Тези, които ме следят в Instagram, предполагам са се усетили, че преди известно време промених доста неща в начина си на живот. Най- вече частта, която пряко и косвено касае здравето ми. Т.е на практика всичко:) Причината не е че ми се ставаш нещо модерно, а по- скоро, че ЕГН-то и стреса не прощават на никой. След един доста стресов период, последва диагноза за автоимунно заболяване и една операция. Гледам и на трите много положително. Обещала съм на много хора да има публикация за промените, които направих, но ще я оставя за след празниците, когато всички ще сте преяли и ще се чувствате гузно:) Но с две думи, в момента съм на нещо като кето режим на хранене, който изключва глутен и е с много нисък прием на въглехидрати. Както можете да се сетите козунаците за Великден не се вписват в него. Аз съм решила, че ако за един ден си наруша режима, светът няма да свърши. Направих си един нормален козунак само за мен. И въпреки това, не можах да се въздържа да направя нещо, което да се доближава до вкуса на козунака, но да е без глутен, без захар и с ниско съдържание на въглехидрати.
Сега, тук е момента да уточня, че когато говорим за козунак, този който ми е по вкуса е тежък, на конци, леко глетав и с мноооого мармалад. Това последното е абсолютно задължително. Този ТУК отговаря на критериите (и тази година пак направих доволно количество), но ако не е той, бих предпочела козуначено руло с мармалад или канела. Точно на този вариант се спрях, когато си мислих какво да направя в Кето вариант. Получи се божествено. Не е козунак, но има мириса на козунак и до голяма степен вкуса на козуначено руло. Получи одобрението вкъщи, дори и от децата. Мисля, че тази рецепта е обречена на повтаряне. Първият път не измерих точно съставките, но последва втори опит, където всичко беше внимателно прошнуровано и номерувано и вкарано в графата "любими".
Козуначено руло
Продукти за руло с дължина около 25 см (23 парчета)
За рулото
- 3 яйца
- 30 гр конопено или ленено брашно
- 30 гр бадемово брашно
- 2с.л протеин с вкус на ванилия
- 30 гр кокосово брашно
- 30 гр гхи
- 100 гр еритритол или друг заместител на захарта
- 20 гр нишесте от тапиока
- 1 с.л гума гуар
- Ванилия, ром и лимонови корички на вкус. Ползвам ром на есенция.
- 1 пакетче суха мая, което предварително е активирано в 2-3с.л прясно мляко и 1 ч.л протеин
- 20 г, Орехи
- 1 с.л канела или какао, според вкусовите ви предпочитания
- 1с.л гхи
Начин на приготвяне
Всички съставки за рулото се смесват и се разбъркват добре. Трябва да стане на мека и лепкава топка. Ако е необходимо, добавете още малко нишесте и бадемово брашно. Получената смес се разстила с пръсти върху домакинско фолио и намазнена хартия за печене, поръсени с малко нишесте. Орехите, канелата и гхито се смесват и получената каша намазва върху тестото (ако ползвате мармалад - застилате него). Тук идва най- пипкавата част. Трябва да навиете всичко на руло. Само че тестото лепне много и настава усилена борба с помощта на всевъможни шпатули и ножове:) Красотата е в несъвършенството, така че хич не се впечатлявайте, ако първоначално не изглежда перфектно. Прехвърляте произведението в застлана с хартия за печене тавичка и оставяте да втаса 20 минути.
Намазвате с яйце и поръсвате с бадеми. Печете на 180 градуса около 30 минути. От любопитство го нападнахме, докато беше още топло. Като изстина стана дори още по- вкусно.
Честито Възкресение, Руми! Както винаги това, което ни предлагаш е повече от чудесно, а снимките са определено изкусителни. Но важното е ти да си здрава и спокойна, другото е наистина без значение. Затова ти пожелавам да си толкова добре, че никога да не се замисляш кой козунак да направиш и изядеш с кеф! С глутен, с много масло, с мармалади, орехи и т.н. С въглехидрати и всичко онова, неполезното. С други думи, здрава ми бъди! От сърце ти го пожелавам!
ОтговорИзтриванеХристос Воскресе! Нека светлината на Неговото Воскресение озари живота ни! Много здраве и благополучие, мир и разбирателство! Радвам се на твоето завръщане тук!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че си обратно тук и гледаш с положително око на промените (няма друг вариант). На мен по време на бремеността ми откриха гестационен диабет и също започнах да следя въглехидратите в менюто (а те се оказаха навсякъде!) и ще ми е интересно и полезно да прочета ти как се справяш :)
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеРуми, разкажи, ако не те затруднява, как се справяш с хашимотото и какъв е режимът ти на хранене и спорт? Мисля, че би била в голяма помощ.
ОтговорИзтриванеГали небцето, елегатно и стилно!
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеLovely post. Thanks
ОтговорИзтриванеЕхаа... Много вкусно изглежда.
ОтговорИзтриванеМисля, че съвсем спокойно може да се прави такъв козунак и за всякакви други специално поводи, даже и семейни.
Чудесно изглежда рулото! Идеен вариант за хора, които следват нисковъглехидратно хранене по определени причини. Надявам се да сте добре и да се радвате на добро здраве! :) Може ли да попитам тази гума гуар в рецептата с какво мога да я заменя? Или ако не, да я пропусна?
ОтговорИзтриване