Страници

вторник, 25 декември 2012 г.

Bûche de Noë / Yule Log / Бъдник

Много имена за една и съща идея. Някога, традицията повелявала на Коледа и Бъдни вечер в огнището да гори бъдник - дърво донесено от най- младият мъж в къщата. Някога хората са имали огнища/печки/камини. В ерата на парното тази традиция е трудно осъществима, но все още продължава да съществува. Плодното дръвче за огрев е заменено с пандишпаново роло, оформено като пънче и вместо в огъня, вече се намира на масата.


Вариациите на рецептата са безкрайно много. От такива със сложен крем, до сметанов или шоколадов пълнеж.


Ние не сме сред любителите на шоколада и затова се спрях на рецепта, в която той отсъства. Ако вие си падате по шоколадови изкушения, може значително да си улесните живота, като намажете рулото с Нутела:)


За блата

  • 4 яйца - разделени на белтъци и жълтъци
  • супени лъжици  захар 
  • 7 супени лъжици бяло брашно 
  • 60 мл прясно мляко 
  • 1/2 ч.л бакпулвер
  • ванилия

Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване. Добавя се прясното мляко, брашното, бакпулвера и ванилията и се разбърква до хомогенна смес. Белтъците се разбиват с миксера на бавна скорост до твърди връхчета. Добавят се към тестото, като се бърка с шпатула в една посока. Сместа се разстила върху покрита с хартия за печене тава (горе долу 30/40 см). Блатът се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна за 12-14 минути.
Навлажнен тензух или намокрена и добре изстискана домакинска кърпа се разстила на масата. Леко охладения блат се обръща върху нея и заедно се навиват на руло. Оставя се за около 15 мин.

  
За пълнежа


  • 1 консерва сладко кондензирано мляко
  • 3 жълтъка
  • 100 гр. масло
  • 100 гр. смлени орехи
  • ванилия
Конденцираното мляко, маслото и жълтъците се слагат в тенджерка на котлона. На слаб огън се бърка непрекъснато до сгъстяването на крема. Добавя се ванилията и орехите и се оставя да се охлади.


Блатът се развива от кърпата. Намазва се с крема и се навива отново. Увива се в стреч фолио и се оставя в хладилника за 30 минути. През това време се приготвя глазурата.


Както вече споменах, най- лесният вариант би бил да отворите бурканче течен шоколад и обилно да намажете с него. Аз се спрях на вариант с бял шоколад.

100 гр бял шоколад
100 гр масло
3 с.л маскарпоне

Шоколадът се разтапя на слаб огън. Добавя се макслото и маскарпонето. Белият шоколад има свойството моментално да си промени консистенцията при добавяне на вода или или масло т.е получавате някаква рошава смес, която е желателно да върнете обратно на котлона до пълно хомогенизиране. След това охладете добре поне за няколко часа.


Вадите рулото от хладилника и го разопаковате от фолиото. Отрязвате едното крайче по диагонал и го слагате от страни, така че да оформите разклонението на пънчето. Намазвате обилно с крема с белия шоколад. Поръсвате с какао и надрасквате с вилица, за да получите по- реалистична текстура. Може да декорирате с листенца от марципан и гъбки от целувки или захарен фондан.


Красиви празници!


21 коментара:

  1. Честита Коледа,Руми!
    На цялото семейство пожелавам здраве,щастие и благоденствие!Да се множат успехите ви и да се сбъдват мечтите!
    Много красив бъдник сте имали :) !

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно пънче! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Честито Рождество Христово, Руми!
    Бъдете здправи и честити всички в семейството!
    Светъл празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Мила Лулу,Руми, честита Коледа!
    Много светлина и уют в дома ти! Здраве и споделени радостни мигове!
    Пътешествия и обективи,(ако някакви ти липсват) , вдъхновение и щастие, ти пожелавам от все сърце!
    Много вкусен крем си направила за пънчето!

    ОтговорИзтриване
  5. Весела Коледа, Руми! Здраве, щастие и късмет през идната година! И още много красиви проекти, на които да се наслаждаваме!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита Коледа,Руми!

    Много здраве, обич и благоденствие в дома ви да има!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  7. Руми, честита Коледа! Много щастие, здраве и топлина в семейството ти!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  8. Много красив и вкусен бъдник:)
    Честито Рождество Христово с пожелание за здраве и купища сбъднати мечти!

    ОтговорИзтриване
  9. Честито Рождество Христово! С пожелание топлината и уюта на този светъл християнски празник да присъстват в дома ви през цялата следваща година! Гирлянда от бисквитки е невероятно хрумване, много ме впечатли! Усмивки.

    ОтговорИзтриване
  10. Ох, прекрасно е, Руми! Така ми се прияде пък сега...

    ОтговорИзтриване
  11. Честита Коледа, Лулу! С пожелания за топлина и уют в дома ви, здраве и щастие за теб и близките ти! Пънчето е много готино!

    ОтговорИзтриване
  12. Честита Коледа, Руми! От сърце пожелавам на теб и любимите ти хора много светлина по пътя, по който вървите, красиви мигове, изпълнени с любов и топлина, сбъдване на всички съкровени желания! Бъдете здрави и благословени! Пънчето е уникално! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Честита Коледа Руми!
    Много светлина в душите и сърцата, здраве, щастие и нови хоризонти!
    Поздрави и успехи!

    ОтговорИзтриване
  14. Весела Коледа Руми! Отново си много оригинална във всичко, което правиш. Удоволствие е да се отбивам тук. Желая много здраве, щастие и вдъхновение на твоето семейство. Не спирай да ни радваш.

    ОтговорИзтриване
  15. Честито Рождество Христово,Руми, с пожелания:
    за здраве, мир и любов, много щастие и благоденствие;
    за една красива и вълшебна Коледа,
    светли и благословени празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  16. Честита Нова година, Лулу!!! Нека 2013 влезе в домовете ни със здраве, радост и любов! Нека я посрещнем с усмивка, да я изживеем с любов и да я изпратим с успехи! За много години!

    ОтговорИзтриване
  17. ЧЕСТИТА НОВАТА 2013 ГОДИНА, Лулу!
    ЗДРАВЕ И БЕРЕКЕТ!
    И МНОГО ЛЮБОВ И ВДЪХНОВЕНИЯ....

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря на всички за хубавите пожелания! Благодаря ви, че сте тук с мен, споделяте или просто четете!

    ОтговорИзтриване
  19. Това изглежда страхотно!!! Направо си представям колко е било вкусно :) Наиситина страхотна идея за коледната трапеза. Сигурно трябва много спокойстие и търпение за да направи човек нещо подобно.Моите поздравления !!!

    ОтговорИзтриване