Страници

неделя, 21 юни 2015 г.

Храна на открито: Как се готви в Dutch oven и козуначени рулца на клечка

Заглавието стана малко като манджа с грозде, но за сметка на това  и публикацията ще е такава:)


Още преди да се запалим по къмпинги и готвене на открито бях голям почитател на всички сървайвър поредици по Discovery. Някъде там за първи път видях така нареченият Dutch Oven или Холандска печка. Всъщност това не е нищо друго освен чугунена тенджера. Имам такава вкъщи, но нейното предназначение е за готвене на котлон или във фурна. Правила съм страхотен хляб без месене вътре:) С почти 100% убеденост мога да заявя, че баба ви също е имала подобна тенджера. Чугунът е много интересен материал, защото е сравнително крехък и капризен за поддържане, но от друга страна разпределя температурата много равномерно в съда и я запазва за дълго. Това подсигурява прекрасно изпичане както във фурната, така и върху открит огън.



Разликата между обикновената чугунена тенджера (в дясно от Икеа) и Dutch Oven-а (в ляво от Амазон) е че последната е с равен капак и борд, така че върху него да се поставят въглени. Така освен нагряване отдолу, подсигурявате и топлина отгоре, съответно и възможност за печене. В днешната публикация съм подготвила първите си ястия, които приготвих в Dutch-а, но вече набирам инерция и в следващата ще ви покажа коблера с кайсии, който пекох. За следващия уикенд дори съм се амбицирала да опека хляб. Ако се получи ще покажа. Моят Dutch oven е с вместимост 4.5 литра и пристигна от Англия. Няколко дни след  доставката засякох почти същия в Mr. Bricolage. На практика с включените транспортни разходи, няма голямо значени дали ще си го купите от тук или от там.


Когато готвим на открито се старая ястията да  са по- простички и не прекалено подправени. Доста често си подготвям част от продуктите вкъщи (предварително полусварена леща или боб, консерва грах и т.н)

Къри с леща и зеленечуци

  • 500г сварена леща
  • 2 чушки
  • 1 тиквичка
  • 2 домата
  • 1 голяма глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 морков
  • 1 ч.л къри на прах
  • 150 мл кокосово мляко
  • сол
  • по желание свеж кориандър


Без значение дали готвите вкъщи в чугунената си тенджера или на открито, приготвянето на това ястие е доста елементарно. Всичко заедно в тенджерата за 20 минути. По желание накрая поръсете с пресен кориандър. Когато готвя на открит огън, слагам тенджерата върху 5-6 въглена в страни от пламъка. Ястието не изисква особена термична обработка, а просто да покъкри за малко и да се смесят вкусовете.
Ако си го приготвяте вкъщи на котлона, добавете лъжичка пушене пипер. Огънят придава на храната естествено опушен вкус, но пушеният пипер ще ви съдейства да постигнете подобен ефект и у дома.


За разлика от чугунената ми тенджера вкъщи, Dutch-а е доста базово изпълнение и няма никакво специално покритие. Това налага мазането му с мазнина след всяко използване. В противен случай ръждясва изключително бързо (достатъчна е една нощ). 



Дори и да се появи ръжда, не се притеснявайте. Измийте хубаво с гъба и препарат. Стига да не са се появили корозивни язвички, всички друго е лесно отстранимо. Задължително съхранявайте тенджерата идеално изсъхнала, за да нямате подобни проблеми.


Dutch -а или стандартната чугунена тенджера са много подходящи за варене на сладко. Особено, ако го правите като мен. Моята рецепта отнема не повече от 15 минути. А и нищо не може да се сравни с приготвянето на домашно сладко на открито. И на закрито става, разбира се, ама някак си усещането не е същото:) 


Никога не съм харесвала лепкавите, подобни на туткал сладка, в които захарта е в пъти повече от плодовете. Още преди години установих, че ако затворите плодовете горещи, може дори да не добавяте захар и пак ще издържат в рамките на година с днешните бурканчета с хубав винт. 


В тези с по- кисели плодове продължавам да добавям захар, но предпочитам да е в съвсем минимални количества.


Сладко с ягоди и лайм

  • 2 кг ягоди
  • 1 пакетче пектин
  • 2 ч.л лимонтузу
  • 300г захар
  • кората на 1 лайм

 Ягодите се почистват и се поръсват 2-3 с.л захар. Слагат се на котлона/средно силна жарава, докато започнат да врат леко. Добавя се останалата захар, смесена с лимонтозуту, кората от лйм  и пектина. Разбърква се и се оставя да къкри 10 мин, като периодично се обира пяната. Налива се в чисти и сухи бурканчета с винт, докато е още горещо. Бурканчета се обръщат надолу с капачката и се оставят така, докато изстинат напълно.


 Става по- рядко от стандартното сладко и може спокойно да го използвате както за сладкиши, така и за палачинки, пайове, чийзкейкове и галети. На мен чудесно ми се върза с козуначените рулца на клечка.


Ясно е, че когато готвите на открито, няма как да приготвите всички онези така любими рецепти, които иначе са толкова лесни за изпълнение в печката. Десертите попадат точно в тази категория.


 Преди време попаднах на блог за рецепти на открит огън и много ме впечатлиха хлeбчетата, изпечени на спирала на клечка. Вдъхновена от чешките Trdelník, реших да изпека вместо хлебчета - нещо като козуначета. Признавам си без бой - като за първи път направих доста грешки.



