Страници

понеделник, 22 февруари 2010 г.

Champs-Élysées, Paris и звукът на кроасаните





Ходили ли сте в Париж? Ако не сте ще ми е много трудно да ви опиша типичната парижка атмосфера. Не знам даже от къде да започна - от комерсиалните Champs-Élysées, Montmartre и Айфеловата кула или от забутаните улички с мънички заведения с по 3 маси или пък с алеите покрай Сена. Във всеки случай по което и време на годината да отидете и по което и да е време на денонощието да се разхождате, ще се се сблъскате с тълпи японски туристи, които прелитат на рояци от една забележителност на друга.





Аз имах щастието да отида до там на фирмени разноски:). Лошото е че бях на обучение, което ми генерираше излишни количества стрес. Имах възможност да се разхождам основно привечер до късно през нощта. Въпреки всичко преживяването беше незабравимо, за което допринесе и една позната, която от години живее в Париж. Прекарахме няколко часа в сладски приказки, кафе и невероятни десерти, заседнали в една сладкарница (Роси, благодаря ти!). Качих се на Айфеловата кула, ходих до Montmartre и Notre Dame и даже успях да видя прословутата Мона Лиза в Лувъра (о какво разочарование, винаги съм си мислела, че е по- голяма).


Разходих се и по брега на Сена. През тези късни септемврийски дни беше просто перфектно! 






Всъщност единственото, което ми липсваше е половинката:) Щеше да бъде къде, къде по класическо и романтично, та чак на леко сладникаво го избива.



Като един изтъкнат чревоугодник, не пропуснах и една гурме разходка с френски гид. Един колега от парижкия ни офис ни заведе в много приятно заведени на хълма. Като типично френско ресторантче, имаше масички навън, разбира се обърнати към улицата, така че посетителите да могат спокойно да зяпат по многообразната тълпа, разхождаща се в есенната вечер.


Нямаше как да не опитам и типичните френски кроасанчета - миришещи на масло и пукащи леко между пръстите, докато си ги гарнираш с любимото сладко. Все още не съм чак такъв виртуоз, но в събота се престраших да направя тези диетоубиващи кифлички


И така, моето кроасаноправене започна с избора на рецепта. Както обикновено направих хибрид между няколко варианта - тук и тук :)


Продукти:

  • 500г брашно
  • 250мл прясно мляко
  • 40г мая (или 2/3 пакетче суха мая)
  • 40-50 г захар
  • щипка сол
  • 2 яйца
  • 250 г масло


Начин на приготвяне:

Брашното се пресява, прави се кладенче, в което се изсипват яйцето, млякото, захарта, солта и маята. При мен брашното дойде малко на око, така че да стане средно твърдо тесто.
Оставих го да втаса през нощта в хладилника, покрито с домакинско фолио. На сутринта извадих студено масло и го оставих да размекне на стайна температура за около 10 минути, колкото да мога да го нареж на филийки. Овалях ги хубаво в брашно и ги разточих. Очаквах че ще бъде трудно, но ако маслото е студено, много лесно се работи с него. Накрая вече почна да омеква и се залепяше за плота, така че трика при този начин на приготвяне е да работите само със студено масло.
Разточвате тестото на дебел правоъгълник (примерно 1 см) Подреждате маслото върху него и прегъвате на две. Разточвате пак на правоъгълник и прегъвате на 3. Процедурата се повтаря няколко пъти. На филмчето, което пуснах като линк е показано много хубаво цялата схема.
След последното сгъване на 3, връщате тестото отново в хладилника за около 15 минути да стегне пак малко. Вадите разточвате на правоъгълна кора, дебела около 3-4 мм. Режете на триъгълничета и всяко навивате на кифличка. Ако случайно решите да се пристрастите в правенето на кроасани (при тази хамалогия много малко вероятно), да знаете, че има една джажда, която реже еднакви тръгълничета.
Подреждате готовите кроасанчета в тавичка, върху хартия за печене и оставяте да втасат за около 30-40 минути. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 5 -8 минути и след това намалявате на 180 за още 10-15 минути. Може да преминете към унищожаването им, малко след като поизстинат.
Ей това беше! Направо лесно като детска игра:)))))


12 коментара:

  1. Привет, Лулу :-)

    Случайно попаднах на блога ти, но виждам прекрасни неща - чудесни снимки, вкусни рецепти и щипка лично, индивидуално усещане :-)

    Ще очаквам следващите апетитни предложения.

    П.П. Кроасаните са чудни, аз още не съм се престрашила да се пробвам в приготвянето :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Ирина! Истината е че аз, от своя страна, следя от известно време твоите кулинарни изяви и се почувствах много поласкана, че получавам такъв коментар точно от теб:)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей, Лулу, благодаря първо за припомнянето на Парижата атмосфера :)
    Най- обичам Монмартър и най- прекрасната църква на хълма, малките улички, кафенца и....

    Прекрасно си се справила с кроасаните!
    Отдавна гледам в нет-а как се правят, но не съм се решила :

    Поздрави и хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря Дани,

    изобщо не беше страшно:) Всъщности наистина беше доста по- лесно от очакваното. Следващият път ще повторя процедурате със сгъването поне 4-5 пъти, вместо 3. Освен това ненамазаните с яйце отгоре ми харесаха повече как изглеждат, от тези с яйцето. Някак си имаха по- кроасанест вид, не телкова кифличест:)))))

    ОтговорИзтриване
  5. Ах, как не съм те открила досега, Лулу? Тук е такава красота, че да те заболи от нея...Възхитена съм!

    ОтговорИзтриване
  6. eй, браво, Лулуто! Направо утрепа конкуренцията с тез кроасани! Каня им се аз, но май само с каненето си оставам засега, lol.

    ОтговорИзтриване
  7. Лоис действай смело! Наистина езглежда доста по- спрашно, отклолкото е в действителност. Трикът е да се работи със студени продукти, за да не хвърчи масло навсякъде:)

    ОтговорИзтриване
  8. Лулу,
    честит блог! Да го пълниш лесно и бързо с чудесни неща! :)
    Кроасаните ти са направо разкошни, изглеждат по-добре от тези в хлебарницата до нас :)!
    И аз като Лоис отдавна им се каня, последно съм ги запланувала за април, lol.
    Поздрави и лек ден,
    Мира :)

    ОтговорИзтриване
  9. Добра среща Мира:) Благодаря за пожеланията!
    Ама вие все едно сватба планирате с тези кроасанчета:))) Да не станат, да не станат, колко могат да не станат, най- много да си хапнете една тава по- глетави кифлички. Иначе с толкова много масло, какъвто и да е провала, резулата все ще е вкусен:)

    ОтговорИзтриване
  10. Здрасти Лулу! Имаш хубав блог, чак сега го открих като постна поничките в гответе с мен ;)
    Искам да те попитам, тъй като доста правих кроасани, винаги стават, но някой път не се разлиства ;( Искам да те попитам, какво масло ползва? Марка имам предвид, че когато има избор на масло ставал луд, вече не знам кое ;)

    ОтговорИзтриване
  11. КафеТо, ползвам само немско масло. Не ми е направило впечатление марката да оказва влияние, стига маслото да е качествено и да не е от типа йогурт.

    ОтговорИзтриване