтриване
  5. Руми, много ми допадат
    Определено ще ги направя :)

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно изглежда това месо, Руми. Със сигурност ще е по вкуса ми. Права си за апарата, изобщо не става въпрос за него, а за твоето око, талант и усет. Просто го имаш в огромни количества.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много:))) В случай в никакъв случай не визирах собствените си възможности (те не са кой знае какво). Въпросът е да се научиш да се съобразяваш с възможностите на техниката си. Хубава снимка може да се направи почти с всичко. Да не говорим, че в случай с ДСЛР-ите е въпрос по- скоро на обектив, от колкото на самия апарат. В допълнение като сложиш, че имам навика да обработвам снимките, всъщност споменаването на модела на парата далеч не върши работа.

      Изтриване
  7. Записано! И не само за Коледа, въпреки че рецептата ще свърши чудесна работа. А и аз снимам на моменти с телефон и почти никой не познава, че не е фотоапарата.Всичко е въпрос на усет, а твоят усет за снимките е невероятен:))) Както и за избора на рецепти... Трета Коледа ще карам по твоите рецепти:))

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасен блог и вкус :)!!! Сърдечни пожелания за Новата! Със сигурност ще опитам и този вариант, мъжете у дома "предпочитат месо"!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте, ммогат ли да се готвят в йенски съд?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм пробвала, защото нямам такъв, но според мен могат да се готвят във всичко с капак.

      Изтриване
  10. Здравей Руми, пържолките изглеждат страхотно! Имам мултикукър и се чудя дали мога да ги приготвя в него? Ако да - на коя програма и за колко време? Благодаря и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  11. Привет Руми,
    исках да ти благодаря за рецептата, пържолите станаха чудесни! Понеже нямам мултикукър, ги направих в една дълбока чугунена тенджера с капак (тип ducth oven), като в последните 15 минути махнах капака, за може сосът да се поизпари и пържолите да позагорят.
    Получиха дълбоко одобрение от домашните! :)
    Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  12. Потекоха ми лигите! Страхотна рецепта, подходяща за гости или просто за семейната вечеря, ще се пробва още довечера.

    ОтговорИзтриване