- Мамо, тази ваканция съм си била само един ден вкъщи!
Факт. Но пък и аз не помня от кога събота и неделя не сме си били вкъщи. В най- лошия случай багажът се натъпква в колата в събота сутринта. В по- благоприятния - още от петък. Снимам непрекъснато, но трудно намирам време дори да прегледам какво съм направила. Някъде през юни се озовахме над Тетевен. Фантастична, спираща дъха гледка над село Бабинци, в подножието на малкото, заоблено връхче Острич. Деца, въргалящи се по поляните, добра компания и чудесна храна. Щастието има много измерения, но със сигурност това е едно от тях. Особено когато е придружено от чаша розе:) Единственото, което нарушава идиличната картина е липсата на лед за питиетата:)
Бяхме приготвили много неща. Имаше пастети, топено масло, домашни хлебчета, мъфини с череши, салати, кюфтенца в сладко кисел сос и неща, които със сигурност съм забравила вече. Мисля, че трябва да си водя списък, за да мога после да давам рецептите. За съжаление тези са безвъзвратно загубени, така че ще е задоволите с това, което си спомням - кюфтета в сладко - кисел сос
Рецептата предизвика голямо озадачение при децата. Трудно възприеха идеята за канела при месото и захар при чушките. Не така стоеше въпросът с изяждането. Всякакви предразсъдъци отстъпват място пред глада, предизвикан от 3 часа търчане на открито.
Кюфтенца в сладко кисел сос със сладко от чушки
За кютенцата
- 800г кайма - правила съм си с всичко - от пиле, през телешко до агнешко и свинско.
- 100г пушен бекон
- 50мл оцет
- 2с.л захар
- 2с.л соев сос
- 2с.л пикантен сладко кисел сос
- 1с.л сусамово олио
- 2ч.л сусам
- 1с.л фъстъчено масло
- 1 скилидка чесън
- 1 глава лук
- 1 яйце
- черен пипер, канела, кимион, смлян кориандър
- 1-2 с.л мазнина
Може да намерите рецептата тук: http://luluto.blogspot.com/2012/08/fast-food.html
Лукът и беконът се насиняват на ситно и се смесват заедно с подправките, каймата и яйцето. Аз не купувам готова кайма. Предпочитам да си взема месо и да си го приготвя вкъщи, като в конкретния случай го смилам заедно с вече изброените съставки.
Каймата се оставя да престои половин час и от нея се оформят малки кюфтенца. На дъното на тенджера или дълбок тиган се слага малко мазнина, подреждат се кюфтета и се захлупват. Идеята не е да се запържат, така че може да се сложат и на два реда. За целите на нашия къмпинг ги готвихме в Dutch oven (писах за нея тук http://luluto.blogspot.com/2015/06/dutch-oven.html), като освен отдолу, слагаме жарава и върху капака. Идеята е кюфтетата да се готвят първоначално на силен огън, за да не стоят като варени и сравнително бързо да се изпари водата, която пускат.
Оцетът, захарта, фъстъченото масло, соевият сос и сусамовото олио се смесват и се изсипват при кюфтенцата. Разбърквате внимателно, намалявате малко котлона и готвите около 30 минути без да захлупвате. Когато течността почти изври, добавяте сусама и пикантния сладко кисел сос, който глазира кюфтетата и им придава лъскав вид.
Сервирайте със сладкото от чушки и следната салата:
- Зелена салата - накъсана на едро
- 1 тиквичка, нарязана на лентики
- 1 нарязана червена чушка
- 1/4 пакет хрупкави оризови нудели (натрошавате ги и ги запържвате за 5 минути в 1 с.л мазнина)
- 50г фъстъци (аз ги предпочитам сурови, но може да ползвате и печени)
За дресинга:
- Сокът на 1 лайм
- 1с.л сусамово олио
- 2с.л соев сос
- 1/2 ч.л. мед
По желани - сусам за поръсване
С голям интерес следя блога Ви. Вдъхновяваща сте!
ОтговорИзтриванеОт последния уикенд имаме решение и на леда за питиетата ;) Считай го за присъствен вече :)))
ОтговорИзтриванеОоо ще го тестваме този уикенд значи:) От нас виното.
ИзтриванеАладин вечеря с вас. :) Прекрасно е!
ОтговорИзтриванеЗащо не ме осиновите?? Няма да мрънкам, че това лято само 1 ден съм си в къщи или че има канела в месото и захар в чушките!! Много съм скромна с яденето.... И лед ще ви нося.... Прекрасно е!
ОтговорИзтриванеПренесе ме в приказен свят................Благодаря!
ОтговорИзтриванеПонякога само разглеждам снимки, мечтая си да съм някъде там, където са направени и не коментирам, защото имам чувството че думите ми няма да стигнат да опиша красотата, която виждам. Радвам се на ентусиазма с който носиш всичките тези прекрасни прибори, чинии, вази, чаши, покривки и т.н. по планини и поляни, на страхотно изглеждащите гозби, които приготвяш (сигурно са и много вкусни), общо взето на всичко което виждам в блога ти. Мога само да се радвам и да благодаря, че има хора като теб, които споделят всичко това с нас и ние съответно имаме възможност да се докоснем поне за малко до теб и уловените моменти.
ОтговорИзтриванеИзпращам много виртуални (за съжаление) усмивки :)
Ех, ама е хубаво при вас! :)
ОтговорИзтриванеПриказна красота!
ОтговорИзтриванеBeautiful! I like your blog so much! :)
ОтговорИзтриванеОсвен че всичко изглежда много красиво, цветно, свежо и вдъхновяващо, бих искала да попитам може ли да се присъединим към вашата компания за някой пикник с преспиване на палатки :) Ние също ще се включим с вкусни и интересни неща за хапване и с (надявам се) приятна и мила компания от мама, татко и две деца (на 3 и 10) :)
ОтговорИзтриванеIvchi
Толкова красиво! ...ароматно, цветно, ухаещо на детство,на уют, на свобода, на щастие...
ОтговорИзтриванеканела в месото знам от арабите :) Милото не я харесва, затова не му и казвам ...
ОтговорИзтриванеОх ,че красота
ОтговорИзтриване