Въпреки това, козуначетата станаха много вкусни. Проблемът е че това е нещо, което може да си направите на барбекю или на пикник. Ако ще си ги печете вкъщи - измислете си друга рецепта.

Козуначета на пръчка

  • 1.5 ч.ч брашно
  • 100г масло
  • 1/2 ч.ч захар
  • ванилия
  • кората на 1 лимон
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 5-6 с.л прясно мляко
  • 1 яйце


От продуктите се замества гладко тесто. Оставя се да престои 10 минути, като през това време се подготвят пръчките. Трябва да са от сурово дърво, така че да не се подпалят. Измиват се добре и се обелва кората. Гледайте да са поне метър дълги, за да не се парите, като ги държите над огъня и да имате възможност да ги закрепите спокойно над въглените. Тестото се разделя на толкова части, колкото пръчки имате. оформят се фитили, които се увиват на спирала около пръчката. Тук направихме една основна грешка. навих ги от върха на пръчката с идеята да ги държа над огъня. Това не е никак удачно решение, защото не позволява равномерно изпичане. Навийте тестото в средата на пръчката, така че и двата края да са свободни. Отделете част от жарта, но такава, която да от периферията и да не е много гореща. Сложете големи камъни в единия и в другия край и подпрете пръчките над жаравата. Подредете пръчките и завъртайте от време на време, за да се изпекат равномерно "козуначетата". Накрая може а намажете с масло и да оваляте в захар и канела.


 Остава да си наберете горски цветя, да проснете покривката и да направите по едно вино с плодове и газирана вода за разкош.


А вечерта се съберете всички покрай огъня. Ако нямате китара и музика от телефона върши работа. След злощастен опит и даване на ток от друга кола, мога да препоръчам да не го правите през уредбата на колата. Ако сложите телефона в празна тенджера се получава прилична акустика:)


Ако са ви останали козуначета, може да се възползвате от тях със сутрешното кафе.


Настоящите снимки са от бивак Бела река до Калофер.



18 коментара:

  1. Каква ти "манджа с грозде"? ... Красиво поднесено и със сигурност много вкусно! Вдъхновяващо :)
    Страхотно събуждане в неделното утро, за което благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Всичко е много красиво...
    Снимките ти ме отнесоха на едно красиво и спокойно местенце ,на което се чува шума на гората и се усеща въздуха на планината...
    А за гозбите...те са перфектният завършек!
    Публикацията е страхотна,много въздействаща...
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда прекрасно! Още днес ще пробвам лещата.:) Имам един въпрос - от къде са бурканчетата, които ползвате за чаша със сламка? Опитвам се да намеря от известно време такива, но не успявам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виждала съм такива в Джъмбо, но може би бяха с дръжка...

      Изтриване
    2. О, мерси! Там не съм се сещала да проверя..

      Изтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  5. Почувствах се все едно съм била с вас. Много уютно, красиво поднесено и помислено до най-малкия детайл!
    От кога мечтая да изкарам един такъв рожден ден. Сред природа, където да си сготвим с приятели.
    Проблемът е дестинацията. Не сме от най-големите планинари и не знаем такива приятни местенца с маси, пейки, място за огнище и да няма навалица..Надявам се някой ден да открия такова място и да осъществя мечтата си. :)
    Снимките са невероятни, както винаги. Руми, беше ми много приятно да се видим онзи ден :) Трябва пак да повторим :)

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятно цветна публикация и толкова зареждаща в мрачния неделен ден! Веднага се сетих, че баба ми нямаше Dutch Oven, но печеше баница и едни хлябове върху подница, покрита с връшник, върху който слагаше въглени. Обещаха ми един връшник и нямам търпение да го получа и пробвам! Само дето ще заемат повече място в кола и ще е по-трудно за транспорт на много уреди!
    С поздрав и пожелания за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Изключително красиво. Много! Много!

    ОтговорИзтриване
  8. Ех, Лулу, представям си какво удоволствие е да ви срещне човек някъде сред природата... За пореден път напълни очите ми с красота. Не мога да сбъркам стила ти, просто, няма такъв разкош. Всичко поднасяш с такава лекота, а всъщност знам колко труд се изисква. Принципно е въпрос на организация, която при теб съм забелязала е много добра, макар, че съм и толкова сигурна, че самата ти не го усещаш:). Де да бяха всички манджи с грозде такива:))) Поздрави и ти благодаря, че споделяш всичко това с нас!

    ОтговорИзтриване
  9. Аааа, не, друг път няма да пропускаме да идваме с вас! Тази леща ми е любимата! :)
    Страшно красиво, Лу!

    ОтговорИзтриване
  10. Срамежлива кулинарка22 юни 2015 г. в 16:29

    Супер вдъхновяващо! И аз, като един лаик с подходящи места за такива хубави day-outs, мога ли да попитам къде е това място на снимките?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е бивак Бяла река до Калофер. Обособено място за къмпингуване е, има вода и тоалетни. Плаща се по 5 лева за първата нощувка и 2 за всяка следваща.

      Изтриване
  11. Искам да се телепортирам направо на някой от пикниците! Страхотно!

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей Лулу,искам да те питам соларните гирлянди и по точно този с малките крушки от къде е?Благодаря,поздрави,продължавай все така:)

    ОтговорИзтриване
  13. Пъстри багри ,красота ,любов и топлина ,греят от публикацията !!Сърдечно ,благодаря за емоцията , ароматите и багрите ,които ни подарихте !!

    ОтговорИзтриване