Страници

вторник, 23 септември 2014 г.

Горски приказки / Фрeнска супа с диви гъби

Астрономически есента настъпи. И не само. До колкото изобщо го имаше, лятото полека си отиде. Влагата така и не изсъхна от мъха в гората. Зелената трева, така и не отстъпи място на сламата и жегата. Точно между двата сезона и съвсем непланирано с Мартина се озовахме в горите на Искърското дефиле. Любимо място, за което съм писала и друг път, но сега беше в други, доста по- свежи нюанси. И учудващо за това време на годината, имаше огромни количества гъби. От челядинки, до манатарки и сърнели.


Напълно неподготвени за бране на гъби, се наложи да жертвам един шал, който направихме на торба. Вече трети ден ги ядем под различна форма:) Днес сервираме френска супа с гъби и бяло вино.




Ако не разбирате от гъби по- добре не берете. Разходете се в гората и на връщане си купете гъбите от магазина. И без тях, гората е достатъчно магическа и красива по това време на годината.


Въпреки, че познавам основните гъби, ако бях сама, най- вероятно и аз нямаше да рискувам. Имах си за компания достатъчно опитен гъбар, за да не поемам излишни рискове


Тази червена мухоморка със сигурност я подминахме:) Няма аналог сред ядливите гъби, но въпреки всичко, статистиката сочи, че хората особено често се натравят с нея. Може би основната причина е че я има във всички детски книжки и от малки сме свикнали да я гледаме:) За щастие не е толкова опасна. Между другото снимките нямат нищо общо с гъбите , които брахме. Нямам идея дали са ядливи, така че не се заблуждавайте.




















Френска супа с диви гъби 

  • 500г диви гъби
  • 300мл бяло вино
  • 2 глави лук
  • 80г масло
  • бахар на зърна
  • 3ч.ч зеленчуков, гъбен или друг вид бульон
  • 3с.л булгур
  • 2-3 скилидки чесън
  • черен пипер, мащерка и дафинов лист

Заквасена сметана при сервиране


 Гъбите се измиват и почистват. Бланшират се за 5 мин. във вода с 1с.л сол и 1 ч.л лимонтозу. Отцеждат се хубаво. В този вид може да ги замразите или да ги съхранявате няколко дни в хладилника.

В дълбока тенджера се разтапя маслото и се задушава лука. Добавя се булгура, дафиновият лист, бахарът, чесанът и черния пипер. Оставят се още 1-2 минути на котлона, след което се добавят гъбите, виното и бульонът, така че да покрие добре гъбите. Ако е необходимо, добавете вода. Оставете да ври на бавен огън 40 минути, добавете мащерката и махнете от котлона. Сервирайте със заквасена сметана.


Божествена е с препечена филийка хляб с масло или зехтин!:)

16 коментара:

  1. Толкова обичам да гледам снимките ти! Това не е просто заснет кадър, това е изкуство. Усещането ми този път е за безвремие, а малката е като приказен горски елф. Наистина приказно усещане за тайнство и забрава. Даже мистично. Страхотно е, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни снимки! Би ли споделила с какъв обектив снимаш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имам няколко. Тези конкретно са правени с Тамрон 70-200/2,8 за Никон (от гората) и Никон 24-70/2,8 (супата). Иначе имам и Никон 105/2,8, с който също снимам често

      Изтриване
  3. Топличко му става на човек при теб! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Чувствам се като попаднала в приказка. Само снимка на един див заек и вече съвсем ще стане Алиса в страната на чудесата! ♥

    ОтговорИзтриване
  5. Какъв вълшебен пост! Благодарности, Лулу!

    ОтговорИзтриване
  6. Останах без дъх! Просто приказно, всичко е толкова красиво и магическо... Усещам аромата на топлата супа:)
    За мен винаги е удоволствие да посетя ви.

    ОтговорИзтриване
  7. Красота! Истинска горска приказка!

    ОтговорИзтриване
  8. Лулу, ти си горската фея, която разказва приказки, чудесна е и супата.

    ОтговорИзтриване
  9. Тази горска разходка ме накара да се почувствам в друг, нереален, вълшебен свят! А зеленооката красавица е главната героиня от приказката, прекрасна е :)

    ОтговорИзтриване
  10. Оле, все едно в някаква приказка попаднах, наистина като в страната на чудесата. Има някаква тайнственост в снимките, не знам, нещо мистично сякаш. Обаче Мартина наистина много е пораснала и тя расте като гъбка:))) Много готини снимки, различни и забавни. Поздрави! Упс и супата е вълшебство в тези есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Ще ми се да се разходите и когато гората стане цветна. Ей така, за допълнителен разкош.

    ОтговорИзтриване
  12. Руми, невероятна горска и мистична приказка! А чорапогащникът на цветя е разкошен :)
    Не бих отказала и купичка супа :)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  13. Точно времето си е подходящо за гъби със тия валежи!И ние сме на манатарки , само че ги сушим:
    Нарязваш гъбите на тънко, като не махаш нищо-пънчета, мънчета, всичко!Подреждаш ги върху вестник и ги оставяш така, за да им се махне първата вода.После ги слагаш на други вестници, или на комарник.Готови са, когато като ги пуснеш-да дрънчат и да са твърди!Стават за подправяне на супи, пиле с ориз, печени картофи с пиле, и каквото още се сетиш!
    Р.Дамянова.

    ОтговорИзтриване