Страници

сряда, 3 ноември 2010 г.

Оранжево небето

Почти всеки блог, който отварям тези дни е пълен с картинки/снимки на тикви и есенни листа. След като  Зори отправи едно тиквено предизвикателство, мисля и аз да се намеся с оранжево - тиквена публикация. Ще я съчетая с една оранжева разходка, до едно изключително красиво място.

И разбира се рецепта в оранжево - Крем супа от тиква и моркови с кокосово мляко и ябълков чипс. Води всички семейни рекорди по бързо изяждане!



Миналата седмица искахме да се разходим и разбира се да поснимам. Исках нещо близо до София, така че се спрях на Искърското дефиле. Местността е изключително живописна. Горе от платото се открива невероятна гледка и ако не сте ходили до там - горещо ви го препоръчвам. Може да минете от гара Лакатник нагоре по стълбите или от гара Бов по Вазовата Еко пътека. Има по- лек маршрут от горната страна на пътеката, която почва от с. Заселе.


Преходът до водопад Скакля е около час  с деца:) Ако сте особено мързеливи, има път  с кола, който излиза на билото:)
Ние направихме малък туристически преход до водопада. Децата се измориха и следващата част от екскурзията мина с кола.


Снимките сами по себе си са достатъчно красноречиви и не се нуждаят от коментар:)




Малко преди Своге




По пътя към водопада - дърветата са на самия ръб на пропастта:)


Гората е невероятно красива по това време на годината



Гледката от ръба (Вазова еко пътека)





Горе на платото

Кръстът е издигнат от жителите на Лакатник в памет на загиналите алпинисти и туристи.
До него се достига по тясна пътечка и гледката е просто зашеметяваща!




Горе има построен мономент в памет на партизаните, които са били бутани от ръба на скалата.
Останалото го снимах по между другото от спортна фотографска злоба:)







Да се върнем на темата за супата. С риск да се повторя, още веднъж ще кажа, че това беше най- вкусната крем супа, която съм яла. Очевидно и децата бяха на същото мнение, защото я унищожиха за секунди:)



Крем супа с тиква, моркови, кокосово мляко и ябълков чипс.

Продукти:

Това е от този тип ястия, за които не ви трябват точни пропорции. Аз давам ориентировъчно моите.

500 гр. обелена и нарязана тиква
2 големи моркова
80 гр масло
100-150 мл кокосово мляко. Аз използвах кокосова сметана от консерва
1 ч.ч течна готварска сметана
750 мл. прясно мляко
сол
прясно смлян черен пипер
индийско орехче

За ябълковия чипс
1 нарязана на тънко ябълка
Масло за пържене


Нарязвате морковите и тиквата на големи парчета. Заливате ги с вода, посолявате и ги слагате на не много силен котлон, докато се сварят напълно. Пасирате и минавате през цедка за по- голяма гладкост. Връщате в тенджерата, добавяте сметаната, прясното мляко, маслото и подправките и варите още 10 минути на слаб огън. Сервирате с крутони или пържена в масло филийка. Украсявате с крема сирене и ябълков чипс (децата се изпотрепаха за него)
Ябълковия чипс приготвям, като запържвам кръгчетата ябълка в масло до покафеняване и после изсушавам на 105 градуса във фурната за около 20 минути (може да си приготвите по- големи количества предварително и да използвате в последствие и при други ястия)


Толкова от мен:)

27 коментара:

  1. Прекрасна разходка, Лулу :)
    Снимките са впечатляващи и при по-добра реклама на България, може много туристи да привличаме...
    А тази супа е любима и у нас!
    Идеята за ябълковия чипс е чудесна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Delicioso todo y además las fotos son fantasticas.

    Que paisajes.

    ОтговорИзтриване
  3. Еййй, Лулу, върна ме в детските години, когато ходихме с мамини на почивка и ни водиха на Лакатник.
    Тогава съм го приела като задължение....Сега го виждам от прекрасната му страна - изключително красива природа.
    И този ябълков чипс със супата. Отдавна се каня да пробвам, май е крайно време.

    Страхотни снимки си направила, природата е невероятна там.

    Поздрав най-сърдечен :)

    ОтговорИзтриване
  4. Приказно, красиво , есенно...и вкусно :)

    ОтговорИзтриване
  5. отново прекрасни,изпълнени с наслада минути прекарани в твоя блог,много говорещи снимки,едната (12 от горе на д) направо изтръпнах..страхотна..

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна есенна разходка, Лулу! благодаря ти! А за тиквената супа, не се и съмнявам, че е страшно вкусна!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодарности,Лулу,за споделенато-прекрасният колорит на родните кътчета и твоят поглед!!!!Поздрави и вдъхновение от мен!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей Лулу, страхотни снимки и рецепта, страхотно оранжево настроение! Благодаря :)
    Маги

    ОтговорИзтриване
  9. Вълшебно местенце, приказни снимки и разбира се, накъде без вкусно ястие, това си е Лулу :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Снимките са вълшебни, Лулу! Направи ти спират дъхът! И рецептата е страхотна!

