Страници

четвъртък, 12 декември 2013 г.

13: Уютна супа

Тези публикации се превръщат в нещо като дневник. Хрониката на днешния ден протичат под знака на скимтене в леглото и шепи разноцветни хапченца.  Не съм на работа, не ми се става, не ми се снима, дори не мога да чета. Гледам с празен поглед в лишените от смисъл телевизионни предавания. Единственото, за което имам сили е супа. Топла, уютна, зимна супа.



С диви гъби и вино. Засищаща и подходяща за постите (ако не и добавите някоя и друга екстра за разкош).


Използвам случая да ви предложа да си насадите някоя и друга луковица лалета, зюмбюли или нарциси. Стават невероятно симпатична коледна декорация, когато им сложите и малко мъх в саксиите. Моите са още мънички.


До Коледа ще са станали с подходящите размери, така че ако решите - сега е точният момент да си насадите


Ако не ги уморя до тогава, ще ги покажа пак покрай коледната маса.


Ароматна супа с диви гъби и вино

  • 250г диви гъби - купувам замразени от Метро
  • 2с.л брашно
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 200 мл сухо бяло вино
  • розмарин
  • черен пипер
  • дафинов лист
  • риган
  • 3-4 с.л олио или зехтин 
  • Около литър зеленчуков бульон

От както имам мултикукър, приготвям всички варени или задушени ястия в него. Тъй като все повече навлиза, давам настройките и за него и за обикновения начин с тенджерата.


Честно казано за диви гъби предпочитам да използвам обикновено олио. Установих, че със зехтин ми нагарча, но може и да си внушавам. Вие сами си изберете.



Сложете олиото в съда на мултикукъра/тенджерата
Задушете гъбите за около 10 минути на програма пържене или на по- силен котлон
Добавете чесъна, солта, черния пипер, розмарина, лука и дафиновия лист. Оставете за още 5-6 минути. Добавете брашното разбъркайте добре и сипете врелият зеленчуков бульон, като бъркате непрекъснато, за да не се образуват бучки. Сипете бялото вино.
Превключете на програма задушено и настройте таймера на 40 мин или съответно намалете котлона на слаб огън.
Малко преди края добавете ригана.


Аз харесвам супата такава, но ако не постите, може да добавите масло, сметана или запържен бекон за разкош.


За постещите - могат да добавят кокосова сметана или в много, много, много краен случай, някакъв растителен крем, имитация на сметана.
Обичам да си слагам и лют червен пипер за малко пикантна нотка.







15 коментара:

  1. Супата ти изглежда уютно, наистина!
    Аз моите минзухари(лилави и бели,2 броя съм ги насадила още от октомври месец, надявам се да цъфнат за Коледа!
    Пожелавам ти скорошни оздравяване!
    Р.Дамянова.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Моите със сигурност няма да цъфнат, но аз ги исках да си останат зелени.

      Изтриване
  2. Скорошно оздравяване! Страхотни кадри :)

    ОтговорИзтриване
  3. Лулу, толкова уютно е тук! Супичката, снимките, обстановката, всичко е толкова красиво и някакво спокойствие се излъчва, не знам. Пожелавам ти бързо оздравяване, ама с тази вкусна супичка сигурно вече си на крак! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мммм да спокойно е:) Цял ден сама, сама без деца в леглото, направо си е нирвана:)

      Изтриване
  4. Харесвам ми прелестната игра на светлина и сенки... много приятна атмосфера сътворяваш Лу... поздрави от мен.

    ОтговорИзтриване
  5. И аз съм на тема посеви, но кресон .....:)
    Зюмбюлите съм сигурна, че ще цъфнат, поне на мен ми цъфтят, но с нарцисите не ми се получават нещата.
    Супата е страхотна! Снимките с новия ти обектив (нали?:) ) и те са страхотни!

    И да оздравяваш бързо! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, с новите обективи са:)
      На мен идеята не ми е да цъфнат, а да порастнат до изкарване на листо и стъбло. После слагам мъx, шишарки, шипки и сме върха:)

      Изтриване
  6. Фантастична супа!
    За снимките си знаеш :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знам аз, че на теб ще ти хареса! Като изключим шоколадовите сладкиши, имаме доста еднакви вкусове:)

      Изтриване
  7. Това е великолепна супа, просто е мой вкус! Страхотна е Руми!

    ОтговорИзтриване
  8. Руми, супата е толкова божествена! А рецептата е толкова лесна и не е скъпа, мисля в най-скоро време да я направя, обожавам гъби :) Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
  9. Много стилни снимки, както винаги! И тъкмо да напиша нещо за самата супа, установих, че дори не съм прочела съставките. Унесох се по снимките :) В тази комбинация, ще ми хареса напълно! Обичам такива гъбени чорбички, самата аз правя понякога.
    Бързо оздравяване ти желая и хубав отмарящ ден утре :)

    ОтговорИзтриване