Страници

вторник, 1 май 2012 г.

Един ден в София

Съберат ли се повече почивни дни, обикновено задължително ходим някъде. Припряно бързане да приключиш всичко в работата, куфарите се стягат пътьом, децата се взимат на бегом, изнервено измъкване от София, тишина, докато превключим на вълна "почивка". Следва тиха вечеря в ресторанта. Чаша вино. Камина (по възможност и при наличност). Кеф! Ставане, закуска, СПА. Супер! До обяд. Обикновено тогава идва останалата част от София. Басейнът става на жабурняк, в хубавият ресторант няма места, а снимките не се получават, защото непрекъснато някой ти влиза в кадър. С тъпа упоритост и завидна систематичност си причиняваме тази "почивка" всеки път. Без тази година. Не за друго, но изпитите на голямата наближават и не можем да мръднем до парка, какво остава за извън града. Пропуснах СПА-то, но се разходих с децата из центъра. Странно, но дори и при положение, че работя точно там, всъщност нямам никакво време да кривна по малките улички. Харесах си няколко магазинчета, купих си това-онова, обядвахме в чаровно ресторантче, пихме кафе и ядохме торта в мъничко заведение със собствена атмосфера. Всеки път, като ходя някъде извън България, умирам точно за такъв тип лежерни разходки, а в собственият си град не го практикувам. Всеки път, когато съм другаде, се вглеждам и в най- малките детайли, а тук допускам всичко да ми се слее до сивота. Може би защото ден преди това се прибирах от такова някъде, погледнах София с други очи и в някои аспекти ми хареса. Забележителности не снимах, но си снимах децата, които за мен са си достатъчно забележителни:)


Тази публикация е малко от типа "Из семейните албуми", но пък накрая има интересна рецепта за пет минутен шоколадов кейк. Това е положението - ако искате да се разхождате, спестете си висенето в кухнята:)



Парковете не бяха толкова празни, колкото ми се искаше, но пак става:)
























Днешната рецепта е много лесна и бърза. Подходяща е точно за такива случаи, когато бързате да излезете навън:)


5 минутен шоколадов кейк с малини

Продукти за една голяма чаша

2 с.л захар - може да увеличите количеството в зависимост от вкусовите ви предпочитания, но имайте предвид, че и шоколадът и сладкото от малини също ще придадат сладост.
3 с.л какао
3 с.л брашно
1 равна ч.л бакпулвер
3 с.л прясно мляко
2 с.л олио или разтопено масло
2 с.л сладко от малини
2 с.л натрошен шоколад или течен шоколад
1 яйце

Всички продукти се слагат в голяма чаша за чай (mug), като най- отдолу са сухите, а след това мокрите съставки. Разбърква се съвсем набързо с вилица и се слага в микровълновата фурна за 1,5 минути. Не се изкушавайте да го държите по- дълго, защото след като изстине ще стои сух и жилав.
При сервиране гарнирайте със сметана и пресни плодове по избор или с още сладко от малини.

Както е добре известно, аз не обичам много шоколадовите неща. Пробвах тази рецепта без шоколад и какао, но определено не ми допадна толкова като вкус.




23 коментара:

  1. От снимките лъха спокойствие :)
    Плюс една доза шоколадово удоволствие :)
    Какво му трябва на човек?
    Хубав остатък от деня, Руми.

    ОтговорИзтриване
  2. Леле, доста са се издължили "малчовците" :)
    Много хубави снимки на още по-хубави дечурлига :)

    ОтговорИзтриване
  3. През почивните дни не ни се остава в София. По цял ден децата са на компютъра или пред телевизора. Лично аз обожавам разходките през празничните дни в София- тогава е толкова празна и спокойна и можеш да отидеш на всякъде, без да се препъваш в хора:)

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  4. А, става ли ако нямаш микровълнова и го сложиш във фурната?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, но е трябва да ги печеш към 10-15 мин.
      Вариантът в микровълнова е по- бърз, но за сметка на това, като изстинат стават леко гумени. Тези в нормална фурна са по- вкусни студени, но стават малко по- бавно и е нерентабилно да го направиш само за една чашка.

      Изтриване
  5. Много хубави професионални снимки и интересна рецепта накрая!

