Страници

неделя, 10 юни 2012 г.

Супа от диви гъби и червен ориз ♥ Братислава

Много рядко готвя супа в къщи, а всъщност много обичам. Леко и в повечето случаи здравословно ястие, което бързо засища глада. Днешната рецепта е за една много вкусна супа с диви гъби и чревен ориз, която може елегантно да бъде придружена вместо с крутони, с брускети със зехтин и гъби.


Преди известно време опитах супа от диви гъби в Братислава.



Страшно много ми хареса и пробвах какви ли не рецепти, но така и не постигнах онзи неповторим аромат и плътност на сметанено - гъбената супа. Все пак, покрай опитите, в крайна сметка се роди този вариант. Няма нищо общо с братиславския оригинал, но ми допада като съчетание на продукти, а и може да го впишем в категорията здравословен.



За първи път посетих Братислава, когато бях на 12. Тогава все още беше част от Чехословакия. Нямам почти никакви спомени. Не ме впечатли с нищо, нямаше кой знае какво за разглеждане. Най- обикновен социалистически град с панелки. 20 години по- късно отново се озовах там.


Аз ли го гледам с други очи, той ли доста се е променил, не знам, но някак вече  ми се стори по- цветен и интересен.


Най- лесният начин да стигнете до Братислава е със самолет до Виена и от там около 40 минути с автобус. Единственото, по което разбираш, че си прекосил границата е появата на санирани панелни блокове. Градът е почни на самата граница и заради Шенген, в първия момент оставаш леко изненадан, защото изобщо не е станало ясно, че вече не си в Австрия.


На първо четене не се различава особено от София. Да речем, че панелките са им малко по- добре изглеждащи, но автогарата е абсолютен аналог на автогара Юг, та даже и малко по- зле:) Ако не си особено внимателен, като стой та гледай може да се разделиш с 10 евро за такси до хотела, вместо обичайните 3-5. Факта, че са те метнали го осъзнаваш на другия ден, когато го спреш от друго място.


Някъде тогава осъзнаваш  и една много съществена разлика с повечето европейски столици, включително и София. Абсолютното спокойствие. Спокойни улици, спокойни хора, спокоен трафик, спокойни заведения. Нещо като нашата столица по време на майсите почивни дни, когато всичко живо се е изнесло за прованса и градът изглежда, като от стар социалистически филм. Никой не бърза за никъде, никой не е е изнервен.



Някак много бързо успяваш да се почувстваш като у дома си.


Центърът е сравнително малък и няма кой- знае колко за разглеждане. Интересен е старият град (Стара радница ).


В интерес на истината до известна степен ми напомня на този във Варшава.


Кухнята също се оказа с някои сходства. Характерното е, че тук сервират почти всяко ядене с хляб, приготвен на пара.
Освен типично местни кръчми, разхождайки се покрай Дунава, може да видите някои доста луксозни и интересни заведения.




Не че съм голям специалист, но хотелът, в който ни бяха настанили е един от най- луксозните, в които някога съм била, а цените бяха повече от приемливи за този стандарт (и не само). Изобщо цените във всяко едно отношение - от храна до транспорт, бяха доста сносни.


Покрай реката може да се натъкнете и на доста интересни галерии, скулптори, паркове и градинки.





Нямах много време да обикалям, но влязох в катедралата. Далеч от пищността на тези в повечето големи европейски столици, но много спокойна и някак странно уютна.



Интересно е да се качите на хълма - Братиславски храд.


Фасадата на замъка беше в ремонт и ми се стори безинтересна за снимане в момента, но самият хълм с неговите алеи е достатъчно приятен за разходки.


Ако пак ми се наложи да ходя до Братислава, следващият път, задължително ще се придвижа от Виена с корабче, вместо с автобус:)

Както споменах, замисълът на днешната рецепта беше да е на традиционна супа с диви гъби. Не попаднах на хубава традиционна рецепта, така че това което съм приготвила няма нищо общо:)


Продукти:

500 гр гъби - най- добре диви, но ако не може да откриете на пазара, използвайте култивирани печурки, а за повече аромат и плътност добавете сухи или замразени манатарки.
1/3 ч.ч червен ориз
1 глава лук
1 скилидка чесън
стръкче розмарин;
стръкче мащерка
зехтин, сол, черен пипер
2 л. зеленчуков бульон

За сервиране на всяка от порциите:
лъжица течна сметана
1 филия хляб
зехтин
1-2 лъжици запържени гъби
пермазан, кашкавал или друго топящо се сирене

Гъбите се задушават в малко зехтин, заедно с лука, чесъна и стръкчето розмарин. Добавя се оризът и чак тогава се посолява. След около 2-3 минути се изважда розмарина и се сипва зеленчуковия бульон. Супата се подправя с мащерка и черен пипер. Оставя се да ври на слаб огън около 40 минути. Още гореща се разпределя в чинии и по желание се подправя с 1-2 с.л течна сметана.