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотно приключение е тук, със сигурност ще опитам рецептата, и моите хулигани обожават крем-супите, а на Лакатник от години му се каня, но все не остава време. Благодаря за разходката!

    ОтговорИзтриване
  12. Лулу, страхотни снимки!
    И супата ще пробвам, даже още довечера може би, че снощи правих тиквеник и ми остана тиква. Кокосовото мляко май ще заместя с прясно, че нямам, а довечера не знам дали ще намеря.

    Ако не е тайна, с какъв апарат снимаш? /В никакъв случай не омаловажавам фотографа :)/

    ОтговорИзтриване
  13. Руми,прекрасни снимки, както винаги! Кадъра с момъка с разветите коси (самоубиеца) ми е любим от серията! Както и тази с гъбките(как ги видя тези микроскопичните не знам... на връщане ги търсих ли търсих, ама безуспешно)
    А супата ще я направя веднага, щом се сдобия с кокосово мляко :)

    Тедсан

    ОтговорИзтриване
  14. УАУ!
    За снимките, за супата, за оранжевата разходка. Много ме зареди Руми с тази публикация. Страхотен ден сте хванали, а дефилето е много красиво и впечатляващо. Супата - интересна и нестандартна. Ще я опитам задължително.

    ОтговорИзтриване
  15. Всеки път точно както само ти си можеш!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря за разходката, прелестна е.
    Рецептата ще се пробва задължително, и у дома тиквената крем супа изчезва за секунди :)

    ОтговорИзтриване
  17. stefania, jose manuel, thank you!
    Dani, да ти кажа то ние лесно ще ги привлечем, трудно ще ги задържим и обслужим:)
    pep-4o, да бе странно нещо са това децата. Едно време и наще на сила ме влачеха насам натам, а сега толкова ми харесва там където са ме водили:)
    Lina, благодаря!
    Адди и на мен тази ми е любимата:)
    Mira, bearkis, Маги, DSdiva, Milena, благодаря!
    Ваня, задължително отидете, няма да съжаляваш!
    vesela, ползвам Пентакс К100. Това е един от първите DSLR-и, които пуснаха Пентакс. Пейзажите са снимани с обектив Сигма 10-20, а храната снимам с ръчнофокусен руски обектив от времето на баща ми - Хелиос 58/2,8:)
    Тед, кадъра с момъка самоубиец го има и в друг много самоубийствем вариант, ама реших да не шокирам публиката. Ще ти го покажа в понеделник:)
    Даниела, много благодаря за хубавите думи! Супата определено си заслужава, но не пропускай кокосовото мляко - в него е очарованието:)
    Ив, сега незнам това като комплимент ли да го чета:))))) Защото ако знаеш аз колко глупости мога - ненадминат талант съм:))))
    Еoc, благодаря още веднъж за тиквеното предизвикателство:)

    ОтговорИзтриване
  18. Страхотно представяне и снимки!Благодаря за удоволствието,което изпитвам всеки път,когато посетя чудното ти местенце!
    Очаква те оранжева наградка при мен.
    Усмихнат и слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
  19. Речено-сторено - направих супичката, като само замених кокосовото мляко отново с прясно, сложих щипка кокос в супата за аромат. А ябълковия чипс така се върза със всичко, че супичката стана божествена.
    Благодаря за рецептата, Лулу, както и за инфото за апарата. Той си е направо професионален. Питах те, защото дъщеря ми има тези дни рожден ден и май това сме намислили за подарък. Този, обаче ни идва скъпичък, спрели сме се май на Canon Powershot SX 210 IS.

    ОтговорИзтриване
  20. Руми, супата ти изглежда нечовешки вкусна, няма как човек да остане равнодушен.
    Страхотни снимки, а разказът ти, както винаги, е вълнуващ. Поздрави ! :))

    ОтговорИзтриване
  21. Нанита, благодаря за хубавата награда!
    Веси, много се радвам че ти е харесала супата:)
    Джинджър, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  22. Руми, преди малко направих тази вълшебна супа и съм очарована!!! Това е най- вкусната крем супа на света :) Кокосовото мляко наистина е важна съставка.

    Теди

    ОтговорИзтриване
  23. Лулу, много хубави есенни снимки. Преди години ходихме по тези места точно наесен и сега ми припомняш, че не е зле да се повтори, особено с тези еко пътеки и т.н. Много красиво. Мерси!

    ОтговорИзтриване
  24. Страхотни снимки, за секунда се пренесох на това красиво място.
    Супата изглежда примамливо :)

    ОтговорИзтриване
  25. Теди, много се радвам, че ви е допаднал вкуса! Още повече, че получих такава висока оценка от "зетя", която днес лично сподели:))))
    Станимира, Ирена, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  26. Последният път когато минах през Лакатник и гара Бов беше заради инцидент на магистрала Хемус и пъпленето в колона по завоите не ми донесе приятно усещане. Но твоите снимки са направо пленителни, на есента точно каквато я обичам...топла, оранжево-червена.
    А за супата..ще се прави то еясно, в момента суша ябълков чипс...уникален вкус има, на карамелизирана ябълка.

    ОтговорИзтриване