Щоленът е едно от тези неща, които свързвам с Коледа и просто обожавам. С портокалови корички, със захаросани плодове, със стафиди - няма значение - ям ги всичките! Най- любим ми е този с марципан. Горкичкият има жизнен цикъл като на муха еднодневка и рядко доживява Коледа. Тази година вложих малко повече старание в оформлението му и излязох от стандартната разпльокана визия. Това няма да му помогне много в оцеляването, но под формата на венец някак ми жал да го унищожа веднага и ето, че вече трети ден е жив.
Рецептата взех и модифицирах от Йоана.
Продукти:
- 500 гр брашно
- 100 гр захар
- 7 гр суха мая за хляб
- 250 мл прясно мляко
- ванилия
- няколко счукани зърна кардамом
- щипка сол
- 200 гр краве масло, разтопено и охладено
- 50 гр счукани бадеми
- 200 гр. стафиди, накиснати в ром
- 100 гр захаросани портокалови кори
- кората на един лимон
- 120 гр марципан
- разтопено масло и пудра захар за финално оформяне
В голяма купа се пресява брашното със солта. Добавят се захарта и подправките. Изсипват се разтопеното масло, млякото и сместа с маята. Замесва се тесто, в което се добавят нарязаните портокалови корички, настърганата лимонова кора, стафидите и бадемите.
Тестото се оставя да втаса поне 1.5 часа. Аз имам програма на фурната, която поддържа 35 градуса и я ползвам за такива случаи.
Втасалото тесто се размесва на бързо и се разточва на дебел правоъгълник върху набрашнена повърхност. Намазва се обилно с разтопено масло и в средата се разпределя натрошения марципан. Завива се на руло, което може да се усуче и да се оформи като венец. Оставя се да втаса още 30 минути и се пече на 180 градуса около 45 - 60 минути.
След като се охлади малко, намажете обилно с масло и наръсете обилно с пудра захар.
Съхранявайте в на студено, увито в хартия и найлон.
И ако не ви се занимава с щолен и цялото месене, може да си направите значително по- опростен венец от сладки:)
Весела подготовка на празниците!
Лулу, и аз обожавам щолени и точно с марципан + другите екстри разбира се,:) ми е любим.
ОтговорИзтриванеОригинална си както винаги!Щолен -венец! Тук бих сложила пляскащото с ръчички емотиконче...
И другото венче от джинджърите е страхотно!
Весели празнични дни на теб и щастливците, които се радват на вълшебствата ти!
Страхотен щолен, аз още не съм правила домашен, но ще опитам и на мен ми е любим с марципан :)
ОтговорИзтриванеМного красиви снимки, ама много!
Невероятно вкусно изглежда! Едва ли ще се пробвам да го направя, защото правенето на щолен ми е най-големия (ама наистина много ГОЛЯМ) кулинарен провал, но дори само като гледам снимките в публикацията ми става приятно и уютно.
ОтговорИзтриванеСтрахотен е, Лулу! Аз все още не съм опитвала, но ме вдъхновяваш!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Сега преписвам рецептата и да му мисли после този щолен!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря!
/Случайно попаднах тук и съм очарована!
Прекрасен блог! С удоволствие ще следя следващите ти публикации!/
Поздрави!
Приказно и много вкусно! Снимките са уникални! :)
ОтговорИзтриванеЧудесен е станал щолена ти :)
ОтговорИзтриванеА нанизаните бисквитки са прекрасни!
Колкото оцелее, толкова!
Да ви е сладко!
Не съм се престрашила още с щолена, но този е ракошен и ще пробвам май:)
ОтговорИзтриванеСтрахотен венец-щолен с обожавания в него марципан, а този с джинджърите е толкова весел, че ме кара да разровя вече и аз разните резци и формички! Мерси за вдъхновението!
ОтговорИзтриванеРуми, разкошни са и двата венеца - и щоленовия, и джинджъровия :). Досега само веднъж съм правила щолен, но нещо не го докарах на външен вид (спадаше към разльоканите ;)). А даже нямаше и марципан... май :)
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни!
С какво са украсени бисквитките?
ОтговорИзтриванеС белтък, разбит с пудра захар.
ИзтриванеI think people felt bad for me afterwards because
ОтговорИзтриванеof how nervous I was. Department of Agriculture predicts that overall food inflation next year, about 2% to 3%.
Though pizzas are incredibly rich and exceptionally fattening Domino's has were able to maintain their nutritional value by using newly baked breads and vegetables and lean meats.
Feel free to visit my weblog - check this out
Hostas come in a wide variety of colors, shapes and sizes
ОтговорИзтриванеand can be found in almost every home landscape.
Place organic kitchen waste, as well as yard waste
such as grass clippings, leaves, and the like into
a compost bin. Cardboard mulch is very uncommon in Los Angeles, California and other
parts of the country.
my page: mulching
If one innocently applies an insufficient amount of sealer on a
ОтговорИзтриванеvery porous concrete material, the said material may not be effective
at all. If a hairline crack in concrete has turned into a large crack, it will need to be
cleaned out before the patching and repairing process.
It is advantageous for the customer to compare the prices for an additional dumpster rental from
the normal waste removal company against an offer made by a
collector that will place a dumpster for a one-time pickup.
Reporting of factual information in a free and fair manner is the very essence of
ОтговорИзтриванеthis profession. If you are a reader of local language newspapers it might get difficult for you to find your desired language newspaper any where else.
He quickly became a well known activist for Islamic revivalism calling for the ouster of pro-western governments using violent
means if necessary. Some say it would have, because there is an ongoing collaboration between the two groups in attacks on Israel.
The dishes and ingredients differ slightly from region to region, with each region having their
own specialties.
Here is my homepage; click here
Hair that is thin will benefit from lighter oils while hair that is coarse
ОтговорИзтриванеwill benefit from heavier oils. For the thick and curly
hair, it is best to use the Moroccan Oil. You repeat the exact same
procedure maybe once or twice every week. All-natural oils such as
olive, coconut, and avocado oil can be used as wonderful hot oil
treatments for hair. Low self-esteem, hair fall, itching in scalp
and facial skin infections are common side effects due to dandruff problems.
My web site :: how to grow long hair