Страници

вторник, 27 юли 2010 г.

На море в БГ

Много съществен фактор за хубавата почивка на нашето черноморие е предварителната подготовка. Това за банските, крема за слънце са несъществена подробност от пейзажа. Искам да обърна внимание на един друг аспект от приготовленията, а имено психическата подготовка:) Курсове по йога и овладяване на стреса, около месец предварително биха могли да свършат работа:) Действат терапевтично. Другото много важно нещо е  да си избиете всякакви очаквания. Това е особено важно, ако сте резервирали почивка в някой особено скъп хотел по южното черноморие. Ако сте спазили тези две неща, мисля че вече спокойно може да се насладите на гледката:)


Както подобава ще похапнем и нещо морски, макар че не ви препоръчвам това да се случва в произволни крайморски заведения:) За по- сигурно ви предлагам домашно Ризото с бяло вино, билки и морски дарове





Мястото е Слънчев Бряг, хотелът е произволен 5 звезден на първа линия. За разлика от други подобни, този поне хардуеърно са го докарали много добре и почти липсват традиционният кич, граничещ с грандомания:) Мрамор, кожени канапенца, басеинчета, арки, ала бала.


Някои хора смучем доволно мохито опънати на ръба на басеина


Щеше да е голяма идилия, ако персонала пасваше на обстановката... Може би нямаше да е лошо при хотел пълен с чужденци да говорят и английски, но и това са несъществени подробности:) Аз нали съм си "у наше село" та нямах комуникационен проблем:)
Точно между хотелите на първа линия и плажа се намира черешката на тортата:) Пешеходна алея, напълно контрастираща с палатите, покрай които минава. На фона на лъскави хотели, стил Лас Вегас, китно са се подредили дюкянчета за кебапчета, казанлъшки понички и катмички:) За цвят и разнообразие, между тях са накацали стилни сергийки за маркова парфюмерия и луксозни стоки. Изобилието е впечатляващо. Срещат се всички световно известни марки - като започнете от Dolce & Doggana, минете през Versashe и стигнете до Nikce и Addibas:) Целият този търговски процес се случва под акомпанимента на последните чалга хитове. Бе идилия, нали ви казвам:)

Следващата част от почивката си я изкарахме при един приятел. Значително по- непретенциозно, но пък далеч по приятно, уютно и задушевно. В заведенията беше препоръчително да не се яде по няколко причини:
а) чакаш 30 минути да ти сервират, нещо което е сготвено вчера
б) главният готвач страда от разстройство на паметта и очевидно тази година е пропуснал да смени мазнината за пържене
в) ако т. а и б по някаква причина не са спазени, то задължително се намира някой работник по потник, който да заварява и реже нещо точно до избраното заведение
Ние имахме алтернатива и наблегнахме на домашно приготвена храна. Мисълта за ароматни, сочни вратни пържолки, коико ни чакаха вечерно време, почти ми отклоняваше вниманието от  боклуците в морето. Само не можах да възприема факта, че някакъв батко точно в 17,30 се опитва да ти измъкне шезлонгът изпод задника, под предлог, че му е свършило работното време и трябва да прибира. Преди това поне са се погрижили да те събудят от сладката следобедна дрямка с пронизителна сирена, оповестяваща затварянето на спасителния пост:)
 Абе карай да върви, малкото диване поне беше много щастливо:)

Нещо, което наистина много ми хареса са пясъчните фигури в Бургас. Тази година темата е цирк и ако минавате от там си заслужава да се отбиете да хвърлите едно око.

А морето не ни е лошо, просто на нас ни липсва усет за туризъм:)

Или по- скоро ни липсва целенасочено обучение на хора в тази насока:)


За съжаление на мен ми се наложи да се прибера предсрочно и така и не успях да си поснимам, но пък и сезонът не е свършил:)


Айде стига съм разтягала локуми! Черпя ви едно ризото с морски дарове, вино и билки и отивам да лягам:)


Продукти

250 гр замразени морски дарове.
200 гр ориз
приблизително 500 мл пилешки или зеленчуков бульон
150 мл бяло вино
масло, зехтин
сол, черен пипер
мащерка, риган, босилек
1 малка глава лук
2 скилидки чесън


Започнете с морските дарове. Замразените съдържат много вода и е добре предварително да ги размразите и отцедите до колкото е възможно. Задушавате ги за 5-6 мин в малко зехтин и ги прехвърляте в чиния. В същия съд запържвате глава лук, нарязана на ситно. Добавяте ориза, посолявате и след като стане прозрачен идва ред на бялото вино. Бъркате непрекъснато докато почне да се сгъстява. След това идва ред на горещия бульон. Добавяте го на части, след като оризът "попие" сипаната течност. Трябва да бъркате честичко. Когато зрънцата почнат да поомекват слагате чесанът накълцан на ситно, мащерката, ригана, босилека и черния пипер. Пет минути преди края на готвенето добавяте морските дарове и бучица масълце.


Обръщам внимание, че количеството бульон е ориентировъчно и зависи от ориза, който използвате. При необходимост може да го намалите или увеличите.
Става много вкусно, макар че мъжът ми не хареса особено мидите, които се мяркаха. Предпочете калмарчетата и октоподчетата.
И както се вика - и замириса на море:)

19 коментара:

  1. Морето ни е божествено, но защо хората, занимаващи се с туризъм забравиха, че човек отива на море, не на хотел, не знам :( за сървиса... няма да кажа нищо...
    Обожавам снимките ти, Лулу :)И... Страхотни деца имаш...
    Поздрави от мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. Una excelente receta y las fotografía maravillosas.

