Страници

понеделник, 16 юни 2014 г.

Coming... / Плодов сладкиш без захар


Макар и със закъснение, но вече е време. За изгреви и залези, ранни утрини, мокри обувки, макови полета и кафетата със сънени хора, оглеждащи с прикрито учудване калната непозната с големия фотоапарат.
Колелото до работа и съботните пикници със семейството, зелената и покрита с облаци планина от прозореца и хвърчилата по откритите ливади.



Времето на фериботите, самолетите и големи куфари. Не онези малките, които минават за ръчен багаж, а големите , позволяващи лукса на някоя и друга рокля в повече, крема за слънце и туристическите обувки.




Полята с житата, цъфната лайка,  синчеца и ливадите с цветя.








Букетите за мама (и съпътстващата ги алергия:), черешите, откъснати от терасата и саксиите с подправки, ягоди  и домати.


Мирисът на липа, чашата вино с книга на балкона и ромоленето на дъжда.


Времето на кратките, но зрелищни бурии, проливните дъждове и мириса на озон.








Кристалните утрини и забележителните изгреви.


Времето на букетите с цветя на масата, божурите и .... ъъъъ маковете. Споменах ли ги вече:)))






Слабост са ми, знаете:)




И разбира се, времето на леката храна и бързите десерти:)


Плодов сладкиш  без захар

100мл меласа от захарно цвекло
50мл сироп от агаве
100гр бяло брашно
130гр пълнозърнесто брашно от спелта
3-4 с.л кисело мляко
2 големи или 3 малки яйца
ванилия
100гр разтопено масло
300гр сини сливи или 200гр сладко от сини сливи без захар (аз правя такова всяка есен, като само стерилизирам бурканчетата). Може да използвате какъвто и да било друг плод, стига да е достатъчно сочен.
1 пакетче бакпулвер

За топинга

3-4 с.л овесени ядки
2 с.л. орехи
1с.л брашно
50 гр. меко масло



В случай, че нямате сладко от сини сливи, направете първо него, като отстраните костилките, нарежете плодовете ви задушите за около 15 минути, колкото да омекнат ида се изпари част от течността, която пускат.
В голяма купа разбъркайте яйцата, киселото мляко, разтопеното масло,  сиропа от агаве и меласата. Добавете брашното, ванилията и бакпулвера. Разбъркайте набързо и изсипете в тавичка, застлана с хартия за печене. Разбъркването става с шпатула. Не ползвам миксер. Колкото по- малко се бърка, толкова по- добре. Идеята е просто да се смесят продуктите. С лъжица разпределете сините сливи. 
В друга купа смесете продуктите за топинга и ги размешайте с ръка или вилица, за да се образуват трохи. Засипете с тях сладкиша.
Печете 40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Оставете сладкиша да изстине и нарежете на големи квадрати. 


Макар и не много красив, стои влажен и невероятно вкусен!

150г кафява захар
200г брашно
1 бакпулвер
130мл кисело мляко
2 яйца
ванилия
150г разтопено масло
12с.л сладко - в нашия случай от джинджифил и лайм - See more at: http://luluto.blogspot.com/2013/12/1.html#sthash.kLMs4bJc.dpuf
150г кафява захар
200г брашно
1 бакпулвер
130мл кисело мляко
2 яйца
ванилия
150г разтопено масло
12с.л сладко - в нашия случай от джинджифил и лайм - See more at: http://luluto.blogspot.com/2013/12/1.html#sthash.kLMs4bJc.dpuf

150г кафява захар
200г брашно
1 бакпулвер
130мл кисело мляко
2 яйца
ванилия
150г разтопено масло
12с.л сладко - в нашия случай от джинджифил и лайм - See more at: http://luluto.blogspot.com/2013/12/1.html#sthash.kLMs4bJc.dpuf
150г кафява захар
200г брашно
1 бакпулвер
130мл кисело мляко
2 яйца
ванилия
150г разтопено масло
12с.л сладко - в нашия случай от джинджифил и лайм - See more at: http://luluto.blogspot.com/2013/12/1.html#sthash.kLMs4bJc.dpuf
150г кафява захар
200г брашно
1 бакпулвер
130мл кисело мляко
2 яйца
ванилия
150г разтопено масло
12с.л сладко - в нашия случай от джинджифил и лайм - See more at: http://luluto.blogspot.com/2013/12/1.html#sthash.kLMs4bJc.dpuf

28 коментара:

  1. Сладкиша е разкошен и ми напълни душата с тези красиви снимки, много красота! Весело лято Руми, наситено с много пътувания, красиви емоции и радост!