За сервирането: Предвидете по 1 филия хляб за всяка порция. Застелете тава с хартия  за печене и подредете филйките в нея. Полейте ги обилно със зехтин, поръсете ги с леко запържени гъби и печете, докато хванат златист загар. Сложете по  една такава брускета във всяка чиния и поръсете със сиренето.


24 коментара:

  1. Добро утро, Lulu! Много хубава идея и прекрасни снимки! Аз правя много често гъбена супа - при нас в момента е гъбения сезон (-:, но виж с червен ориз не съм пробвала, така че това ще е следващия опит! Приятна и спокойна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Сподели някоя от твоите рецепти за гъбена супа. Търся си различни варианти:) Децата нещо са се вманиачили на тема гъби...

      Изтриване
    2. Добро утро! Къде би било удачно да ти напиша каква супа правя? Гъбите са много вкусно нещо, но моля те да внимавате, когато купувате диви гъби...

      Изтриване
    3. Пусни на rumiana.bosseva@gmail.com. Благодаря ти!
      За дивите гъби наистина е много рисково. Не купувам от пазара и от сучайни хора. Все пак по супермаркетите се намират манатарки, челядинки и рижики, които са култивирани.
      Поздрави, усмихната и слънчева седмица!

      Изтриване
  2. прекрасни снимки

    ОтговорИзтриване
  3. Лулу, както винаги си хванала чудесни места и моменти!
    Не бих го сравнила със София!
    Много живописни улици !
    А и много си падам по градове с река :)
    Супата е чудесно поднесена и ароматна!
    Усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, те снимките са подбрани:) Липсват тези от панелките:) Центърът им е доста приятен и чистичък. В едно нещо със сигурност се различаваме - спокойната атмосфера.

      Изтриване
  4. Руми, страшни снимки, много ми хареса Братислава през твоите очи! И аз съм била там преди повече от 20 години, спомените ми са далеч от това, което виждам тук при теб :) Супата е много интересна и ароматна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ива! В интерес на истината града доста с е променил и е много приятен, чист и приветлив. Но си е мъничък и е далеч от величието на Будапеща и Прага да речем или някоя от другите големи европейски столици.

      Изтриване
  5. Добре си подбрала снимките Lulu!Интересно и оригинално!И уютно е тук!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много Tania!
      Успешна седмица и много усмивки!

      Изтриване
  6. Благодаря, че ми върна спомените за Братислава:) А този вариант на супа- със брускетки, много ми допадна!

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  7. Руми, страхотен поглед към Братислава! Уловила си я много живописна и самобитна.
    И супата ми хареса :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, то това само от избрани места:) Трябваше да снимам автогарата:)

      Поздрави и успешна седмица и на теб!

      Изтриване
  8. Прекрасни снимки! Не съм била там, но благодарение на теб се пренесох макар и виртуално :)
    Гъбената супа е много апетитна...

    ОтговорИзтриване
  9. Голяма красота си показала, Руми! Супата е kulajda и можеш спокойно да намериш рецепти в мрежата. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ева:)
      Още там разбрах как се казва и търсих рецепти из нета. Не, че не намерих, но нищо от това което направих не беше като това, което опитах там. Може пък и да е от това, че като го ядеш на местна територия ти се струва много вкусно:)))

      Изтриване
  10. ЧУвала съм, че Братислава е спокойно и приятно градче, но сега се убедих от снимките!
    А супата.. за какво ти е онази, виж каква хубава е твоята;) Освен това вероятно си била много гладна и така ти се е сторило;)

    ОтговорИзтриване
  11. Много хубава разходка Руми, личи си от снимките че е доста спокойно и красиво. Не съм имала възможност да я посетя, но знае ли човек...изглежда прекрасно там...

    ОтговорИзтриване
  12. Често правя супа от диви гъби - манатарки или пачи крак.Този път ще пробвам тази рецепта :)


    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Много добре изглежда, особено аромата ще е идеален благодарение на дивите гъбки :)

    ОтговорИзтриване