    Saludos

    ОтговорИзтриване
  3. снимките са просто божествени страхотниии!Поздрави..

    ОтговорИзтриване
  4. Отдавна съм отписала нашето черноморие за почивка.Обичам си страната,но морски туризъм в България не съществува,за съжаление.
    Иначе и малкото,което си заснела изглежда чудесно,а ризотото обещава да е вкусно!
    :)

    ОтговорИзтриване
  5. Засмях се, Лулу, но ми беше малко горчиво :(. Права си за всичко и е жалко, че е така. Но това е положението навсякъде в България, не само по курортите. Изводи и заключения точно сега не ми се иска да правя...
    Страхотни снимки си направила! Много ми харесаха пясъчните фигури :). А храната - все огладнявам като "вляза тук" :).

    ОтговорИзтриване
  6. Докато има кой да ходи на такива места, ще ги има и местата. Чуждестранни тийнеджъри виждат на нашето Черноморие свобода и свободия. Чичко-паричко е на върха на вълната когато отседне в тези 5 звездни кичозни хотели. Абсурда отдавна е завладял целия Слънчев Бряг. А какво беше преди? Е-хее...спомени, спомени. :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Еос, благодаря! За ходенето "на хотел" си абсолютно права и за съжаление за сървиза мога да изпиша още много, но ще стане прекалено негативно:)
    jose manuel, thank you . You are always so kind!
    Адди, благодаря!
    Диди Б мисля и аз да прекратя визитите си до нашето черноморие за няколко години:)
    Нети, изводи и аз реших, че няма смисъл да правя. Те ще се наложат от самосебеси
    Йоана, то да беше само слънчев бряг в това положение щеше да е чудесно:( И мене ме бяха налегнали спомени, колко готино, пусто, диво и красиво беше едно време на Лозенец или Синеморец, обаче уви, доста се промениха нещата:(

    ОтговорИзтриване
  8. Хубавото е поне, че си имала и друг избор. А снимките както винаги страхотни

    ОтговорИзтриване
  9. Единственоо хубаво, което аз открих миналата година за Слънчев бряг, е, че е близо до Иракли. Въпреки че ако бях тийнейджър на лов за летни свалки, сигурно щях да се чувствам точно на мястото си. Но, не съм. Снимките са чудесни! А морски подаръци как ми се хапват... Неустоимо предложение. И страхотна декорация с морски звезди. Другата ми любима форма след ангелите :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ох, много може да се говори по темата :-( Ако не бяхме имотно обвързани, не бих стъпвала по Южното БГ крайбрежие, чалгата, силикона и кича рулират за съжаление. Нагоре след Балчик все още има останали хубави местенца Крапец, Дуранкулак, Камен бряк, етц. Поздрави!
    А и ризото фрути ди маре обожавам :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Ах, морето....
    Красиво, необятно и прекрасно! Но наистина е доста мръсно и понякога персоналът с нацупените си физиономии може да ти съсипе почивката. Обичам да ходя в малки и уютни семейни хотелчета, където на закуска бъбриш с интересни хора, хапваш някоя принцеса с айран и отиваш на плажа.
    Снимките ти изглеждат прекрасно, ризотото неустоимо и ти пожелавам да успееш да се върнеш на морето, за да си продължиш почивката :)

    ОтговорИзтриване
  12. Поредната прекрасна публикация, с риск да се повторя ще кажа, че Обичам да влизам тук при теб, защото винаги успяваш да ме накараш да се усмихна.
    Благодаря ти :)
    Страхотни снимки си направила.
    Достатъчно добре си обяснила как изглежда положението с курортите в България, аз само мога да кажа: Българска му работа, за жалост постоянно има нещо за което да може да употребиш този израз.
    Дано да имаш възможност да поотпуснеш поне още за някой друг ден преди да е свършил сезона.

    Прегръщам те, Рени :)

    ОтговорИзтриване
  13. А, поздрави и от мен от морето......и ние като LaMartinia сме "имотно обвързани", та щем-нещем, посещаваме го чат-пат.....Ама има и спокойни местенца все още и на юг, даденостите ни са супер, ама пусто окепазихме пейзажа....
    А хотела май който показваш е Виктория, той има много послания в архитектурно отношение, но още от откриването куца персонала, както и на много други места....
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  14. Ей, понеже си мечная за една пица от Виктория и ....ето как съм се омотала....хотела мисля че е Хелена, а не Виктория, пуста лакомия !

    ОтговорИзтриване
  15. И защо Сл бряг
    Курортът е АЛБЕНА и никой друг !

    ОтговорИзтриване
  16. tcvetelinkа, винаги има друг избор:)
    Рос, за щастие все още се намират интересни места по нашето черноморие, но там пък трябва да се примириш с факта, че няма да си при перфектни битови условия:)
    LaMartinia, принципно горе на север е по- готино
    Dani, това с малките семейни хотелчета май- наистина е най- добрият вариант.
    Irena, оше веднъж много ти благодаря за милите думи!
    giulia pignatelli, gracias!
    Пепеляшке, точно Хелена е хотела:)
    alfredpacino, не беше по мой избор. Имахме служебно мероприятие. На Албена наистина е най- читаво от всичките ни големи курорти. Но аз май все пак си предпочитам по- забутените малки местенца, където нещата са някак по персонални.

    ОтговорИзтриване
  17. Lulu, припомни ми много реалистично защо вече не ходя на нашето черноморие. Много хубави снимки и храната е на ниво както винаги!

    ОтговорИзтриване
  18. 15 from the Consumerist, farmacia on line can help keep your content optimized for a vast range
    of desktop monitors and the great majority of HDTV s.

    Also visit my blog post; get redirected here

    ОтговорИзтриване