    ОтговорИзтриване
  6. Леле Руми, докато те четях така ми залипсва пролетна София. И празнична София, когато почти няма хора по улиците и е едно спокойно и просторно :). Страхотни снимки и модели, да са ти живи и здрави (моделите :)))!
    Поздрави и хубав край на седмицата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, благодаря ти! Да ти кажа София вече и през почивните дни не е толкова празна, колкото би ми се искало:)

      Изтриване
  7. Руми,твоите дъщери винаги ги помня като малките малиноберачки от онази твоя публикация за тортата с малини,чудесни момичета,и все по-пораснали са!
    Успех на изпитите пожелавам,на теб спорен ден и де да имаше тук до чашата ми с кафе една такава с твоето кексче!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти! Да ти кажа, след толкова публикация, онази с малините си ми остава една от любимите:)

      Изтриване
  8. Руми, Ина заприличала на теб :))))
    За Марти какво да кажа....една такава сериозна е станала...
    Хем така се радвам, че растат здрави и хубави, хем така ми става едно леко тъжно... сигурно е от възрастта :))))) (моята де!)
    Прегръдки!
    Ив

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, да раста! Не ги поливам, но не спират:) За щастие. Но с лека доза носталгия, примесен със страх и мъничко тъга.
      А Марти не е тъжна, ами просто и липсват предните зъби. На повечето снимки е нахилена до уши, но накрая ме помоли да не публикувам тези, на които се вижда, че са и изпопадали зъбките:)

      Изтриване
  9. Прекрасни снимки и още по прекрасни малки госпожици!
    Нека растат здрави и много обичани!
    Кейка изглежда много красиво в тази чашка на точици.
    Никога не съм пробвала да опека сладкиш в микровълнова!
    Благодаря за идейката Руми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз не бях пробвала:) Идеята не е моя. В нета можеш да откриеш много и различни вариации. За това и не мога да посоча конкретен източник. Накрая си направих някаква моя измишльотина.

      Изтриване
  10. здрвей!тази вечер направих твоя десерт-СТАНА СТРАХОТЕН.вместо сладко от малини сложих сладко от лайм и портокалови корички.не вярвах че ще се получи-честно,но останах адски изненада като видях и опитах.просто невероятен.трябваше да оставя на мъжа ми половината,но само 1с.л.остана :) купих си списанието в което наскоро даде интервю там четох ли четох рецептата,през 2 мин.в блога колко пъти я препочитах и накрая се реших :) искам да ти БЛАГОДАРЯ за вкусния десерт тази вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мими, много се радвам, че ти е допаднала рецептата! Да си призная честно, когато за първи път четох за сладкиш в микровълнова и аз бях невероятно скептична:) Принципно изобщо не го харесвам този уред. Всичко сготвено там ми стои като гумено.

      Изтриване
  11. Дъщерите ти са големи сладорани! Нека да продължават да растат все така хубави и усмихнати, и добри модели!
    Рецептата също стана великолепна! [:
    Само един въпрос имам... Какъв фотоапарат ползваш, че се влюбих в снимките?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря:) Апаратът е Пентакс К5. Обаче обективите с които е снимано са различни. Портретните са с Пентакс 50-135/2,8, Пентакс 50/1,4 и Пентакс 70 Limited. В общи линии при огледално рефлексните апарати, те са по- съществени от самата камера:)

      Изтриване
    2. Аха, благодаря! [:
      [сега си видях глупавата грешка, сладурани* xD]

      Изтриване
  12. Zdravei! Receptata za keika mnogo mi dopadna. I poneje obi4am da opitvam novosti v kuhnqta, vednaga stanah da go probvam. Vapreki 4e sledvah instrukciite, ne mi se polu4i - ne moja da se izpe4e i produktite ne se smesiha. Vsi4ko 6upna i prelq ot 4a6ata. Kade li sam sgre6ila. Moje bi vatovete na mikrovalnovata ne saotvetstvat.

    ОтговорИзтриване
  13. Не съм съвсем сигурна, че е от ватовете, освен ако микровълновата не ти е много слаба все пак. Обаче, аз нещо не разбрах, как продуктите не са се смесили. Те би трябвало да се разбъркат с вилица и тогава се смесват, а не при печенето. Консистенцията на кексчето не е като на къпкейк или мъфин. Стои по- скоро като на браунис т.е доста по- тежко, влажно и плътно.

    ОтговорИзтриване