Страници

понеделник, 15 февруари 2010 г.

Julie & Julia

Запалена от мамешкия форум реших да изгледам филма. Оказа се разтоварващо и вдъхновяващо начинание. Резултатът е моята днешна лучена супа. Снимките са отвратителни, но поради липса на подходящо осветление вечерно време - толкова си мога:)

Лучена супа a la Lulu:)






Продукти:

  • 4 големи глави лук
  • 70-80 грама масло
  • 100 мл течна сметана (аз ползвам млечна)
  • 300 мл. сухо бяло вино
  • 500 мл. бульон - аз ползвах телешки
  • 2 с.л. брашно
  • прясно смлян черен пипер
  • мащерка

При сервиране:

Филии хляб - колкото са порциите
Моцарела - по 2 кръгчета на порция (може да се замени и с всякакъв друг вид жълто сирене)
Масло за намазване на филиите

Маслото се разтапя в тенджера. При него се изсипва луът, нарязан на губчета. Посолява се и се оставя на много слаб огън поне 25-30 минути. След като лука стане леко карамелизирън, огърят се усилва и се добавя брашното. Бърка се до златист цвят, сваля се от котлона и при непрекъснато бъркане се сипва горещия бульон. Цялото това упражнение е за да не стане всичко на бучки. Връща се тенджерата на котлона, добавя се бялото вино, прясно смления черен пипер и мащерката. Оставя се да си къкри още 30 минути. Почти накрая се добавя сметаната. Преди да поднасяне, супата се разсипва в огнеупорни купички. Върху всяка от тях се слага филийка намазана с малко масло отгоре парченца моцарела. Пъха се в загрята фурна, включена само отгоре (или просто сложени на на най- високото положение). Всичко това до запичане на поцарелата. Сервира се с винце!
Възможни са различни вариации- примерно вместо вино да се сложи бира. При това положение е желателно да намалите количеството, защото става леко горчиво. Може да пропуснете сметаната, ако сте по- диетични.


3 коментара:

  1. Iskam da popitam bqloto vino 300 ml li e ili ima nqkakva gre6ka,za6toto smqtam da sgotvq supata skoro?

    ОтговорИзтриване
  2. Не, няма грешка - 300 мл. е. Успех:)

    ОтговорИзтриване
  3. Зорница Лазарова9 декември 2011 г. в 10:15

    Да,мъжът ми е готвач и ми каза ,че това е единствената супа ,която се прави с вино:)

    ОтговорИзтриване