    ОтговорИзтриване
  2. Лу, потънах в снимките ти... Лошото е, че не ми с излиза от тях...
    Вълшебно лято ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Леле, сега разбирам колко ми липсваш! Красотице, няма друга като теб, ама ти си знаеш :P

    ОтговорИзтриване
  4. Е, това е удоволствие, да си направиш кафе и Лулу да ти поднесе сладкиша! Но не само сладкиша, а публикацията, снимките, всичко ми напълни душата! Лулу, нямаш си на представа колко ти благодаря за това зареждане! От сърце ти желая прекрасно лято, много вълшебни емоции, приказни дестинации и да ги споделиш с нас!:))) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Необятност, вдъхновение и свобода! Това почуствах от снимките и този толкова зареждащ пост! Благодаря ти, Лулу!

    ОтговорИзтриване
  6. Не е достатъчно само веднъж човек да погледне публикациите ти и да си тръгне, винаги му се иска да наднекне пак и пак, да не би да е пропуснал някой детайл в това богатсво на кадрите, или просто още ваднъж да се възхити на перфектните моменти които си уловила! Талант!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Ох, както винаги, очарователни са ти фотографиите. Толкова пълнещи окото и душата, че се загубваш в тях. Как успя да го направиш това уникално лилаво небе. Красота.
    Благодаря за споделеното, поздрави за теб. Дани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дани:) Небето е с снимано с градиентен цветен филтър. Поръчах си Кокин с 50 различни филтъра от амазон. Самият кадър не е обработван после

      Изтриване
  8. Ако щеш ми вярвай ,Лулу,адреналина ми се вдигна при красотите от твоите фотографии.....винаги се чувствам като на изложба при теб:стъпвам безшумно и гледам с възхита!Тези божури,...,тези алени макове,......красива необятност....
    :)Сладкишът е добър десерт след всичко това.....,вземам си и кафенцето!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Цветно, свежо, ароматно, ....
    Красиво!
    Сладкишът е точно по мой вкус.

    ОтговорИзтриване
  10. Както винаги, изпипано, Румче!

    ОтговорИзтриване
  11. Боже, уникални снимки! Руми, не мога да спра да ги гледам!

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотна разходка! А и сладкишът си го бива, но при мене сладко без захар- тцъ!

    ОтговорИзтриване
  13. Скролирам вече 10 минути и още не мога да се наситя на кадрите, Руми! Уникални! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Два месеца ги гледам тези картини на живо, правя някакви опити да запазя част от вълшебството, но това, което виждам тук, Руми ме оставя без дъх. Захласнах се по всяка една! Не мога да им се наситя! Имаш моите най-искрени комплименти за таланта и умението ти да открадваш от природата най-красивите й и въздействащи моменти!

    ОтговорИзтриване
  15. Тези снимки ми връщат вярата в хубавото време. Отделно се вълнувам от сладкишите без захар напоследък.
    Само не разбрах защо нищо не видяхме от това Санторини?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защото ще бъде дълго:))) обработвам още, но съм на приключване. Малко съм се поуляла със снимките. Ма то аз и затова заминах най- вече

      Изтриване
  16. Благодаря ви много за коментарите:) Усещането да посрещнеш изгрева и пробуждането на природата е невероятно. Не мога да го пресъздам само със снимки. Трябва да го видите и на живо:)

    ОтговорИзтриване
  17. Много красиво! Откакто разбрах за блога ти от публикацията на Катето във фейсбук не мога да спра да чета и гледам.
    Чудесна си! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Руми, с три думи - прекрасно, прекрасно, прекрасно!
    (и аз чакам Санторини :))

    ОтговорИзтриване
  19. Ах, Румииии....толкова фантастични снимки...направо невероятни...и къде е това невероятно място...Толкова приказен разказ ми разказа, че направо сладкиша го пропуснах...виновната си ти :) Ти не си фотограф, ти си вълшебник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)))) Маковите полета са пловдивско. Мартина на буреносното небе е от Планиница. Гръмотевицата е от Правец, а останалото от терасата е нас(черешите включително:)))

      Изтриване
  20. Който няма меласа, може ли да я замести със захар все пак, и ако да, с колко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Принципно няма проблем, но трябва да бъде променена цялата рецепта. Меласата по- скоро я броя към течните съставки и по тази причина обема на останалите течности е редуциран. Ако се ползва обикновена захар тя би следвало да е около 120 грама, но от там нататък трябва да се добави течност и допълнително брашно за спояване.

      Изтриване
  21. Сладкото се изсипва на дъното на тавичката преди сместта ли? Така поне изглежда от картинката...Или пък се разбърква със сместта ??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Слагам го отгоре на сместа, като го разпределям с лъжица, но то потъва и затова изглежда на дъното.

      Изтриване
  22. Сладкиша е разкошен и ми напълни душата с тези красиви снимки, много красота! Всичко най-добро Руми!!!!

    ОтговорИзтриване