Страници

петък, 14 декември 2012 г.

Венци ♥ Щолен

Щоленът е едно от тези неща, които свързвам с Коледа и просто обожавам. С портокалови корички, със захаросани плодове, със стафиди - няма значение - ям ги всичките! Най- любим ми е този с марципан. Горкичкият има жизнен цикъл като на муха еднодневка и рядко доживява Коледа. Тази година вложих малко повече старание в оформлението му и излязох от стандартната разпльокана визия. Това няма да му помогне много в оцеляването, но под формата на венец някак ми жал да го унищожа веднага и ето, че вече трети ден е жив. 



Рецептата взех и модифицирах от Йоана.


Продукти:
  • 500 гр брашно
  • 100 гр захар
  • 7 гр суха мая за хляб
  • 250 мл прясно мляко
  • ванилия
  • няколко счукани зърна кардамом
  • щипка сол
  • 200 гр краве масло, разтопено и охладено
  • 50 гр счукани бадеми
  • 200 гр. стафиди, накиснати в ром
  • 100 гр  захаросани портокалови кори
  • кората на един лимон
  • 120 гр марципан
  •  разтопено масло и пудра захар за финално оформяне
Около 100 мл хладко мляко се смесват с маята, 1 с.л захар и същото количество брашно. Разбърква се до гладка каша и се оставя за около 10 мин. да шупне.
В голяма купа се пресява брашното със солта. Добавят се захарта и подправките. Изсипват се разтопеното  масло, млякото и сместа с  маята. Замесва се тесто, в което се добавят нарязаните портокалови корички, настърганата лимонова кора, стафидите и бадемите.

Тестото се оставя да втаса поне 1.5 часа. Аз имам програма на фурната, която поддържа 35 градуса и я ползвам за такива случаи.


Втасалото тесто се размесва на бързо и се разточва на дебел правоъгълник върху набрашнена повърхност. Намазва се обилно с разтопено масло и в средата се разпределя натрошения марципан. Завива се на руло, което може да се усуче и да се оформи като венец. Оставя се да втаса още 30 минути и се пече на 180 градуса около 45 - 60 минути.

След като се охлади малко, намажете обилно с масло и наръсете обилно с пудра захар.

Съхранявайте в на студено, увито в хартия и найлон.

И ако не ви се занимава с щолен и цялото месене, може да си направите значително по- опростен венец от сладки:)


Весела подготовка на празниците!



17 коментара:

  1. Лулу, и аз обожавам щолени и точно с марципан + другите екстри разбира се,:) ми е любим.
    Оригинална си както винаги!Щолен -венец! Тук бих сложила пляскащото с ръчички емотиконче...
    И другото венче от джинджърите е страхотно!
    Весели празнични дни на теб и щастливците, които се радват на вълшебствата ти!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен щолен, аз още не съм правила домашен, но ще опитам и на мен ми е любим с марципан :)
    Много красиви снимки, ама много!

    ОтговорИзтриване
  3. Невероятно вкусно изглежда! Едва ли ще се пробвам да го направя, защото правенето на щолен ми е най-големия (ама наистина много ГОЛЯМ) кулинарен провал, но дори само като гледам снимките в публикацията ми става приятно и уютно.

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен е, Лулу! Аз все още не съм опитвала, но ме вдъхновяваш!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Сега преписвам рецептата и да му мисли после този щолен!
    Много ти благодаря!
    /Случайно попаднах тук и съм очарована!
    Прекрасен блог! С удоволствие ще следя следващите ти публикации!/
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Приказно и много вкусно! Снимките са уникални! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесен е станал щолена ти :)
    А нанизаните бисквитки са прекрасни!
    Колкото оцелее, толкова!
    Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  8. Не съм се престрашила още с щолена, но този е ракошен и ще пробвам май:)

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотен венец-щолен с обожавания в него марципан, а този с джинджърите е толкова весел, че ме кара да разровя вече и аз разните резци и формички! Мерси за вдъхновението!

    ОтговорИзтриване
  10. Руми, разкошни са и двата венеца - и щоленовия, и джинджъровия :). Досега само веднъж съм правила щолен, но нещо не го докарах на външен вид (спадаше към разльоканите ;)). А даже нямаше и марципан... май :)
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. С какво са украсени бисквитките?

    ОтговорИзтриване
  12. I think people felt bad for me afterwards because
    of how nervous I was. Department of Agriculture predicts that overall food inflation next year, about 2% to 3%.
    Though pizzas are incredibly rich and exceptionally fattening Domino's has were able to maintain their nutritional value by using newly baked breads and vegetables and lean meats.

    Feel free to visit my weblog - check this out

    ОтговорИзтриване
  13. Hostas come in a wide variety of colors, shapes and sizes
    and can be found in almost every home landscape.
    Place organic kitchen waste, as well as yard waste
    such as grass clippings, leaves, and the like into
    a compost bin. Cardboard mulch is very uncommon in Los Angeles, California and other
    parts of the country.

    my page: mulching

    ОтговорИзтриване
  14. If one innocently applies an insufficient amount of sealer on a
    very porous concrete material, the said material may not be effective
    at all. If a hairline crack in concrete has turned into a large crack, it will need to be
    cleaned out before the patching and repairing process.
    It is advantageous for the customer to compare the prices for an additional dumpster rental from
    the normal waste removal company against an offer made by a
    collector that will place a dumpster for a one-time pickup.

    ОтговорИзтриване
  15. Reporting of factual information in a free and fair manner is the very essence of
    this profession. If you are a reader of local language newspapers it might get difficult for you to find your desired language newspaper any where else.
    He quickly became a well known activist for Islamic revivalism calling for the ouster of pro-western governments using violent
    means if necessary. Some say it would have, because there is an ongoing collaboration between the two groups in attacks on Israel.
    The dishes and ingredients differ slightly from region to region, with each region having their
    own specialties.

    Here is my homepage; click here

    ОтговорИзтриване
  16. Hair that is thin will benefit from lighter oils while hair that is coarse
    will benefit from heavier oils. For the thick and curly
    hair, it is best to use the Moroccan Oil. You repeat the exact same
    procedure maybe once or twice every week. All-natural oils such as
    olive, coconut, and avocado oil can be used as wonderful hot oil
    treatments for hair. Low self-esteem, hair fall, itching in scalp
    and facial skin infections are common side effects due to dandruff problems.


    My web site :: how to grow long hair

    ОтговорИзтриване